Szórakozás

Mark Ronson: A családom büszke a kelet-közép európai zsidó gyökerekre, de nekem nem beszéltek róla

Villáminterjú sörökről, osztrák felmenőkről, sztárságról és okos emberekről a világ jelenlegi legsikeresebb dj-jével.

Nincs ember a glóbuszon, aki ne szeretné Markot, legföljebb nem tud róla, hogy Ronson az, akiért odavan. Az utóbbi húsz év világsztárjainak írt dalokat: a könnyed zenei műfajok mindegyikében remekel, és hát valljuk be, bulizni csak azokra lehet. A Miller Music Amplified rendezvénysorozatban november kilencedikén Budapesten, egy zártkörű bulin Mark Ronson állt a dj-pult mögé, ült a zongorához és vezényelt vonósokat, akik az ő slágereit húzták keservesen. A szombati esemény előtt villáminterjúztunk vele. Munkatársai kérték, a magánéletéről ne faggassuk. Kár, hiszen az új albumát a válása ihlette, ráadásul Ronson pár hónapja comin out-olt  sapoiszexualitásáról. E kifejezés az utóbbi években vált divatossá, annyit tesz, hogy az illető nemtől függetlenül kizárólag intelligens emberekhez vonzódik. Na, szóval ezekről nem lesz szó most, de azért találtunk fogást az amúgy szerény, szimpatikus Mark Ronsonon.

Sörös vagy?

Ma egész nap Miller Geniuine Draftot kell innom, erről szól ez a nap, de szerencsére eleve szeretem. Klasszikus prémium sör, New York-i bárokban is felszolgálják.

Osztrák felmenőid vannak, alap, hogy szereted a sört, gondolom, virslivel és nélküle is.

Mindenhogyan. A nagyapám osztrák, de én már Angliában születtem. A családom zöme kelet-közép európai zsidó, Litvániából és Ausztriából érkeztek Nagy-Britanniába. Olyan családban nőttem, akik szeretnek sörözni, ami eléggé angol és persze amerikai dolog.

Leonard Cohen családja is Litvániából származik, lehet, rokonok vagytok?

Cohen is litván?! Váó, ezt nem tudtam. De Litvánia azért nem annyira kicsi ország, szóval nem hiszem, hogy rokonok lennénk.

Érdekelnek a kelet-európai gyökereid?

A családom tagjai büszkék a gyökereikre, de nekem nem beszéltek a szülőföldjükről. Szeretem Kelet-Európát, a gazdag klasszikus zenei múltat. Nagyapám, mielőtt elhagyta Ausztriát, hegedűs volt, konzervatóriumba járt, ez fontos nekem.

Mark Ronson Budapesten lépett fel a Miller Genuine Draft szervezésében egy zártkörű bulin a Komplexben november 9-én. A titkos bulira nem lehetett belépőt vásárolni, hanem a Miller Music Code chatbot használatával kellett játszani és jegyeket nyerni. Fotó: James Pinnington / Miller Music Amplified

A rólad készült From Heart című dokumentumfilm előzetesében hol introvertáltnak, hol rocksztárnak neveznek zenész kollégáid. Melyik vagy inkább?

Mindkettő. Alapból zárkózott vagyok, de a színpadról tudatosan adok energiát a közönségnek, és igyekszem szórakoztató lenni. Magamat tanítottam erre, amikor elkezdtem dj-zni New York-i klubokban. Akkor is figyeltem a táncparkettet és kapcsolatban voltam a tömeggel, amikor szinte teljesen eltakart a pult. Sokáig lényegében inkognitóban dolgoztam, és úgy is a maximumot kapta tőlem a közönség. Aztán bő egy évtizede hatalmas változás történt a szakmámban: a dj-k felkerültek a színpadra, ami hozta magával az extrafényeket, a lézershow-kat, hiszen a dj látványa önmagában unalmas. Kivéve tán Steve Aokit, aki folyamatosan ugrál, tortákat dobál. Hozzá képest én odafönt is introvertált vagyok, és csak tíz százalékban rocksztár.

Milyen az a tíz százalék? Olyankor odateszed magad?

Tíz éve, amikor jöttek az első komoly sikereim, sokat buliztam Londonban Lilly Allennel és Amy Winehouse-szal, jópofa és fárasztó időszak volt. Elég is lett a bulizásból, mostanra lenyugodtam, jobb szeretek nyugis estéket eltölteni barátokkal sörözve egy bárpultnál.

A YouTube-on az Uptown Funk a legnagyobb sikered.

Igaz.

És te melyik saját számodat kedveled leginkább?

Változó. Korábban a funky ütött be nagyon, mostanában inkább az érzelmesek, a legutóbbi albumról a Spinning nálam a top.

Kérdeztem volna szívesen, ki az a sztár, akivel nem szerettél együtt dolgozni, de a menedzsered nem enged ilyenekkel zaklatni téged, ezért azt kérdem: kivel volt a legnagyobb megtiszteltetés együtt tevékenykedni? Te persze arra válaszolsz, amire akarsz.

Ha megtiszteltetésről beszélünk, akkor vitán felül Paul McCartney és Stevie Wonder. Steve-vel nem dolgoztunk együtt stúdióban, de küldött nekem egy szájharmonika felvételt az Uptown Special albumomra. Számomra ő a legnagyobb, örök kedvencem.

Ki most a legnagyobb dj?

Diplo a kedvencem, mázli, hogy dolgozhatok vele. Fantasztikusan érzi a különböző stílusokat, a hip-hop-ot, a brazil funkot, az afrót, a dance-t, a house-t és a technót. Imádom a bulijait, mindig izgalmas stíluskavalkádot kerekít.

Úgy hallom, szereted az okos embereket. Azokat is, akik okosabbak nálad?

Azokat szeretem, akiktől tanulhatok. Minden stúdiómunkánál ez a legfontosabb, legyen akár néhány órás, akár több hetes feladat. Mondjuk, ha okos vagy, minden szituációból tudsz tanulni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Miller Music Amplified támogatásával készült.

Kiemelt kép: James Pinnington  – Miller Music Amplified

Ajánlott videó

Olvasói sztorik