Szórakozás

Úgy érzem, mintha nem kellenék senkinek

A párkapcsolatok, házasságok évek múlva egy kicsit bedarálhatják az önbizalmunkat, de az is lehet, hogy valakinek sosem volt olyan mértékű az önbizalma, mint amilyenre vágyik. Vannak jelei annak, ha eljön az ideje az önfejlesztésnek, olvasónk pontosan ebben a helyzetben van. Ha neked is van valamilyen gondod a párkapcsolatodban, ha szeretnél segítséget kérni egy bizonyos kérdésben, akkor várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

Nem tudom, mi történik velem, ezért fordulok segítségért. Hét éve élek boldog kapcsolatban a feleségemmel, két gyerekünk is van, jól érzem magam a kapcsolatban, nincs semmi problémánk. Régebben nem nagyon voltak kapcsolataim, ha voltak is, mindig csak az interneten ismerkedtem. Nem ment sosem az, hogy odamegyek és leszólítom a lányt, egyetlen egyszer sikerült megtennem. A kérdésem az, hogy úgy érzem, mintha nem kellenék senkinek se, az utcán ha próbálok is bárkivel szemkontaktust keresni, egyáltalán nem megy. Felszedtem ugyan tíz kilót, viszont korábban az volt a gond a testemmel, hogy túl vékonynak tartottak, szóval nem igazán vagyok elhízva sem. Tudna segíteni, hogy mi történik velem?

Az olvasói levelet Árontól kaptuk, akinek mi adtuk a nevet, hogy a történetét ne ismerje fel senki.

Mit lehet tenni?

A férfiak önbizalomhiányának sokféle jele van, például az a férfi is önbizalomhiányos, aki féltékeny és képtelen elengedni a volt barátnőjét, de az a férfi is önbizalomhiányos, aki másoktól várja a folyamatos megerősítést abban, hogy jó pasi. Azok a férfiak, akik megállás nélkül csak annak szentelik az életüket, hogy azt bizonygassák maguknak, jó pasik, általában valamilyen nemi szerep-zavarban szenvednek, ilyenek a casanovisták vagy a don juanisták. Olvasónk egyikbe se tartozik, szimplán csak szeretné azt érezné, hogy kell valakinek, ami megerősítené a férfiúi önbizalmát és jobban érezné magát a bőrében. Mindez egy határon belül normális érzés, pláne akkor, ha a fiatal felnőttkorban kimaradtak a csajozások és nem próbált ki mindent és mindenfélét, amire vágyott.

A hosszú távú párkapcsolatokban, házasságokban megtörténhet, hogy az élet annyira elsodorja a párokat, hogy a saját magukra fordított idő és energia az utolsó, amivel foglalkoznak. Akár férfiről, akár nőről legyen szó, ez bekövetkezhet, és ha ez a helyzet jó ideje fennáll, biztos, hogy külső emberektől fogjuk várni a megerősítést. Olvasónk férfiként nőkkel szeretne szemezni, érezné szeretné azt, hogy valaki vágyik rá a feleségén kívül – ha minden rendben van a házasságban, akkor feltételezhető, hogy a feleség még kívánja őt.

Az önbizalom fejleszthető, egyrészt mindent, amit nem szeretünk magunkon és lehet rajta változtatni, akkor változtassunk azokon. Amin nem tudunk változtatni, azt muszáj elfogadni. Ezen felül pedig sikernapló, sport, heti célok segíthetnek helyére tenni az önbizalmat.

A sikernapló elég jó módszer arra, hogy minden nap emlékeztessük magunkat arra, mi mindenben vagyunk jók. Ezek lehetnek múltbéli dolgok is, és ha ezeket összeszedtük, akkor igyekezzünk minél többször leírni a jelenlegi sikereket. Ilyen kisebb siker lehet az is, ha a tervezett idő előtt sikerül valamit elintézni a hazai bürokráciában, vagy ha fogytunk két-három kilót, és az is az, hogyha időben leadtuk a határidős munkát. Ezek mellett a nagyobb sikerek is legyenek a naplóban, mint diplomák, nyelvvizsgák, fontosabb munkák, társadalmi munkák. A sikernapló mellett érdemes bevezetni otthon a dicsérőfüzetet, és kirakni a hűtőre, nem vicc, ez is sokat adhat a házasságban: mindenkinek kötelező beleírni valamit a partneréről minimum 2-3 naponta, amiért megdicséri.

Ezek mellett a legjobb módja annak, hogy egy férfi visszanyerje az önbizalmát, ha eljár valahova edzeni, sportolni. Olyan hobbit kellene választani, amiben gyerekkorban sikert ért el, amit szeretett csinálni, és amitől kikapcsolódott. Csoportos sporttevékenységek is segíthetnek, mint a röplabda vagy kosár, ezeken keresztül a versengést bőven meg lehet élni, ezek is adnak sok-sok sikerélményt, és jobb lesz a közérzetünk is. A rendszeres mozgás és a naplózás mellett igen hatékony, ha pici célokat tűzünk ki magunknak, és például legyen az, hogy két héten belül elolvasunk egy könyvet, vagy hogy megtanulunk valamit főzni, amit a család többi tagja is szeretni fog. Az önmagunk fejlesztésére szánt idő sosem elpocsékolt idő, tulajdonképpen minden párkapcsolatban ezt kellene szem előtt tartanunk, és kicsit önzőnek lenni, hogy magunkkal is tudjunk foglalkozni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik