Szórakozás

VV9: A Médiatanács szerint túl sok a szex és a káromkodás

A Médiatanács idén is figyeli a ValóVilágot és a BeleValót, ahogy korábban is, mérve az epizódokban megjelenő trágárságot, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, és a megjelenő szexualitást.

 Az elemzés a káros tartalmakat jelenetenként számolja, a trágár kifejezéseket viszont elhangzásonként. A szexualitás regisztrációja során a nemiségre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a számokban. Az alkoholfogyasztásnál a barométer megkülönböztet direkt és indirekt formákat. Direkt alkoholfogyasztásnál – akárcsak a dohányzásnál – az analízis a tényleges magatartást számolja, indirekt esetnek számít például, amikor a villalakók ittas élményeikről beszélnek.A kijött eredmények alapján pedig nem túl boldogok az RTL II műsorával, felmérésük szerint súlyosan aggályosnak tartják a műsort a gyerekek fizikai, szellemi, és erkölcsi fejlődésére, leginkább azért, mert a mért adatok szerint a műsor elsődleges célcsoportja még mindig a 13-17 éves korosztály. Hetente vizsgálja a VV-t és kísérőműsorát a NMHH, ezek alapján a trágárság a leggyakoribb, adásonként több tucatot mérnek, az eddigi legnagyobb eredmény egy összefoglalón, vagyis reklámokat leszámítva 45 perc alatt 91 alkalom volt, ami percenként több, mint kettőt jelent átlagosan.

Ez után a meztelenség és a szexuális tartalom a legmagasabb, egy BeleValó alatt például 15-ször mutatott a műsor meztelenséget, de voltak jelenetek, ami az NMHH szerint bőven kimerítik a pornográfiát, viszont mivel az RTL csoport csatornái Luxemburgban vannak bejegyezve, így az ottani hatályos jogszabályok vonatkoznak rá, így a Médiatanács csak bejelentést tud tenni, amit meg is tett többször, az előző széria alatt például négy bejelentést tettek az illetékes szervek felé. A mérési eredményeik egyébként nyilvánosak, itt lehet őket hétről-hétre követni.

Kiemelt kép: RTL Klub

Ajánlott videó

Olvasói sztorik