Szórakozás

Ezekben a balatoni büfékben fantasztikusakat ehet

A sajtos-tejfölös lángos emberére akadt a Balatonon, egyre több az olyan büfé, ahol nem a megszokott ízekkel találkozhatunk.

Szerencsére már rég elfelejthetjük, hogy a Balatonon csak sajtos-tejfölös lángost és csalamádés mirelit hamburgert ehetünk. Persze maradtak a helyükön a hotdogosok, a főtt kukoricások és a wampisok (fullextrás magyar hotdog óriási kifliben savanyúsággal), de egy új kör települt ki a partra, a kihívást kereső séfek felveszik a versenyt a mikrózott palacsintákkal. Egyre több és több büfé nyílik a Balaton mentén, nem csak az északi oldalon és a Balaton-felvidéken érdemes autózni, Köveskálon vagy a déli part büszkeségén, a Kicstücsök éttermen túl is akadnak gyöngyszemek. A balatoni büfék évről évre jönnek fel, a legjobbnak járó címet pedig olyan helyek nyerik, amik bárhol megállnák a helyüket.

Az év strandételét már évek óta odaítélik a legjobbnak, folyamatosan újabb büfék nyílnak. Az elsők között ott volt a fövenyesi Kalóz, ami 2015-ben lett a nyertes. Fövenyes tökéletes helyszín egy nívósabb büfének, az egyik legjobb strandot találjuk az északi parton az üdülőtelep mellett. Régóta itt nyaraló törzsvendégek, családok töltik meg Fövenyest és a Kalóz Strandbisztrót. Egyből azt is hihetnénk, hogy a Kalóz csak pár éve indult, és tudatosan tört a beach foodok csúcsára, de Nagy Attila és felesége, Golyán Nikolett igazából már tizenöt éve irányítja a helyet, csak pár éve megreformálták a büfét. A harcsa&krumplival pedig mindent vittek: szakítottak a hekkel, friss, magyar alapanyagot hoztak. A siker nem maradt el, a Kalóz azóta is népszerű, folyamatosan újítanak az étlapon.

Az “év balatoni strandétele 2015”

A post shared by Mig Bence (@migbence) on May 20, 2018 at 11:28am PDT

Az ikonikus fogást persze eszük ágában sincs leszedni a tábláról, mindig a szezonális választék cserélődik. Idén hiba lenne kihagyni a gyümölcsleveseket, legyen az eper vagy barack, és egyből el lehet felejteni a menzás rémálmokat. A Kalóz mindig is ügyesen eltalálta az ízeket, a levesük nem túl édes, pont olyan, amilyenre egy nyári estén vágyhat az ember. A másik tökéletes választás a házikolbász lehet hagymalekvárral és lencsesalátával. Elsőre bármennyire is a hidegebb hónapok ugranak be, a kolbász könnyű, a lencse citrusos és nyárias. A legjobb pedig, hogy Fövenyesen gasztrojegyet is lehet venni 250 forintért, amivel két órát ehetünk, pihenhetünk.

A Kalóztól egy kicsit távolabb, Siófokon találkozhatunk a balatoni minőség élharcosának új büféjével, a Palettával. Bezerics Dánielék eddig a keszthelyi kikötőben működtek, Bogláron is van éttermük, sőt, Budapestre is elhoztak egy kicsit a Balatonból. Az Aranyparton a szabadstrandra nyílik a teraszuk, és a pulled ponty alap a Palettában. Bagelnek álcázott mákos kifli, házi sajtkrém, saját füstölésű ponty hasaalja, bébispenót és fokhagyma alkotják azt a felturbózott szendvicset, ami 2017-ben a legjobbnak járó beach food díját hozta el a zsűri szerint.

#pulledponty #beachfood #palettasiofok #strandbisztro

A post shared by Paletta Bisztró (@palettabisztro) on Jun 20, 2018 at 10:27am PDT

Egyáltalán nem ritka, hogy budapestiek gondolják úgy, hogy elég volt a városból, és a vendéglátós tapasztalataikat minden nehézség ellenére Balatonon szeretnék kamatoztatni. Horváth Csongor, a köveskáli Kővirág egykori séfje a feleségével, Horváth Orsolyával költözött Balatonra, és egy olyan helyet nyitottak, amivel örökre bebiztosították magukat a környéken. A Neked főztem eleinte strandbüféként működött Zánkán, a rántott sajttal hívták fel magukra a figyelmet, de már Füreden is nyitottak éttermet. A legjobb példa arra, hogy a strandkaja nem egy olyan műfaj, amit sajnálni kéne, éttermi szinten lehet űzni, és folyamatosan tovább lehet fejlődni, ahogy a Neked főztem tette. Persze semmi baj a lángossal, sokszor jól esik a megszokott fokhagymás sajtos-tejfölös, de az látszik, hogy Magyarország és a Balaton felrakta magát a gasztrotérképre, és egy hatalmas strandolás után is találunk prémium minőséget. Járjuk bátran körbe a partokat a badacsonyi Kishableánytól a tihanyi Placcig, együk végig mind!

Kiemeltkép: Bodnár Boglárka / MTI

Szponzorált tartalom

A kikapcsolódás az együtt töltött időről szól, aminek kellemes kísérői a BB borok, bárhol, bármikor. A cikket a BB Napos Oldal borcsalád támogatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik