Szórakozás

Valahol legbelül mindenki Konyhafőnök akar lenni

Jelenleg két csatorna tudott élvezhető és kifejezetten addiktív főzős realityt forgatni: a Viasat3 az Ide süss!-t és az RTL Klub a Konyhafőnököt. A Sütimester (Great British Bake Off) hazai változata, az Ide süss! sajnos elsikkadt valahogy, pedig a harmadik és negyedik évad messze túlszárnyalta a tavalyi kezdést – Ábel Anitának jól áll a téma, jobban mint Hajós Andrásnak. Ráadásul külön szerencsés, hogy semmi közös az RTL Klub és a Viasat3 formátumában azon kívül, hogy mind a két stúdióban van sütő. Fürdős Zé Sárkozi Ákos és Rácz Jenő oldalán a drámát célozza meg. Olykor előkerülnek a direkt szigorú tekintetetek, hogy a versenyzők mellett a nézők is érezzék, ez itt most egy kemény helyzet. Az ételeket 60 perc alatt kell elkészíteni, és a vágások szerint a végén mindig hatalmas a kapkodás. Az Ide süss!-nél nincs fölösleges feszültség, tiszta családias a hangulat, mindenki szeret mindenkit, és olyan kedves az egész, mint amilyen egy angol teadélután lehet porcelán csészékkel és apró, vajas kekszekkel. A különbség abból fakad, hogy amíg egy főételt valahogy össze lehet tenni 20 perc alatt is, addig egy tortának muszáj 180 fokon sütkéreznie. Pepecselős a folyamat.

Rácz Jenő: Most jött el az idő, hogy Magyarországon éljek
A Konyhafőnök VIP séfje Sanghajban már bizonyított, most viszont itthon építi tovább a karrierjét. Rácz Jenővel beszélgettünk az ázsiai konyháról, a vegyes magyar emlékekről, és a következő lépésről.

A Konyhafőnöknél azonban komoly húsokra kell figyelni az állagokkal és a tálalással együtt, hogy a Michelin-csillagos séfek legalább egy félmosolyt megeresszenek. Kívülről stresszesebb a profi konyha, mint a sátras cukrászat. A Konyhafőnök a kezdetekben Bernáth Józseffel szigorított, és a szintén könyörtelen gasztrós szakembert/kritikust, Vajda ​Pierre-t állította Fördős Zével a pult mögé. Nem árt néha variálni a felosztáson, de azért az is igaz, hogy egyedül Fürdős vált be az alapcsapatból. Ő lett a műsor védjegye, és a Street Kitchen mellett tényleg lazán hozza a tőle elvárt, amúgy is testhezálló szerepet. Aztán megérkezett Sárközi Ákos, és egy szinttel feljebb rakta a lécet, valamint az első évadban második helyezést elért Wossala Rozina jött Vajda helyére. Hogy a nézők ne unják halálra magukat, egyszer-egyszer celebek álltak be, és a zsűri szintén változott. Rácz Jenő és Sárközi Ákos jelenleg a befutó, ami csak azért érdekes, mert Rácz mellett még Sárközi Ákos is inkább egy hagyományosabb konyhát visz. Sokkal közelebb van az otthon megszokott ízekhez egy Borkonyha a képernyőn keresztül, mint Rácz Jenő Sanghajból hozott ázsiai ízei és alapanyagai.

RTL Klub/ Labancz Viktória

Elég ügyesen megoldották a csatornánál, hogy ne csak játék menetét szokjuk és szeressük meg, hanem a séfek stílusához is kötődjünk. Lassan megismertük a szeretett alapanyagaikat, és azt, hogy ki mivel zselésít az agaragartól a kappáig. Egyelőre ebben például a Viasat3 Ide Süss!– című realityje le van maradva, de ez a formátum sajátja. A Konyhafőnökben – most már – csapatokat választanak a versenyzők, egy tanulási folyamatot követünk végig. Sárközi Ákos azzal is berakat egy szarvasgerincet a szuvidkádba, aki életében nem látott ilyesmit, Rácz Jenő pedig bevezeti a jelentkezőket a habos textúrák vagy algák világába. A végén mindig kiderül, hogy bármiből tudunk valami furcsa állagot előhúzni. Az Ide süss! ezzel szemben hozott anyaggal dolgozik. Vannak technikai feladatok a profi pék, Szabadfi Szabolcs és a cukrász, Baracskay Angéla instrukció alapján, de két hét alatt ne várjunk csodát. Aki azelőtt sem tudott karamellt készíteni, az most sem fogja békén hagyni a serpenyőt, hogy szegény cukor nyugodtan olvadozzon. A sütis reality egyetlen hátránya, hogy rövid. Ennyi nem elég belőle.

Fotó: Viasat Play

Mind a kettő műsorra igaz viszont, hogy aki szeret sütni-főzni, az biztos, hogy már elképzelte, hogyan teljesítene az éles helyzetben. Vagyis okoskodhatunk bármennyit a tévé előtt, hogy a halat hogy kell filézni, a rizottót milyen pofonegyszerű krémesre főzni, a piskótát magasra imádkozni, de élőben egyből máshogy reagál minden. Még tét nélkül is. A Konyhafőnök újabb civil évada előtt az újságírók kipróbálhatták magukat egy oldottabb, barátságos meccsen, milyen az, ha időre kell egy vadigen konyhában valamit összeütni a kivételesen könyörületes zsűrinek. Itt persze az élmény volt a lényeg, és a legtöbben főzőszenvedély nélkül érkeztek, de ettől még kihozta belőlünk a hatvan perces ravioli a versenyszellemet. Összeálltak a csoportok – Fördős Zé is kapott végre egyet –, és a mentorok rátették a kézjegyüket a tányérokra. A másik két konyha zselésített, ropogóst gyártott meg habosított, míg mi Fördős Zével csináltunk egy olyan eszetlenül jó sertésszüzet házi ricottás tortellinivel és citromos, zsályás vajmártással, hogy gondolatban már el is költöttem pár tízezer forintot egy tésztanyújtóra. Nem volt ebben semmi extra és pucc, de jól mutatott a tányéron.

RTL Klub/ Labancz Viktória

Ez azért említésre méltó, mert éppen a túlvállalással rontanak sokan a hasonló versenyekben. Alaphiba, hogy valaki mindent kitanul a nagy könyvből, betárazza a szifont, hogy egy csöpögő tejföl tócsát köpjön a tányérra (ennyi évad után már baromi okosak vagyunk). Ahelyett, hogy egy egyszerű, kreatív és menő valamit vigyen a zsűri elé, amiben benne van a személyisége. Így szoktak elvérezni, és csak egy kamu konyhafőnökös vendégszereplés kellett ahhoz, hogy igazán értékelni tudjam, milyen jó buli az egyszerűség. Vicces kísérletezni, de először jobb a biztonság. Eddig a fél karomat otthagytam volna, hogy zselésítsek, most meg csak nézném, ahogy a nagyok csinálják. Mindenki élvezte, az órát nem vettük túl komolyan, de azt átéreztük, hogy milyen az, amikor nem tölthetünk egy fél délelőttöt a saját konyhánkban, hogy két darab jól sikerült raviolit kitálaljunk. Az meg csak hab a tortán, ha némelyiknél sikerült, hogy egy vágással folyjon szét a tojássárgánk. Kár, hogy nincs valami kameramentes Konyhafőnök-tábor nyusziknak, már rég húznám a spatulámmal Sárközi Ákossal a parmezánropogósokat, és ha kell szuvidálnék éjjel-nappal. Ilyesmi híján pedig inkább csak bosszankodok a tévé előtt a béna tányéroknál és fejben főzöm le a versenyzők helyett a menüt.

Április 29-én jön a Konyhafőnök új évada az RTL Klubon. 

Kiemelt kép: RTL Klub/ Labancz Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik