Szórakozás

A Meki nem újrahasznosítható, papír szívószálai még mindig környezetbarátabbak, mint az újrahasznosítható műanyagok

Óriási a megosztottság a McDonald’s brit és ír rajongói között. A gyorsétteremlánc tavaly, környezetvédelmi szempontok miatt, kivonta a műanyag szívószálakat a szigetek összes étterméből, és helyette papír szívószálakat vezetett be. A napokban aztán robbant az ökobomba.

Ahogy mi is írtunk róla, kiderült, hogy míg a műanyag szívószálak újrahasznosíthatók voltak, a papírok nem azok.

Erre abból lehetett következtetni, hogy bár a műanyag szívószálakat korábban be lehetett dobni a szelektív kukákba, a papírokat a vegyes szemét közé kell tenni. Sokan, akik szerint a papír szívószálak amúgy sem praktikusak, mert viszonylag hamar átáznak, a shake-eket pedig különösen nehéz velük elfogyasztani, úgy érzik, ez nagyon nyomós érv arra, hogy a műanyag szívószálak visszatérjenek az éttermekbe.

A McDonald’s egyik szóvivője azonban kijelentette, hogy a papír szívószálak még így sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint a műanyagok – írja a brit Metro.

A műanyag szívószálak jobbára csak elméletben újrahasznosíthatók, a gyakorlatban nem igazán.

Valójában nagyon kevés olyan újrahasznosító üzem létezik, amelyik fel tudja dolgozni a műanyag szívószálakat a méretük és az alakjuk miatt. A legtöbbet az üzemek automata rendszerei egyszerűen kiszórják, és egy szeméttelepre vagy lerakóba kerülnek. Másrészt, valójában a legtöbb műanyag szívószál eddig sem került szelektív gyűjtőbe, a fogyasztók sokszor a vegyes hulladék közé dobták.

A papír szívószálak viszont eleve újrahasznosított papírból készülnek, és ha nem is kerülnek vissza a körforgásba, vagy energiát termelnek az égetésükkel, vagy komposztálják őket, így pedig néhány nap alatt teljesen lebomlanak. A műanyag szívószálaknak ehhez több száz évre van szükségük. A McDonald’s egyébként közölte, hogy bár a papír szívószálak egyelőre valóban nem újrahasznosíthatók, a cég dolgozik a megoldáson, amivel majd azzá válhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik