Szórakozás

Glamúr és gulyás: gépírónő volt Budapesten, majd a némafilmek sztárja lett Hollywoodban

Glamúr és gulyás: gépírónő volt Budapesten, majd a némafilmek sztárja lett Hollywoodban

Tényleg mindenki magyar. Még az amerikai némafilmek sztárjai is. A húszas évek Amerikájában Bánky Vilma az egyik leghíresebb némafilmes színésznő volt, aki Nagydorogról került Hollywoodba,  nevét akkoriban mindenki ismerte, többször cikkezett róla még a Vanity Fair is.

Bánky Vilma 1901. január 9-én született Nagydorogon, Koncsics Vilma néven. Családja nem sokkal később költözött Budapestre, miután apja, Bánky Koncsics János rendőrőrmesteri beosztást kapott a városban. Egy Práter utcai bérházban kaptak lakást. Kereskedelmi iskolába járt, majd gépírónő lett.

Fotó: Michael Nicholson/Corbis via Getty Images

 

Munka mellett kezdett el Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona filmiskolájába járni, majd Somlay Artúr Kossuth-díjas színész magántanítványa lett.

Fotó: Underwood Archives/Getty Images

 

A Belvárosi Színházban helyezkedett el színésznőként, majd kisebb szerepet kapott a Tavaszi szerelem című magyar némafilmben. Ekkor hívták meg Németországba, ahol azonnal főszerepet kapott.

Fotó: Kenneth Alexander/Hulton Archive/Getty Images

 

1920-ban Berlinben Balogh Béla Az utolsó pillanatban című filmjének főszereplője lett, nevét pedig már több külföldi országban is megismerték, miután a francia színésszel, Max Linderrel is szerepelt egy filmben.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

1925-ben szerződött Hollywoodba, miután találkozott Samuel Goldwynnel, aki azért járt Európában, hogy színészeket vigyen magával Amerikába. Így történt, hogy a nagydorogi lány Vilma Banky néven a Metro-Goldwyn-Mayer birodalom egyik kiemelt színésznője lett annak ellenére, hogy szülei és akkori vőlegénye is ellenezte, hogy a tengerentúlra utazzon.

Rudolph Valentinóval A sejk című filmben – Fotó: Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

Bár még csak a húszas években járunk, szabályos marketingkampányt építettek a színésznő köré, fotói többször szerepeltek a Vanity Fair magazinban. Utóbbiban a róla megjelent cikkek közt egyben arról írnak, hogy a Magyarországon játszódó Cherries Are Ripe című filmben férjével együtt szerepelt. Bánky ebben egy fiatal feleséget alakít, férje pedig a volt szeretőjét, egy budapesti cigány énekest, aki egyszer csak újra feltűnik az életében, amivel elkezdődnek a bonyodalmak.

James Hall és Bánky – Fotó: Kenneth Alexander/Underwood Archives/Getty Images

 

1927-ben változtatta nevét Koncsicsról hivatalosan is Bánkyra. Egyébként ebben az évben ment férjhez Rod La Rocque színészhez, akivel 1969-ig, annak haláláig élt együtt.

1930 körül, malibui otthonában – Fotó: Kenneth Alexander/Hulton Archive/Getty Images

 

Bár karrierje szépen indult, viszonylag gyorsan véget is ért. 1928-ban, mindössze 27 évesen már visszavonulásáról beszélt. Utóbbiban valószínűleg szerepet játszott az is, hogy magyar akcentusa miatt nem vált volna be a hangosfilmekben.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

1960-ban csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

Miután abbahagyta a filmezést, leginkább ingatlaneladásokkal foglalkozott, illetve golfozott. 1991. március 18-án, Los Angelesben halt meg szívelégtelenségben, 90 éves volt. Haláláról egy évig szinte senki nem tudott, utolsó éveiben ugyanis állítólag annyira felhúzta magát azon, hogy senki nem látogatta őt és nem foglalkoztak vele, hogy arra utasította ügyvédjét, amennyiben meghal, ne hozza azt nyilvánosságra. Hamvait végül a tengerben szórták szét.

Fotó: Underwood Archives/Getty Images

Glamúr és gulyás

2019 májusában a Vanity Fair megnyitotta az archívumát, mi pedig előfizettünk, hogy kutakodhassunk a közel százéves anyagok között is és többi között megnézhessük azt, mit írtak a magyarokról évtizedekkel ezelőtt az egyik legfontosabb magazinban. Ez a cikk sorozatunk első része. Az eddig megjelent cikkeinket itt találja.

Kiemelt kép: George Baxter/Hulton Archive/Getty Images

Olvasói sztorik