Szórakozás

A Sziget utolsó napján az esőt biztosan nem, de vajon a tömegnyomort sikerül megúszni?

Sajnos az időjárás előrejelzés hatása a napijegy vásárláson már látszik, de így is a végső heti látogatószám közel lesz az 530 ezerhez

– mondta a fesztivál főszervezője, Kádár Tamás a Sziget közleménye szerint. A Sziget látogatószáma tehát idén is átlépi a félmilliót az egy hét alatt, de a tavalyi látogatócsúcsot biztos nem dönti meg.

A tavalyi a Sziget történetének legnépszerűbb éve volt, 565 ezer ember fordult meg a fesztiválon 7 nap alatt, ami átlagban 80 ezer fesztiválozót jelent. A fesztivál 1993-hoz képest több mint megtízszerezte a látogatói számát, és miközben 2000 és 2013 között 360-380 ezer volt a közönség száma, alig öt év alatt majdnem 200 ezerrel lettek többen.

Ennek a hatalmas növekedésnek is köszönhető, hogy az idei első napon komoly tömegjelenetek alakultak ki, voltak, akik bepánikolva menekültek a pultokon át, mások egy óránál is többet álltak a tömeg közepén, hogy kijussanak a Hajógyári-szigetről.

Tömegnyomorral és pánikkal indított az idei Sziget
Ed Sheeran koncertje sokaknak nem a zene miatt marad emlékezetes.

A főszervező erre reagálva azt mondta, hogy „a teltház a Sziget infrastruktúra fejlődésével és a helyszínek, nézőterek pozícionálásával nőtt az évek során 95 ezerre, a hatóságoktól is ekkora napi létszámra van rendezvénytartási engedélyünk” –  hozzátette, a nyitónapon nem volt vészhelyzet, a sok egyéb program mellett egy hazai viszonylatban rekordlétszámú koncert – Ed Sheerané – zajlott le és a nap végén a teltházas tömeget a protokollnak megfelelően vezették ki a területről.

A brit előadó koncertjén körülbelül 60 ezren voltak, a zárónapon fellépő Foo Fighters koncertjére szintén tízezrek lesznek kíváncsiak, így benne van a pakliban, hogy annak ellenére, hogy nem lesz teltház, hasonló tömegszituációk alakulhatnak ki, amilyenek az első napon is voltakEzért kérdéseket küldtünk a fesztivál szervezőinek, hogy készülnek-e több emberrel, változtatnak-e valamit a tömeg menedzselési protokollon, illetve, hogy mit tanácsolnak a tömegben rekedőknek. Ezek azért is fontos kérdések, mert kedd estére esőket jeleztek a meteorológusok, így még kellemetlenebb lehet, ha nagy tömeg torlódik fel.

A Sziget részéről azt közölték, hogy 10-15 ezerrel kevesebb emberek számítanak, mint a nyitónapon. A kiengedési protokoll ugyanúgy szakaszos lesz, mint múlt szerdán volt, hiszen a K-híd teherbíróképessége azóta sem nőtt meg varázsütésre. Azonban tanulva a nyitónapból, egyes pontokra további tömegirányító információkat és személyzetet helyeznek ki.

A fesztivál ideje alatt a jogszabályoknak megfelelően operatív irányítási központ működik a Szigeten, ide fut be minden lényeges információ. a központban a szervezők mellett a katasztrófavédelem, a mentők, és a rendvédelmi szervek is ott ülnek; az ő együttes feladatuk az esetleges vészhelyzetek menedzselése.

A Nagyszínpad előtti tömeget kordonfolyosók osztják részekre, így érdemes olyan helyet találni a nézőtéren, ami nem annyira frekventált. Ez általában a színpad rendezői balja, ami távolabb van a fesztivál főutcájától. A szervezők is azt javasolják a tömegtől jobban irtózó látogatóknak, hogy a bal hátsó, szellősebb részre álljon, aki nem akar nagy tömegbe kerülni.A főszervező a Sziget közleményében kitért arra is, hogy mindenki esőkabátban jöjjön és ne esernyőt hozzon magával, ugyanis utóbbit nem lehet bevinni a fesztiválra.

A Sziget idén mintegy 100 000 külföldi látogatót vonzott Budapestre a világ több mint 100 országából. A legtöbben az Egyesült Királyságból érkeztek, majd sorban Hollandia, Franciaország, Németország illetve Olaszország jönnek.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik