Szórakozás

Mariah Carey konkrétan azért született erre a világra, hogy megírja az All I Want For Christmas Is You-t

Nem akarta mások dalát újraénekelni, inkább sajátot szeretett volna – ráadásul fiatalon, e két ok miatt pedig akkor duplán esélytelen vállalkozásnak tűnt a dolog. Végül mégis az egész világon ismert zeneszám lett belőle, aminek a jogdíjaiból Mariah Carey akkor is luxuséletet élhetne élete végéig, ha semmi mást nem csinálna, csak a kanapéján feküdne. Ahogy teszi azt egy nemrég megjelent rövid dokumentumfilmben, ami az énekesnő All I Want for Christmas Is You című számának történetét mutatja be.

Bár ezt az időszakot nem nagyon részletezte, a videóban azzal nyit Carey, hogy nem volt egyszerű gyerekkora, nem voltak túl gazdagok, és valószínűleg épp ezért szeretné mindig, hogy a karácsony tökéletes legyen.

Mindig nagyon vártam az ünnepeket, amelyeket végül mindig tönkretett a családom. De nem az anyám, mert ő igyekezett. Volt, hogy gyümölcsöt, vagy bármi olyat csomagolt be ajándéknak, amit épp meg tudtunk engedni magunknak

– mondta Carey, aki ezek után eldöntötte, hogy ha felnő, mindent megtesz majd azért, hogy a karácsony minden évben tökéletes legyen.

Carey 1994-ben huszonnégy éves volt. Addig mindössze két stúdióalbuma és egy EP-je jelent meg, majd kiadója megkereste azzal a lehetőséggel, hogy dobjon össze decemberig egy karácsonyi albumot. Akkoriban ez azért számított nagy dolognak, mert ilyet csak idősebb, befutott sztárok csináltak karrierjük vége felé, arról nem is beszélve, hogy azokon a lemezeken általában csak és kizárólag klasszikusokat dolgoztak fel. De Mariah Carey nem lenne Mariah Carey, ha nem mondta volna erre azt, hogy ő inkább egy új, saját karácsonyi dalt szeretne.

A dokumentumfilmben Gary Trust a Billboard magazintól is azt mondja, hogy karácsonyi klasszikusokat feldolgozni egyszerű és biztonságos lépés lett volna, hisz azokat ismerik és szeretik, és mindenkiben jó emlékeket keltenek, egy új dalnál pedig nem garancia, hogy hasonló érzéseket vált majd ki. Randy Jackson producer szerint is szinte lehetetlennek tűnt, hogy valaki a semmiből olyan teljesen új karácsonyi dalt csináljon, amiből aztán sláger lesz.

Mariah Carey viszont erre az egészre valószínűleg csak vállat vont, és inkább beült akkori férjével, Tommy Mottolával közös házának karácsonyi fényekkel feldíszített stúdiójába, majd elkezdett írni és pötyögni a zongorán. Így történt, hogy 1994 augusztusában Mariah Carey végiggondolta, hogy miket szeret a karácsonyban:

  • a havat,
  • az ajándékokat,
  • a kandallót
  • és a fagyöngyöt,

majd ezeket szépen sorban beleírta egy dalba. Gyakorlatilag írt egy szerelmes számot a karácsonyhoz, felsorolva benne azokat a dolgokat, amiket gyerekkora óta szeretett.

De nyilván nem csak emiatt sikerült jól ez a szám. Az All I Want For Christmasben egyszerre keveredik a pop, a soul, a gospel és az R&B, és bár a ’90-es évek közepén íródott, semmi ’90-es évek nincs benne, inkább olyan az egész, mint valami ötvenes-hatvanas évekbeli táncdal. Carey és írótársa, Walter Afanasieff elérték, hogy a dal olyan legyen, mintha már mindenki ismerné azt gyerekkora óta.

Legelőször 1994-ben, egy New York-i templomban adta elő a dalt egy jótékonysági koncerten.

Akkor még Carey sem sejtette, hogy évtizedekkel később ez lesz a legnépszerűbb és a legtöbbet játszott karácsonyi dal a világon, és hogy a 2010-es években létrehozott karácsonyi dalok listáját is folyamatosan ez vezeti majd. Csak a Spotify-on több mint 580 milliószor hallgatták meg a mai napig, a YouTube-on (ahova csak tíz évvel ezelőtt, 2009-ben került fel a videóklip) a már közel 600 millió megtekintésnél jár, amihez még hozzájön az a több mint hatmillió kattintás, amit az idén novemberben posztolt videó hozott, amiben a klip forgatásáról eddig nem látott részleteket láthatunk.

A dal 2000-ben a Billboard Hot 100 listáján csak a 83. helyen állt, majd a 2010-es években történt valami és 2013 decemberében a szám már a 21. helyig kúszott, 2017-ben már a hetedik, 2018-ban pedig a harmadik helyig ért fel. Az első helyet idén, 2019-ben szerezte meg, ezzel pedig ez lett Carey tizenkilencedik dala, ami valaha is elérte ezt a pozíciót.

A számhoz egyébként készült egy másik videóklip is, ami a már említett 60-as évekbeli stílusra hajaz.

Egyáltalán nem mellékesen pedig ezt a videót is több mint hárommilliószor nézték már meg.

Vagyis Mariah Carey huszonöt évvel ezelőtt nemcsak simán megnyerte a karácsonyt, de elérte, hogy ő legyen az egyik első dolog, ami eszünkbe jut erről az ünnepről.

via GIPHY

Kiemelt kép: Mariah Carey – Merry Christmas

Ajánlott videó

Olvasói sztorik