Szórakozás

Ilyen egy 180 fokos karrierfordulat a Walking Dead Rickjétől

Egész szerencsés színész Andrew Lincoln, ugyanis a világ egyik legnépszerűbb karácsonyi filmjének kultikus jelenete is az övé, emellett kiváló teljesítménnyel vitt életet egy képregény karakterbe. Az Igazából szerelemben kartonpapíron vallott szerelmet, de ez nem hiteltelenítette el abban, hogy élőholtakat gyilkoljon a Walking Deadben. Utóbbiból kilépett, még három egész estés filmet viszont leforgat a képregény-adaptációból. De mi következik most? Egy újabb 180 fokos fordulat?

Néhány esetben már írtunk a színészeket érintő beskatulyázásról, Neil Patrick Harris nem is nagyon tudta levetkőzni az Így jártam anyátokkalban látott karakterét, ellenben Ed O’Neill sikeresen maga mögött hagyta Al Bundy-t, még ha erről a magyar tévécsatornák nem is akarnak tudomást venni.

Andrew Lincoln esete picit másabb, mert őt nem egyetlen egy sorozatban látott karaktere miatt ismerjük régóta, hanem egy talán még kultikusabb karácsonyi film legjobb jelenetéből. Aki valamennyire is ismeri az angol színész múltját, ezt biztosan látta már róla:

Fotó: YouTube

De nagyobb részt valószínűleg Rick Grimes szerepében van meg sokaknak, hiába a karácsonyi mozi népszerűsége, fogyaszthatósága. A Walking Dead világméretű sikere mindenfajta határt elmosott, így azok is megismerték Lincolnt, akiknek addig fogalmuk sem volt arról, mi a francért menő kartonpapírra írni szerelmi vallomásokat. Játszott persze bugyutább angol sorozatokban, de még akciózott is a Válaszcsapás című háborús szériában. Azt viszont egyelőre korai megmondani, hogy időben szállt-e ki a Walking Deadből, mert 9 évad egy karrierből nem tűnik el nyomtalanul.

Fotó: MJ Kim/Getty Images for Samsung

Ezek a legfontosabb tények vele kapcsolatban, és persze a miértek, mondván, azért hagyta ott a zombis sorozatot, mert több időt akar a családjával tölteni. Emiatt bevállalt három filmet, amik ugyan a képregény világában játszódnak, ő pedig marad Grimes seriff szerepében, de a filmforgatás jóval kevesebb családtól való távollétet igényel. Érdekes, hogy egyébként azt is nyilatkozta,

rossz időben hagyta ott a műsort, mert most kurva jó.

Miután bejelentette, hogy távozik, kollégája, Jeffrey Dean Morgan ennyire zseniálisan búcsúzott tőle. Ennél ma már aligha fogsz jobb videót látni:

Mindenesetre a távozás túlságosan nem rombolta a sorozat népszerűségét, de nyilván nem tett jót neki: Lincoln kiválása óriási nézettségcsökkenést hozott, egyben új kapukat nyitott a szériának, de egészen ügyesen áthidalták a keletkezett űrt — most pedig már nem is annyira lehet érezni a brit színész hiányát. Bár játéka miatt mindenképp, hiszen a sorozat 2010-es indulása óta 17 díjra jelölték már a most 45 éves Lincolnt. Ebből csak ötöt vitt haza, de talán nem is szabad szó nélkül elmenni a sorozatszínészek teljesítményei mellett, ugyanis az epizódikus jellegből fakadóan nem úgy kezeljük ezeket, mint a nagyjátékfilmekben látott teljesítményeket.

Lincoln képességei viszont bőven nagyvászonra valóak. Aki esetleg nem látott volna Walking Dead-részt, azoknak mondunk az angolról pár infót:

  • kitűnő drámai színész, remekül tudja átadni, amit a szövegkönyvbe megírnak a forgatókönyvírók,
  • abszolút karakteres a képernyőn, nélküle a sorozat jelenleg is keresi a “fő emberét”, akit középpontba lehetne állítani,
  • workoholic, angol születésű, de baromi sok tréninggel megtanult déli akcentussal beszélni.

Ezeket értékelik a rajongók is, meg persze ugyanúgy a színész, aki pár éve mesélte a következő történetet. Egy brutális forgatás után ment vásárolni, jó nagy röhögés lett a vége:

Kőkemény jeleneten voltam túl aznap, harcoltunk meg ilyenek. Az egész testem kamuvéres volt. Azt gondoltam, sikerült mindent lepucolnom magamról, aztán mindenki elkezdett rólam fotókat készíteni az utcán. Szerintem sorozatgyilkosnak néztek. Véres volt a nyakam, a fejem, egy nő meg odajött, és megkérdezte: »Rossz napod volt az irodában, bébi?«.

Egyébként saját jeleneteit soha nem nézi vissza, de még a külsejével sem elégedett:

Még csak nem is nézem a Walking Deadet, egy részt sem láttam. De ez az összes munkámra igaz. Mondjuk egy BBC-s sorozatomból láttam egy-két epizódot, de ennyi. Rajtam az nem segít, ha látom a fejemet. Allergiás vagyok rá.

Jelenleg úgy néz ki, Lincoln kilépése után három darab különálló Walking Dead-filmet fog készíteni, más egyéb projektjeiről egyelőre nincsenek információk. Ezek egyébként évente jöhetnek majd, jó kérdés, utána milyen irányba fog elindulni a színész. Romantikus filmekben kezdte, majd 180 fokos fordulattal egy korhatáros zombis sorozatban lett húzónév. Ha marad utóbbi vonalon, azaz kvázi  akciósztárként akar majd érvényesülni, ő is simán beskatulyázás áldozata lehet. Nyilván megválogathatja most már a szerepeit, tekintve, hogy epizódonkénti büdzséje a fél millió dollárt, azaz a 140 millió forintos álomhatárt is átlépte a sorozat berobbanása után.

Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images

Nem nagyon lehet mást mondani, mert viszonylag süt a színész játékáról is: Lincolnnak a drámaibb vonalon kell tovább mozgolódnia, a mélyebb filmszerepekben érdemes gondolkodniuk az ügynökével (a zombis sorozattól amúgy nagyon megijedt, erőszakosnak, komolytalannak gondolta, de a menedzsere rábeszélte). Karrierjének is talán az tenne jót, ha egy ideig távol maradna majd az erőszakos filmektől. Már ha egyáltalán akar hollywoodi színész lenni. Bizonyosan nem késő 45 évesen, a képességei pedig simán meglennének egy Oscar-jelölésre is, hiszen mindenfajta lelkiállapotban látható volt már a sorozatban — ezeket pedig nagyon erős játékkal valósította meg. Az ismertsége megvan, a stúdiók sem lőhetnek nagyon mellé vele, most pedig ideje is lesz a szerepek megválogatásában.

Korábban már visszautasított párat, amiket a mozikba szántak.

Volt három film, amit nagyon ígéretesnek gondoltam, de nem tudtam időt szakítani ezekre a sorozat mellett. Sok megkötéssel jár ez, mert hiába vagyok a nyilvánosság előtt, meg van kötve a kezem más munkákat illetően

mesélte korábban, az indokokat pedig meg lehet érteni, hiszen a napi 13 óra forgatás egyrészt leköti minden idejét, másrészt egy sorozat forgatási tempója sokkal feszítettebb, mint a filmeké. A családra való fókuszálás mellett simán lehet, hogy elfogytak a motivációk Lincolnban is a Walking Deadet illetően, elvégre már kilenc évad óta folyamatosan egy szerepben van.

Egyelőre csak találgatni lehet a további karrierjéről, de nem lenne rossz, ha a képességeit meg tudná mutatni 90 percben vagy akár több időben is — persze valamilyen főszerepben. Aki viszont arra kíváncsi, milyen volt legelső komolyabb tévés produkciójában, vethet egy pillantást a Teachers című brit sorozatban a fiatal Lincolnra:

Kiemelt kép: MJ Kim/Getty Images for Samsung

Ajánlott videó

Olvasói sztorik