Kultúra

Náray Tamás: A klasszikus értelemben nincs diktatúra nálunk

Nemrég derült ki, hogy Náray Tamás elhagyja az országot és Spanyolországba költözik, ahol galériát nyit. A divattervező a Magyar Narancsnak adott interjút, melyben elmondta, azt érezte, itt a váltás ideje.

„Vannak korszakok az ember életében. Szerettem a ruhákat, a divatot, szerettem kollekciókat alkotni. De ahogy sok minden más, a divatszakma is nagyot változott[…]A hazai felhozatalról pedig inkább megtartom a véleményemet magamnak. Mi annak idején a divattervezői pályát nem a pénz és a hírnév miatt kezdtük, ahogy ma sokan, hanem érdekelt a hivatás maga. Most bármit el lehet adni a piacon az influencerek és a közösségi média segítségével, ha van a reklámra elég pénzed.”

Náray arról is beszélt, hogy döntésének nem politikai, hanem praktikus okai vannak, bár az is közrejátszott az elhatározásban.

„Egyre több lett a zavaró részlet körülöttem, a közhangulat és a kommunikáció is rossz irányba változott” – mondta.

A divattervező kontraproduktívnak tartja, hogy állandóan diktatúráról beszélünk, hiszen sokaknak nagyon is megfelel az a rendszer, ami Magyarországot jellemzi jelenleg.

„A klasszikus értelemben nincs diktatúra nálunk. Ha tetszik, ha nem, be kell látnunk, hogy több millió embernek, vagyis talán a többségnek, ez, ami van, nagyon is megfelel. Ahogy a gyűlölködés kultúrája is. A regnáló hatalom ugyanis egyenesen felhatalmazza a tömeget a gyűlöletre. Hagyni Koncz Zsuzsa fejére Dávid-csillagot festeni ugyanaz, mint kitenni plakátra Soros Györgyöt. De én hiszek a példa erejében, mert kis közösségben, például a közösségi oldalamon már megszűnőben a gyűlölködés.”

Kiemelt kép: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik