Szórakozás

A celebnők vajon tudják, kinek a haját hordják és miként került az a fejükre?

Elképesztő összegekbe kerül egy-egy póthaj. De azok, akik ezeket hordják, vajon tudják, hogy ami a fejükön van, milyen körülmények közt kerül fodrászukhoz és korábban kinek a haja volt? Valószínűleg egyikőjük sem gondolt bele, mennyi szenvedés, kizsákmányolás és akár halálos fenyegetés van egy-egy copfnyi póthaj mögött.

Zimány Linda nemrég Lilunak beszélt arról egy interjúban, hogy pár apróbb műtéten túl külsejét néha egy kis póthajjal is felturbózza. Hozzá hasonlóan rengeteg híresség – és nyilván halandó ember is – hosszabbítja vagy dúsítja így a haját, többek közt például Kim Kardashian, aki egyik héten még vállig érő hajjal parádézik, a következő héten pedig már a fenekét csapdossa a lófarka. Kardashian nyilván nem műanyag parókákat tűz ilyenkor a fejére, hanem mocskosul drága, igazi hajból készített póthajat tesz, pontosabban tetet fel fodrászával. Jogos a kérdés, hogy kit érdekel ez, vannak ennél fontosabb dolgok is. Igen, vannak. Például az, hogy mégis kinek a haját hordja ilyenkor Kim Kardashian, és hogyan kerül el az a fodrászokig.

A Refinery29 járt utána ennek, ehhez pedig egészen Vietnamig utaztak. A legtöbb póthaj ugyanis onnan, pontosabban a kis falvakban élő szegényebb nők fejéről származik, akik gyakorlatilag fillérekért adják el az évekig növesztett és gondosan ápolt hajukat. Nguyen Thi Thuy derékig érő haját többen is meg akarták venni, ám

a legtöbb, amit ajánlottak érte, három dollár volt, ami kevesebb mint ezer forint.

Ezer forint egy évekig növesztett hosszú hajért, amit aztán ennek a sokszorosáért értékesítenek olyanoknak, mint Kardashian. A takarítással és földmunkákból élő nő azonban ennyiért nem akarta eladni haját és várt. Addig, amíg meg nem találta őt egy olyan férfi, aki úgy vásárolja fel a vietnami nők haját, hogy közben nem célja azok kizsákmányolása. Az amerikai és koreai származású Dan Choi 2017-ben indította el fair trade vállalkozását, a Remy New Yorkot. Nguyen Thu Thuy 100 dollárért adta el neki a haját, ez az összeg családjának már egyhavi megélhetését jelenti.

Azt, hogy mekkora üzlet az emberi haj, a Refinery29 szerint az is bizonyítja, hogy Venezuelában, Indiában, Mianmarban, de még a szomszédos Ukrajnában is rendszeresen előfordul, hogy fegyverrel támadnak meg nőket és akár gyerekeket is, akiknek aztán erőszakkal vágják le a haját, hogy később tovább értékesítsék azt. Ehhez képest a 3 dolláros ajánlat még egész nagyvonalú.

Hogy egy póthaj mégis milyen forrásból származik, gyakorlatilag lekövethetetlen, pláne azért, mert a szakmában mindenki erősen titkolja is a dolgot. Sőt, a lap szerint a legtöbb parókakészítő, vagy fodrász nem is feltétlenül tudja, honnan kerül hozzá a haj, ezt ugyanis egyelőre senki nem szabályozza. A fodrászok, akiket megkérdeztek ebben az ügyben, vagy azt válaszolták, hogy nem tudják, vagy azt, hogy a riporter inkább ne is akarja tudni.

Ezért is fontos Dan Choi vállalkozása, ami az egyik első fair trade hajkereskedés, ahol le lehet követni, hogy kitől és milyen körülmények közt szerezték be a hajat, és miként került az a fodrászokhoz vagy parókakészítőkhöz. Choi New Yorkban nőtt fel, tanulmányai befejezése után pedig utazgatni kezdett, így tapasztalta meg testközelből a hatalmas szakadékot a gazdagok és szegények közt az olyan országokban, mint Kambodzsa, India vagy Vietnam. Utóbbiban aztán le is települt, többek közt azzal a céllal, hogy létrehozzon egy olyan üzletet, amiből meg is tud élni, de egyben segíteni is tud vele olyan szegény körülmények közt élő embereken, mint  Nguyen Thi Thuy. Vállalkozása azonban közel sem veszélytelen, versenytársaitól rendszeresen kap fenyegetéseket, amiért a tízszeresét is kifizeti  annak az összegnek, amit ők adnak egy-egy levágott copfért.

Egy 30 centi hosszúságú hajért körülbelül 65 dollárt, vagyis 18 ezer forintot fizet, de egy kétszer ilyen hosszú copfot akár 200 dollárért is megvesz, pláne ha nem festett és nem töredezett a vége. De akkor se nagyon mond nemet, ha rossz minőségű, vagy festett hajjal találkozik, mert mint mondja:

Senkit sem akarunk visszautasítani, mert mindenkinek szüksége van segítségre.

A legtöbb amit egy hajért fizetett, 450 dollár, vagyis 125 ezer forint volt. Állítása szerint életében nem látott még olyan hosszú hajat, amire gyorsan le is csapott az egyik celebfodrász, hogy feltehesse azt a egyik hozzá járó, A-listás híresség fejére, aki a 450 dollárnak valószínűleg még így is a sokszorosát fizette ki érte.

 Kiemelt kép: Instagram

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik