Szórakozás

A karácsonyi sütemények szentháromsága (X)

A Karácsony alkalmával minden családban előkerül a kézzel írott fekete bőrkötésű, ütött-kopott receptkönyv, mely nemzedékeken át vándorol anyáról lányára, hogy a karácsonyi ízek ugyanolyan különlegesek legyenek, mint 100 évvel ezelőtt. A kifakult oldalakon találhatunk hagyományos, egyszerű, sós és édes recepteket is, ahol apró tollal írt javítások fémjelzik az előző generációk ötleteit és észrevételeit. Habár minden receptkönyv más, egy dolog közös bennük: biztosan szerepel benne egy régi gyümölcskenyér, zserbó vagy bejgli recept mely évtizedek óta a család kedvence és a karácsony meghatározó süteménye.

Ezek a sütemények elmaradhatatlan szereplői a karácsonynak, hisz amellett, hogy elképesztően finomak, mindenkiben megidézik a gyerekkori emlékeket, a boldog pillanatokat és az ünnep illatát. Minden ünnepi asztalon megjelennek, mégis ezer féle verzió létezik belőlük, mindegyikben, egy-egy család hagyományait fedezhetjük fel. Ha szeretnéd te is kipróbálni ezeket a tradicionális recepteket, vagy egyszerűen csak megkóstolnál egy különlegesebb fajtát kedvenc karácsonyi édességedből, keresd fel a KETKES.com-ot, ahol garantáltan a legjobb sütemény-receptekkel találkozhatsz.

A bonyolult Bejgli

A bejgli egyértelműen a karácsonyi ünnepek sztárja. Számos ízben és formában megjelenik, valaki a mákosra, valaki a diósra esküszik. A család kedvencének elkészítése ugyanakkor a mai napig nagy kihívást jelent a háziasszonyok és nagymamák számára, hiszen rendkívül kényes elkészíteni. Sütése közben rengeteg apróságra kell figyelni különben a bejgli szétreped, kiszárad vagy egyszerűen csak nyers marad. Legközelebb, ha bejglit eszünk, jusson eszünkbe, hogy mennyi munka és tapasztalat kell az elkészítéséhez, és dicsérjük meg a háziasszonyt, hiszen nem mindenkinek sikerül elsőre.

A gyönyörű Gyümölcskenyér

Sokan gyerekként nem merik megkóstolni, hiszen a neve arra utal, hogy se csoki nincs benne se fantázia. Azonban amint ráveszi magát valaki, többé nem fog tudni betelni az isteni gyümölcskenyér ízével. Millió módon variálható, lehet bele tenni kandírozott barackot, vágott mandulát, nugátot, csokit, sőt a kisebbek kedvéért akár még gumicukrot is. Ez a piskóta egyszerűen elronthatatlan és mindenki a saját szájíze szerint ízesítheti. Emellett, nem kell hozzá semmilyen különleges összetevő, az otthoni alapélelmiszerekből könnyedén elkészíthető. Már csak azt kell kitalálnod, hogy te mivel szeretnéd megtölteni, de ebben is segíthet a KETKES.com!

A zseniális Zserbó

Gerbaud Emil receptje hamar belopta magát mindenki szívébe, és azóta is a karácsony egyik közkedvelt cukrászkülönlegessége. Az omlós tésztalapok és a lekváros-diós töltelék igazi karácsonyi hangulatot idéz bennünk. Elkészítése nem annyira egyszerű, azonban garantáltan nem fog maradni belőle az ünnepek után. Érdemes dupla adagot készíteni a zserbóból, hiszen vendégvárónak is kitűnő, és biztos, hogy egy szelettel senki sem fogja beérni. Sőt, ha valami egészen különlegesre vágysz, próbáld ki a KETKES.com zserbótekercsét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik