Szórakozás

Kis túlzással Nicolas Cage-en múlt Laura Dern Oscarja

A Jurassic Park Dr. Ellie Sattlereként vonult be a popkultúrába, pár évvel ezelőtt pedig David Lynch élő tehénnel kampányolt mellette. Sokat díjazott sorozatokkal próbált a filmakadémia látókörébe kerülni, ám végül egy független filmmel, a Házassági történettel sikerült eljutnia Hollywoodból indulva a hollywoodi csúcsig. Laura Dern Oscart érő története.

Beleszületni a jóba

Laura Dernnek nem kellett sokat gondolkodnia azon, milyen karriert válasszon: színészcsaládba született, ráadásul egyenesen Los Angeles belvárosába. Apja, Bruce Dern és anyja, Diane Ladd is filmekben szerepeltek ötven évet átívelő karrierjük során, előbbi még a két Oscart is begyűjtő Volt egyszer egy… Hollywoodban is játszott nemrég. Laura Dern hatévesen már anyja mellett szerepelt az Olcsó Whiskey című Burt Reynolds-akciófilmben, ahol bár szereplőként még nem tüntették fel, de legalább megnézhette, hogyan is készül egy film.

Szülei elváltak, mikor fiatal volt, így anyja és a nagyanyja nevelte szigorú katolikus szellemben. Gyerekkorából – a hollywoodi szereplőválogatásoknak köszönhetően – kellemetlen emlékeket is őriz: a Vanity Fairnek egy éve beszélt arról, hogy tizenhárom éves koráig szinte minden olyan borzalmat megtapasztalt, amire rá lehet tenni a #metoo jelzőt.

Miért van szüksége a rendezőnek vagy a szereposztónak arra, hogy egy tizenhárom éves lánnyal bezárkózzon egy kastélyszobába, és kettesben olvasgassák az ágyon a forgatókönyvet

– tette fel akkor a kérdést a színésznő.

Első igazán nagy szerepét David Lynch-től kapta, aki 1986-ban a Kék bársony című film egyik főszerepére választotta ki, pár évvel később pedig már a Veszett a világon dolgoztak együtt, ami Nicolas Cage oldalán helyet adott Dernnek a filmtörténeti könyvekben. A szerelmi történet több okból is emlékezetes maradt a nézőknek: Cage kígyóbőr kabátja eleve beleégett a retinánkba, de a Cannes-ban kapott Arany Pálma-díj révén is felfigyelt a világ Lynch újdonsült kedvenc színésznőjére – a fiatal, tehetséges és szőke hajú Laura Dernre.

Fotó: Polygram Filmed Entertainment//Collection Christophel

1991-ben ismét főszerepet kapott a Rózsa és tövis című drámában, ekkor kapta élete első Oscar- és Golden Globe-jelölését, amit akkor még nem sikerült díjra váltania. Két évvel később egy tévéfilmben, a Zuhanás utánban viszont már Golden Globe-ot érő játékot mutatott, ezzel megszerezve élete addigi legrangosabb díját. Ám a komoly hangvételű és drámaibb szerepek után Dern teljesen más vizekre evezett: Steven Spielberg felkérte a színésznőt, hogy játssza el dr. Ellie Sattler paleontológus karakterét új filmjében, az azóta CGI-effektusokban mérföldkőnek számító Jurassic Parkban. A rendező legelső választása Dern volt, de a színésznő eleinte hezitált, csak egy egészen szürreális beszélgetés győzte meg, amit színésztársával, Nicolas Cage-dzsel folytatott. Épphogy végeztek a Veszett a világgal, amikor Dern közölte vele, hogy a telefonban akarják kapcsolni Spielberget, aki „valami dinoszauruszos filmről” akar beszélni vele. Cage bezsongott, és azt tanácsolta Dernnek, ilyesmire nem mondhat nemet, és nem is érti, miért értetlenkedik, holott ő neki élete álma, hogy szerepeljen egy ilyen filmben. A színésznő végül beszélt filmrendezővel, aki felvázolta a tervét.

Nézd, tudom, hogy független filmekben utazol, de szükségem van rád, hogy a dinoszauruszok elől menekülj. Igazán félelmetes dinók elől, hogy egy életre szóló kalandot alkossunk meg. Velem tartasz?

emlékezett vissza Dern egy évekkel ezelőtti interjúban Spielberg szavaira, hozzátéve: erre tényleg nem tudott nemet mondani. Három Oscart és majdnem egymillió dolláros (mai árfolyamon három milliárd forintos) bevételt hozott a dinós kaland, Dernt pedig Szaturnusz-díjra jelölték a talpraesett, okos, félelmet nem ismerő Sattler megformálásáért. A Jurassic Park instant siker volt: mindenki látni akarta, és mindenki erről beszélt, generációk nőttek fel úgy, hogy műanyag dinófigurákért könyörögtek karácsonyra, azt játszva, hogy belőlük is lehet Ellie Sattler. De ekkor még a színésznő sem számíthatott arra, hogy húsz évvel később mémesedni fog a film egyik legismertebb jelenete, amikor karaktere először pillant meg egy élő dinoszauruszt.

Innen számítva a 2000-as évek közepéig tévés karrierje sikeres volt, filmes karrierje kevésbé, ez idő alatt egyébként egyszer jelölték Golden Globe-ra.

David Lynch tehene segített?

Laura Dern karrierje újrastartolt: 2001-ben kicsit megbicsaklott a pályája, miután szerepet vállalt a rossz kritikákat kapott Jurassic Park III-ban, amihez már Spielberg sem adta a nevét, a végeredmény átlagosságát tükrözi az a 283 ezer IMDb-szavazat, amelyből összejött az alig hatpontos értékelés a filmre. A kétezres évek második felére felemás képet mutatott Dern színészi munkássága: 2009-ben Golden Globe-ot kapott az Újraszámlálásért, egy évre rá már Ben Stiller oldalán vicceskedett a kritikailag nem túl sikeres Utódomra ütökben. Ezután kapott egy saját sorozatot Megvilágosultam címmel, amiért 2012-ben ismét Golden Globe-bal jutalmazták.

Dernt ezután megtalálták azok a sorozatok, amikből inkább kevés rész készült, de azok minőségiek voltak, és a közönség, illetve a kritikusok is jól fogadták azokat. Igent mondott az HBO által gyártott Hatalmas kis hazugságokra, amelynek harmadik évadáról egyelőre csak találgatások vannak, de a színésznő szívesen visszatérne. Ami nem is csoda, előbb Primetime Emmy-díjjal, majd Critics’ Choice Television Awarddal, legvégül pedig Golden Globe-bal jutalmazták a sorozatban mutatott munkáját.

2015-ben még arra is volt ideje, hogy a sorozatozás közben leforgassa A történet című filmet, ami egy lélektani dráma, és nyers mivoltával, kényelmetlenségével végigsöpört Hollywoodon a zaklatási botrányok közepette. A kritikusok szerint megdöbbentő filmélményt jó néhány jelölés követte, ezek ismét pozitív visszaigazolást adtak Dernnek.

Fotó: Itt épp a Primetime Emmy-t veszi át a színésznő. Kevin Winter/Getty Images North America/AFP

David Lynch-csel különleges viszonyt ápol: a rendező 2017-ben újraélesztette nyolcvanas években elkészített misztikus sorozatát, a Twin Peakset, amibe meghívta Dernt is játszani. Illetve ő volt az, aki 2006-ban egy élő tehénnel és egy óriási Dern-poszterrel akarta meggyőzni a Hollywood Boulevard-ról az Akadémiát, hogy adjanak a színésznőnek Oscart. Erről a Magyar Narancsnak is beszélt:

Kivonultam egy tehénnel, ez igaz. Leültem egy székre. A Hollywood Boulevard és a La Brea sarkán. A tehén a jobbomon, Laura Dern fotója meg a balomon. Tudja, az a fajta hirdetés, amit a díjkiosztók közeledtével tesznek közzé a szaklapokban »ajánljuk figyelmébe« felirattal. Fél órán belül ott termett a Channel 4 híradója. Aztán a Channel 5. És tömeg gyűlt körém. Mindenki nagyon kedves volt. Összesen háromszor vonultam ki tüntetni.

A performansz nem ért sokat, 2006-ban jelölést sem kapott a színésznő, aztán jött 2020, Dernt pedig a Házassági történet című drámában mutatott teljesítménye miatt az Akadémia díjra jelölte a legjobb női mellékszereplő kategóriájában, amit Lnych nagy örömére meg is kapott. Emellett még negyvenhat jelölést kapott különböző szervezetektől, újságoktól az említett alakításért – persze Golden Globe-ot is, amit haza is vitt januárban.

Az Oscar-díjat megköszönő beszédében leginkább a szüleit méltatta: „Sokan azt mondják, nem jó találkozni a hőseiddel. Azt mondom, ha igazán szerencsés vagy, a szüleidként kapod meg őket. Ezt a díjat szeretném megosztani színészhőseimmel, a legendáimmal, Diane Ladd-del és Bruce Dernnel”.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP
A fiatalok és a kemény beszólások elhozták az Oscarnak a vérfrissítést, amire szüksége volt
Sokkal érdekesebb volt az Oscar-gála, mint megszoktuk, Eminem pedig épp úgy történelmet írt, mint Dél-Korea.

Kiemelt kép: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik