Szórakozás

Bevezette a McDonald’s a papír szívószálat, erre kiderült, hogy nem lehet újrahasznosítani

Annak ellenére, hogy környezetbarátnak jellemzik, és a műanyag újrahasznosítható volt.

Tavaly a brit és ír McDonald’s-okban az étteremlánc a műanyag szívószálakat kivonta a forgalomból, még úgy is, hogy újrahasznosíthatóak voltak, és helyette bevezették a papírból készülteket a zöldebbé válásuk jegyében.

Az amerikaiak azonban most azt mondják, az általános szemét közé kell dobni a papír szívószálakat, ugyanis nem könnyű őket újrahasznosítani. Nem az anyaguk, hanem a vastagságuk miatt – írta a BBC.

A vásárlók közül sokan arra panaszkodtak, hogy még azelőtt feloldódnak, hogy meginnák az italukat, a shake-eket pedig különösen nehéz velük elfogyasztani. Erre a Meki megerősítette a papír szívószálakat, az új vastagságuk miatt viszont nehéz újrahasznosítani őket. A cég azt ígéri, csak időlegesen kell a papír szívószálakat az általános szemetesbe dobni, dolgoznak a megoldáson, hogy újra a papírszemetesbe lehessen belerakni. Hozzátették, ezek a hulladékok nem a hulladéklerakókban végzik, hanem energiát termelnek belőlük is.

Pedig alapvetően nem lenne rossz ötlet a papír szívószál, csak az Egyesült Királyságban napi 1,8 milliót használnak el belőle, a műanyagnak pedig több száz évig tart lebomlania, ha nem hasznosítják újra (bár egyszer így is több száz évbe telik majd, hogy lebomoljon, de legalább nem csak egyszer használják fel).

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik