Szórakozás

Selena Gomez visszatérése nagyobb hír, mint Bieber szabira vonulása

Az amerikai popszakmában - és amúgy az egész világon is - elég nagy hír volt, hogy Selena Gomezt idegösszeomlással kezeltek meglehetősen hosszú ideig, ráadásul a szorongás és a depresszió annyira felfalta az énekesnőt, hogy a korábbi lupusza miatt veseátültetésre volt szüksége, viszont a folyamatos stresszelés csak rontott az állapotán. Egy év után most viszont felépült, színpadra állt, ami miatt simán lehet tapsolni. Ezért sem kell kiröhögni Justin Bieber szabadságra vonulását sem.

Nehéz bármifajta pozitív reakciót kicsikarni itthon azon sztárok kapcsán, akik tiniként kerültek Amerikában a reflektorfénybe, majd futottak be sikeres karriert. Pedig egyáltalán nem új keletű az effajta pályaív, csak hát hol a generációs különbségek, hol más motivációk húzódnak meg a negatív megítélés mögött. Épp ezért bajos Justin Bieber szabadságra vonulását is komolyan venni a nem amerikai olvasóknak, akik nem testközelből élték meg a kanadai popénekes trónra jutását, és úgy egyáltalán: nem képesek belehelyezkedni a popszakma sokszor üres, rideg, pénzorientált világába. Mert bizony a sikeres karrier, a sok lóvé sokszor semmit nem ér, erre Selena Gomez élete a tökéletes példa. 

Az már csak mellékes (vagy nem?), hogy a Bieber és Gomez élete keresztezte egymást, ugyanis jártak egy ideig, a későbbi szakítást az énekesnő nagyon nehezen tudta feldolgozni — hát még azt, hogy Bieber pár hónapra rá elvette Hailey Baldwint, akit az egekig felmagasztal azóta is, gyakorlatilag a nap minden pillanatában. A két korábbi gyereksztár viszonya hullámzó volt:

  • 2010-ben összejöttek, 2012-ben szétmentek,
  • majd hellyel-közzel találkozgattak ezután is,
  • 2017 végén ismét egymásra találtak, de egy évre rá szakítottak — aztán Bieber életébe megjött Hailey Baldwin.
Fotó: Steve Granitz/WireImage

Csak a szokásos: gyerekszínészből világsztár

Gomez egyébként színészi pályán indult el a 2000-es évek közepén, előbb reklámfilmekben tűnt fel, majd az igazi áttörést a Disney hozta meg neki, mert szerepet kapott több sorozatban is, ami főként a gyerekközönségre épített. Előtte még az itthon kultusz-státuszban lévő Walker, a texasi kopóban is feltűnt egy epizód erejéig, akkor Chuck Norrisszal váltott néhány szót egy iskola udvarán. Valahol 2007 környékén már erőteljesen az éneklés felé tendált, a Disney-sorozatok révén pedig színészi díjakat zsebelt be. 2009-ben zenekart alapított, sorra jöttek a sikeres albumok, viszont az énekesnő 2012-ben kilépett a bandából, hogy a színészi karrierjére fókuszáljon.

Relatíve rossz filmekben szerepelt eztán (ez a trend még most is él nála, talán EZ normális lesz a maga módján), a zenei karrierje viszont továbbra is sikeres volt, sőt az Instagram egyenesen imádta. Egy időben neki volt a legtöbb követője, a leglájkoltabb fotót is magáénak tudhatta. Konkrétan az alábbit, aztán szépen lassan meg fogjuk érteni, mennyire nem ért ez semmit sem:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Selena Gomez (@selenagomez) által megosztott bejegyzés, Jún 25., 2016, időpont: 2:03 (PDT időzóna szerint)

Jelen pillanatban már csak a negyedik legtöbb követővel rendelkező Insta-fiók az övé, épphogy megelőzi Ariana Grande, és több mint 10 millióval Cristiano Ronaldo. Az első helyen az Instagram hivatalos Instagram-oldala áll, majd’ 300 millióval. Gomez zenei karrierjét annyira nem érdemes ecsetelni hosszabban, mert egy dolgot érdemes tudni: amihez a nevét adja, azt szétkattintják majd a YouTube-on, de esélyes, hogy az arénák is egy-kettőre megtöltődnek, ha a neve kikerül a koncertesemény mellé.

Ezt a 2 milliárdos dalt konkrétan sem a rádiókból, sem a tehetségkutatókból nem lehet már kirobbantani:

Ha megnézzük a videómegosztón található Gomez-dalokat vagy kollaborációkat, feltűnik, hogy 400 millió megtekintés alatt igen kevés dal van az énekesnő nevével feltüntetve. Ez a brutális népszerűség jól fizet, de nyilván tök felesleges a pénz, ha közben szétesik az ember — merthogy Selena Gomezzel lényegében ez történt.

Kezdődő gondok: stressz, depresszió, kórház

Megpróbáljuk évekre lebontva elmagyarázni, mi okozta Gomez totális összeomlását. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, szülei még gyerekkorában elváltak, és az anyjára maradt a feladat, hogy felnevelje az énekesnőt, aki egyébként menekülni akart Texasból. Az anyja újra férjhez ment, de 2011-ben volt egy súlyos vetélése, amiről később Gomez úgy nyilatkozott, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szakemberek segítségét kérje saját problémái esetében.

2014: ekkoriban diagnosztizálták lupusszal (itt hosszabban!), ami egy eléggé súlyos betegség. Eltűnt a közösségi médiából, nem posztolt, szinte életjelet sem adott magáról. Mindenki arra gondolt, Gomez a drog rabságába került, azért nem koncertezik, és posztolni is csak azért nem tud, mert bekómázva fekszik valamelyik privát klubban. Az énekesnőnek magyarázkodnia kellett 2015-ben:

Lupusszal diagnosztizáltak, kemoterápiára kellett járnom. Erről szólt a távollétem, sztrókom is lehetett volna.

2015-öt folytatva: Gomez sminkmestere öngyilkosságot követett el, ami megviselte az énekesnőt, továbbra is küzdött a depresszióval, a szorongással.

2016: Meggyilkolták egy közeli barátnőjét, Christina Grimmie-t, aki miatt egy koncerten is teljesen kiborult, a színpadon zokogni kezdett, mikor egy dalt szeretett volna neki elénekelni. Grimmie egyébként a YouTube-on tűnt fel zenei videókkal, később az amerikai Voice-ba is jelentkezett, egy őrült rajongója lőtte le egy dedikálás alkalmával. Gomez — mielőtt teljesen összeomlott volna — Tennessee-ben újfent bement rehabilitációra, ezúttal 90 napra.

2017: Nyáron veseátültetést kellett végrehajtani Gomezen, ráadásul a legjobb barátnője adta oda szükséges szervet. A műtét némi komplikációval ugyan, de sikeres volt. Dr. Michael Lockshin, lupusz-szakertő, a Los Angeles-i Különleges Sebészeti Központ orvosa így nyilatkozott a témában:

Ha a vese tökéletesen illeszkedik, akkor egész életen át kitarthat. De tíz év után mindig aggódunk, a krónikus kilökődés általában ilyenkor történik meg.

2018: Connecticutban kezdte meg a rehabilitációt a műtét után, amibe a helyes étkezés, a mozgás, a pozitív gondolkodás tartozott bele. Gyerekkori barátnője, Demi Lovato majdnem meghalt túladagolás miatt, ami további mélypontra repítette Gomezt is. Mindemellett visszajött az Instára is, és azzal szembesült:

  • Justin Bieber már Hailey Baldwinnal járt, majd el is vette feleségül,
  • The Weeknd, akivel korábban szintén randizgatott, már Bella Hadid oldalán talált boldogságot.

Bieber elvesztése állítólag a kelleténél jobban megviselte Gomezt, nem tudni, emiatt-e, de megint lelépett a közösségi médiából.

Hálás vagyok a közösségi média által nyújtott lehetőségért, hogy hallassuk a hangunkat. Azért is hálás vagyok, hogy most már hátrébb tudok lépni, és meg tudom élni a pillanatokat, amik megadatnak. Próbáljatok kedvesebbek és bátorítóbbak lenni mindenkivel! Csak egy picit. Emlékezzetek, a negatív kommentek mindenkinek fájnak. Ez nyilvánvaló.

A távozás után kórházba kellett szállítani, miután idegösszeomlása volt: a fehérvérsejtszáma alacsony szintet mutatott, ami a veseátültetés egyik következménye lehetett. Pár nap múlva hazament, de úgy döntött, bevonul egy pszichiátriai központba, ahol mentálisan is megpróbálják rendbe tenni az énekesnőt. Itt hat hónapot töltött, a kijövetele után pedig úgy tűnik, szépen lassan kezdi visszanyerni régi életét. Csak sajtóinformációk vannak arról, hogy Justin Biebert megviselte mindez, többször látták nyilvánosan sírni például, de a TMZ infói szerint nem tartják annyira szorosan a kapcsolatot Gomezzel, hogy a veseátültetésről egyáltalán tudott volna.

Egy év után színpad

2018 májusában állt utoljára színpadon, akkor Taylor Swift koncertjén énekelgetett kicsit, így őrülten nagy szónak számított, hogy 2019 áprilisának közepén ismét élőben énekelt a Coachella zenei fesztiválon Cardi B és DJ Snake mellett:

Fotó: Christopher Polk/TAS18/Getty Images

A két fotó között nem csupán hónapok teltek el, hanem brutális viharfellegek, amik teljesen megtépázták Gomez magánéletét:

Fotó: Scott Dudelson/Getty Images for Coachella

Arra, hogy az énekesnő mennyire labilis érzelmileg, jól mutatja egy két évvel ezelőtti Vogue-interjú, ami hiába tűnik eléggé mesterkéltnek, ezzel párhuzamosan előre megtervezettnek a kérdéseket illetően, valahol mégiscsak bizonyítja, mi fontos igazán az énekesnőnek:

Megkérdezi tőle ugyanis az operatőr-riporter, hogy milyennek látja magát 10 év múlva:

Boldognak. Remélhetőleg.

Az a kérdés is érdekes, hogy min lepődnek meg leginkább az emberek, ha megtudják Gomezről, amire azt válaszolja:

Főleg az furcsa, mikor rájönnek, mennyire szeretem a depresszív dolgokat.

Hogy itt filmekre, esetleg zenékre gondolt az énekesnő, jó kérdés, mindenesetre a zenei ízlést illetően komolyabb következtetéseket nem lehet levonni, de általában azt mondja a szakirodalom, hogy a zene, amit hallgatunk, valamennyire tükrözi a belsőnket, illetve szimplán csak hatással van ránk, a hangulatunkra. Emiatt lehet, hogy valaki például depresszív dalokat hallgat, az tükrözi a valódi érzelmeit, de ugyanez igaz a pozitív üzenettel bíró szerzeményekre is. Mindenesetre ezek csak elméletek, viszont úgy tűnik, Gomez hajlamos a depresszióra.

Lehet nevetni Bieberen is, csak hülyeség

Justin Bieber is visszavonult egy időre, mert ahogy írta ominózus Insta-posztjában,

olvastam egy rakás üzenetet, amiben azt mondjátok, hogy új albumot akartok. Végigturnéztam a tinédzseréveimet, meg a kora 20-as éveimet is, és rájöttem az utolsó turnén — ahogy valószínűleg észre is vettétek —, hogy boldogtalan vagyok. Nem ezt érdemlem, ahogy ti sem. Komoly pénzt fizettetek egy energikus, könnyed, szórakoztató koncertért, én pedig érzelmileg képtelen voltam rá, hogy megadjam nektek a turné végére. Most arra koncentrálok, hogy megoldjam azokat a mély problémáimat, amikkel küzdök, és sokan mások is küzdenek, hogy ne essek szét, hogy fenn tudjam tartani a házasságomat, és olyan apává váljak, amilyenné szeretnék. A zene nagyon fontos nekem, de semmi nem fontosabb a családomnál és az egészségemnél.

És mert ő Bieber, nyilván sok médium jól kiröhögte a látszólagos picsogása miatt, ugyanígy a kommentelők sem a legkedvesebb hozzászólásokkal lepték meg. Pedig baromi komoly dolog, amiről beszél: a mentális egészség éppolyan fontos, mint a fizikai. Hosszú idők óta erről beszél már a brit királyi család is: Harry herceg és Oprah Winfrey például ennek jegyében indít tévésorozatot. Hiába vannak reflektorfényben a gyerekszínészekből/gyerekzenészekből lett mai sztárok, egész egyszerűen nem látunk a csillogás mögé, csak az ilyen alkalmakkor. És ilyen módon nyilván nem is akarunk. Érdemes hát belegondolni abba, hogy hiába a sok pénz, abból nem mindenki tud normális életet felmutatni, Selena Gomez esete példaértékű ebben, Bieber pedig nagyon is jól döntött a pihenővel. Inkább dicsérni lehet amiatt, hogy éretten döntött a kiégés szelét megérezve, nem pedig szétoltani, amennyire csak lehet.

Kiemelt kép: George Pimentel/Getty Images for Sundance Film Festival

Ajánlott videó

Olvasói sztorik