Szórakozás

Ugye mindenki tudja, milyen nap van ma?

Október 21. van, ami nemcsak azért fontos, mert vasárnap, így előttünk áll még két nap a hosszú hétvégéből, hanem azért is, mert ma van a Vissza a jövőbe-nap. Nem ez az egyetlen popkulturális dátum, amiről az internet évről évre megemlékezik. A május 4. mond valakinek valamit? Esetleg az április 25.?

Az alábbi dátumokat érdemes felírni már most a jövő évi naptárba, hogy időben felkészülhessünk a fontos napokra, legalább annyival, hogy ne aznap kelljen kétségbeesve beírni a Google-be, hogy mégis mi a franc az a törölközőnap.

Mém-szájbarágó következik.

Február 2.: mormota nap

A mormota napot az 1800-as évek közepétől ünneplik azzal, hogy előrángatnak a vackából egy mormotát, hogy a szerencsétlen állat árnyékából megjósolják, meddig tart még a tél. Az akció mémesedett verziója viszont csupán pár éve létezik. Groundhog Day/Idétlen időkig címmel ugyanis készült egy film 1993-ban, ami röviden arról szól, hogy Bill Murray minden nap arra ébred, hogy február másodika van. Az ezzel kapcsolatos mémeket főként az utóbbi amerikai elnökválasztások idején készítették, utalva arra, mekkora szenvedés lenne minden nap újra és újra átélni ezt.

Március 14.: pí-nap

Minden ismerősöd vadul nekiáll pitét sütni március 14-én, és te nem érted, miért? Azért, mert ők használnak internetet, és tudják, hogy aznap van a nemzetközi pí-nap, ami bár eredetileg a 3,14 ünnepe volt, de mivel a pí-t angolul ugyanúgy ejtik, mint azt, hogy pie, ami pedig pitét jelent, emiatt a pí-nap azóta gyakorlatilag pite-nap lett.

Április 20.: 4:20

Mára már annyira közismert, hogy a 420-as szám a marihuána-fogyasztók egységes szimbóluma, hogy az még az Oxford szótárába is bekerült. Ezzel együtt a füvezés – nem hivatalos – világnapja lett április 20., ezen a napon boldog-boldogtalan oszt meg ezzel kapcsolatos infókat Facebookon, Instagramon. Rihanna évekkel ezelőtt például rendszeresen osztotta meg a 420-as számot Twitterén, de nem csak április 20-án, hanem bármelyik nap délutánján húsz perccel négy után.

Április 25.: az év legjobb napja

Vannak azok a viccek, amik csak angolul működnek, ez pedig pont ilyen. A Beépített szépség/Miss Congeniality című filmben hangzik el az a kérdés egy szépségversenyen az egyik versenyzőhöz, hogy miként képzeli el a tökéletes randit – angolul a date szó egyben azt is jelenti, hogy randi és dátum – amire Miss Rhode Island a következő választ adja:

Ez nehéz, de azt kell mondanom, hogy április 25. Mert akkor nincs túl meleg, de túl hideg sem, és elég egy könnyű dzseki.

via GIPHY

Május 1.: Justin Timberlake és a május

Április 30-án tele a net Justin Timberlake-kel és mellette a felirattal:

It’s gonna be may.

Bár az ‘N Sync dalának szövegében eredetileg az hangzik el, hogy „It’s gonna be me”, Timberlake olyan szépen ejti ki az utolsó szót, hogy azt mindenki may-nek, vagyis májusnak érti, ami így már azt jelenti, hogy mindjárt május lesz. A mém eredetijét 2012-ben posztolta ki egy Tumblr-user, s igazán akkor terjedt el, amikor szintén 2012-ben a BuzzFeed kitett egy fotót, amin egy naptárra április 30. után odaragasztották Timberlake vigyorgó arcát és a már említett szöveget.

via GIPHY

 

Május 4.: Csillagok háborúja-nap

Igen, ez is egy béna szóvicc, mint az előző kettő. Mert a Csillagok háborújában elhangzó „Az erő legyen veled” angolul úgy van, hogy „May the force be with you”, ami valójában úgy hangzik, mintha azt mondanánk, hogy „May the 4th be with you”, ez pedig már azt jelenti, hogy „Május negyedike legyen veled”. Így lett május 4. nemzetközi Star Wars-nap.

Május 25.: törölközőnap

Aki nem olvasta vagy látta Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című alkotását, az nem fogja érteni, hogy május 25-én miért hord magánál egy csomó ember törölközőt. Hát azért, mert a regény egyik fejezetében ez olvasható:

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Na meg azért is, mert 2001-ben, Douglas Adams halála után pár nappal valaki egy netes fórumon felhívást tett közzé, hogy május 25. legyen nemzetközi törölközőnap:

Douglas Adams hiányozni fog rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen »Törülközőnap«. Minden Douglas Adams-rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon.

Szeptember 30.: felébred a Green Day

Valaki szóljon a srácnak a Green Dayből, hogy vége a szeptembernek!

Ezzel a szöveggel jelennek meg mémek már pár éve minden szeptember 30-án, amióta 2004-ben a Green Day megjelentette Wake Me Up When September Ends/Ébressz fel, ha véget ért a szeptember című számát.

Október 3.: Lindsay Lohan

2018 egészen különleges volt, mert ebben az évben október 3. szerdára esett. Ez pedig azt jelenti, hogy duplán is Mean Girls, vagyis Bajos csajok-nap volt. Aki nem látta ezt a csodás vígjátékot, az gyorsan pótolja, még akkor is, ha először nem tűnik fontosnak, hogy a benne szereplő menő lányok szerint szerdánként rózsaszínt kell hordani. Az október 3. pedig azért fontos, mert ez volt az a nap, amikor a főszereplőt alakító Lindsay Lohantől megkérdezte az osztály szépfiúja, hogy milyen nap van, vagyis ezen a napon szólt hozzá először.

Október 21.: Vissza a jövőbe-nap

És elérkeztünk a lényeghez, vagyis a mai naphoz, amikor azt ünnepeljük, hogy Marty McFly 1985-ből megérkezik a jövőbe, pontosabban 2015-be. Bár a napot az igazi rajongók minden évben megünneplik, 2015-ben világszerte hatalmas felhajtás volt emiatt – a Universal Pictures erre a napra csinált egy előzetest a Cápa-filmek kitalált 19. részéhez, mert a filmben feltűnik annak a háromdimenziós reklámja. De készítettek egy reklámot a filmben látható légdeszkának is, a Pepsi pedig aznap piacra dobott egy limitált kiadású kólát is Pepsi Perfect címmel, ami szintén szerepel a filmben. Sőt, a Nike is elkészítette az önbefűzős cipőjét, igaz az teljesen máshogy nézett ki és csak egy évvel később dobta azt piacra.

Kiemelt kép: Vissza a jövőbe

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik