Szórakozás

Vigyázat, férfi a konyhában! Egyszerű receptek gyakorló apáknak

Ha a nagy átlagot erősíted, jó eséllyel nem túl sűrűn fordul elő veled, hogy férfiként neked kell a konyhában finomabbnál finomabb ételeket készíteni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nincs más hátra, mint előre felkiáltással, neked szükséges megoldani a családi étkezést.

Gondtalan évek vs. apaság

Emlékszel még arra, milyen volt agglegényként élni, és semmivel sem törődni, csak a mával? Nosztalgiával gondolsz vissza arra az időszakra, amikor még azért ettél levest, hogy a másnaposságodat gyógyítsd vele? A paradicsomos tészta, a chilis bab, valamint a kukorica saláta pedig a gasztronómiai tudásod csúcsát jelentette.

Aztán az apasággal minden megváltozott, és már nem a carpe diem szerint éled az életedet. Már nem elég, ha az utolsó pillanatban tervezed meg a napodat, és tovább kell látnod az egészségtelen félkész, a mirelit, valamint a rendelt ételeknél is. Ha néha napján a feleséged neked adja át a konyhai staféta botot, érthető, ha kissé zavarba jössz, de mégsem akarsz szégyenben maradni. Ahelyett, hogy a mobilod után nyúlnál, és íztelen ételeket rendelnél, főzz egészséges és meleg ételt te magad! Ahhoz, hogy finom fogások kerüljenek az asztalra, nem kell, hogy tudd a különböző konyhai eszközök nevét, sem a hangzatosabbnál hangzatosabb főzés technikai eljárásokat. Némi fantáziára, egy csipet kreativitásra és egészséges, jó minőségű alapanyagokra van csupán szükséged ahhoz, hogy a következő recepteket percek alatt elkészítsd!

Zöldséges Mac&Cheese

Forralj vizet egy lábosban, majd tegyél bele sót, és főzz meg benne 200 gramm fagyasztott brokkolit és 200 gramm fagyasztott borsót – kb. 2-3 perc alatt. Ha elkészült, akkor tedd át egy hideg vizes tálba, hogy a zöldségek ne főjjenek tovább. Forrald újra a megmaradt vizet, főzd fogkeményre az 500 gramm szarvacska tésztát és szűrd le. Amíg a tészta fő, készítsd el a mártást. Két edényre lesz szükséged, az egyikben felmelegíted a 6 dl tejet az 1 dl tejszínnel, a másikban pedig 200 gramm vajat olvasztasz. Miután a vaj felolvadt, szórd meg 1 evőkanál liszttel és lassan adagold hozzá a forró tejet, közben folyamatosan kevergesd kézi habverővel egészen addig, míg híg mártást kapsz. Sóval, borssal és egy fél szerecsendióval ízesíted, és ha elkészült a mártásod, kb. 150 g reszelt sajtot (opcionálisan cheddar, gouda, ementáli, trappista, parmezán) teszel bele, míg közepesen híg nem lesz. Az elkészült mártáshoz kevered a megfőtt tésztát, a borsót, a brokkolit és 1-2 szál friss kakukkfüvet. Összekevered, majd tűzálló edénybe teszed, végül pedig rászórsz 50 gramm reszelt sajtot. 200 fokos sütőben aranybarnára pirítod.

Ha a gyerekek inkább rizst ennének, íme, egy rizottó recept:

2 fej apróra vágott vöröshagymát, 3-4 gerezd tört fokhagymát kevés olívaolajon egy serpenyőben megdinsztelünk, majd hozzá adunk 40-50 dkg szeletelt gombaszeletet. Ha a gomba már kezd levet ereszteni, hozzáöntünk 2 csészényi megmosott risotto rizst, amit 1-2 percig pirítunk. Ezután az egészet 0,75 liter zöldség alaplével felöntjük, és 10-15 percig főzzük, végül hozzákeverünk 1 egész zöldborsó konzervet, és újabb 0,75 liter zöldség alaplével krémesítjük. Az ételt sóval, borssal, 3 csipet bazsalikommal, 3-4 csipet oregánóval, és 1 mokkáskanál citromhéjjal ízestíjük, majd kis lángon, időnként megkeverve készre főzzük. Reszelt parmezánnal, vagy Grana Padano sajttal tálaljuk.

A cikk megjelenését a Bonduelle támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik