Szórakozás

VV9: A Médiatanács szerint túl sok a szex és a káromkodás

Veres Szilárd
Veres Szilárd

újságíró. 2018. 11. 29. 15:06

A Médiatanács idén is figyeli a ValóVilágot és a BeleValót, ahogy korábban is, mérve az epizódokban megjelenő trágárságot, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, és a megjelenő szexualitást.

 Az elemzés a káros tartalmakat jelenetenként számolja, a trágár kifejezéseket viszont elhangzásonként. A szexualitás regisztrációja során a nemiségre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a számokban. Az alkoholfogyasztásnál a barométer megkülönböztet direkt és indirekt formákat. Direkt alkoholfogyasztásnál – akárcsak a dohányzásnál – az analízis a tényleges magatartást számolja, indirekt esetnek számít például, amikor a villalakók ittas élményeikről beszélnek.A kijött eredmények alapján pedig nem túl boldogok az RTL II műsorával, felmérésük szerint súlyosan aggályosnak tartják a műsort a gyerekek fizikai, szellemi, és erkölcsi fejlődésére, leginkább azért, mert a mért adatok szerint a műsor elsődleges célcsoportja még mindig a 13-17 éves korosztály. Hetente vizsgálja a VV-t és kísérőműsorát a NMHH, ezek alapján a trágárság a leggyakoribb, adásonként több tucatot mérnek, az eddigi legnagyobb eredmény egy összefoglalón, vagyis reklámokat leszámítva 45 perc alatt 91 alkalom volt, ami percenként több, mint kettőt jelent átlagosan.

Ez után a meztelenség és a szexuális tartalom a legmagasabb, egy BeleValó alatt például 15-ször mutatott a műsor meztelenséget, de voltak jelenetek, ami az NMHH szerint bőven kimerítik a pornográfiát, viszont mivel az RTL csoport csatornái Luxemburgban vannak bejegyezve, így az ottani hatályos jogszabályok vonatkoznak rá, így a Médiatanács csak bejelentést tud tenni, amit meg is tett többször, az előző széria alatt például négy bejelentést tettek az illetékes szervek felé. A mérési eredményeik egyébként nyilvánosak, itt lehet őket hétről-hétre követni.

Kiemelt kép: RTL Klub

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.