Szórakozás koronavírus

Koronavírus: az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői már keresik a megoldásokat

Felvetették, hogy a versenyt online kéne megtartani, az országok delegációinak március 9-i találkozóján való részvételt pedig már többen is lemondták a koronavírusra hivatkozva.

Szinte az összes európai országban, már Magyarországon is megjelent a koronavírus, márpedig bő két hónap múlva tartják Rotterdamban a 65. Eurovíziós Dalfesztivált, ahova 41 országból érkeznek versenyzők, stábtagok és rajongók. Megkerestük az esemény szervezőit, hogy ennek fényében ugyanúgy megtartják-e a dalversenyt, amin egyébként Magyarország idén – a koronavírustól függetlenül – nem indul.

„Mi azt érzékeljük, hogy az Eurovízió évek óta a megtűrt kategóriába tartozott az MTVA-nál”
Megnéztük Magyarország két és fél évtizedes szereplését az Euróvízión és beszéltünk a legnagyobb hazai rajongótáborral is.

Az EBU (European Broadcast Union) sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk:

Az EBU természetesen folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus terjedésének helyzetét, és minden szükséges egészségügyi, illetve biztonsági óvintézkedést megtesz a WHO irányelveit követve. Továbbra is figyeljük az európai helyzetet, és gondolkodunk a lehetséges forgatókönyveken a műsorszolgáltatókkal. Jelenleg azonban korai lenne ezeket részletesen kifejteni, tekintettel arra, hogy sok minden függ attól, miként alakulnak a következő hónapok. Folytatjuk a Rotterdamban megrendezendő dalverseny előkészületeit, de kapcsolatban állunk az illetékes hatóságokkal.

Bár nem fejtették ki, milyen forgatókönyvek lehetnek, amennyiben májusban, az Eurovíziós Dalfesztivál idején is hasonló intenzitással terjed majd a koronavírus, az egyik lehetséges megoldás valószínűleg az online közvetítés lesz, utazások és élő közönség nélkül.

A PinkNews azt írja, egy, a Birmingham City Egyetemen oktató rendezvényszervező, dr. Libby Carter már felvetette azt a javaslatot, hogy a dalversenyt idén online rendezzék meg, tekintettel a koronavírus terjedésére. Carter példának hozta fel azt, hogy a közelmúltban több sporteseményt már meg sem rendeztek meg a koronavírus miatt.

Fontolóra kéne venni, hogy az eseményt online közvetítsék, a fellépők produkcióikat pedig saját országaikban adják elő közönség nélkül, hogy a vírus ne terjedhessen tovább.

A CNN azt írja, március 13-ig utazási korlátozásokat vezettek be az EBU-nál, miután egyik dolgozójuknál, Jon Ola Sandnél Genfben kimutatták a koronavírust. Ez azért érdekes, mert március 9-én találkoznának egymással Rotterdamban a versenyen résztvevő országok delegációinak vezetői, köztük a megbetegedett Jan Ola Sand is.

Az eurovíziós hírekkel foglalkozó Wiwibloggs azt írja, a találkozón való részvételt a koronavírusra hivatkozva már Svédország küldötte és Izrael is lemondta. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az országok a versenyen való részvételüket is lemondták volna.

A svéd Escxtra azt írja, a dalfesztivál svéd projektmenedzsere, Anette Helenius szerint a hétfői találkozót online is le tudják bonyolítani, azzal kapcsolatban pedig, hogy Svédország visszamondaná részvételét a versenyen, úgy fogalmazott, ez nem rajtuk múlik. „Hogy le kell-e mondani a versenyt, az a szervezőkön múlik, így most várunk a döntésükre.”

A YNetNews szerint az izraeliek egyébként csak most kedden, március 3-án választották ki a dalt, amivel indulnak az Eurovíziós Dalfesztiválon. Amennyiben tényleg megrendezik a versenyt, és Izrael is részt vesz rajta, Eden Alene adja majd elő Feker Libi című számát.

A koronavírussal egyébként egyik Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatos oldalon sem foglalkoznak egyelőre, így a magyar ESC Hungary oldalán sem.

Kiemelt kép: STR/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik