Szórakozás

Náray Tamás: A szűkület nem jó epevezetékben, nem jó vastagbélben, nem jó társadalmi életben

Náray Tamás egy ideje külföldön, Barcelona közelében él, itthoni műhelyét 2019 elején ürítette ki teljesen. Nem sokkal később kiderült, hogy Spanyolországban tervez galériát nyitni, akkor még arról beszélt, hogy döntésének, miszerint elhagyja az országot, nem politikai, hanem praktikus okai voltak. Most D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában beszélt újra erről, amit vasárnap fél ötkor lehet megnézni a Spektrum Home-on.

Az Elviszlek magammal legújabb adása kicsit rendhagyó, mert D. Tóth Kriszta most nem Budapesten autózott vendégével, Náray Tamással, hanem kiutazott hozzá egy másik országba, beszélgetéseiket pedig sétálva és egy kanapén folytatták.

Náray elmondta, hogy kicsit azért megviselte a költözés, hogy hátra kellett hagynia mindent és újra felépíteni az életét. Úgy fogalmazott, hogy egy is egyfajta gyászmunka. És bár hónapokkal ezelőtt azt mondta, nem politikai okok miatt hagyta itt Magyarországot, most arról beszélt, nem szerette nézni azokat a folyamatokat, amik az országban zajlottak.

Amikor elkezdett engem is érinteni ezeknek a folyamatoknak bizonyos része, akkor úgy döntöttem, hogy az egyetlen, megismételhetetlen és egyébként csodálatos életemet erre nem fogom rááldozni.

Szerinte Magyarországon nagyon kevés a tolerancia bármi iránt, és az emberek nehezen fogadnak el bármit is, ami eltér az ő elképzeléseiktől.

Amikor megszületett az új magyar alkotmány, akkor én már annyi évvel ezelőtt tudtam, hogy most hol fogunk tartani. (…) A szűkület sehol se jó. Nem jó epevezetékben, nem jó vastagbélben, nem jó társadalmi életben. A szűkület az nem vezet sehova.

De beszélt arról is, hogy sokszor kapott kéretlen és szerinte felesleges kritikát divatbemutatóira, könyveire és festményeire is.

Képzőművészként sem tudnak nagyon belekötni se a technikába, se az arányokba, se a kompozícióba, se a képeim faktúrájába, se a mondanivalójába, hanem csak így a felszínen ellebegve valamit böfögnek, ami bántó, ami sértő, és avval az alapvető igazsággal nincsenek tisztában, hogy kussoljál már, ha valamihez nem értesz. Az ízlésed meg annyira egyéni dolog, hogy az a sovány malac ferde farkát sem érdekli, hogy neked a piros mellett a zöld az konveniál vagy nem.

Kiemelt kép: Instagram/Náray Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik