Szórakozás

„Ő itta a drága vodkákat, én alig költöttem magamra”

A közös kassza előnye, hogy két ember teljesen megbízik egymásban, közösen döntenek a pénz kezeléséről. Hátránya, hogy az egyik fél életvitele, szokásai és szenvedélyei jóval több emésztenek fel, a partner pedig kénytelen lemondani önmagáról is, hogy minden másra jusson a pénzből. Az aránytalan költési viselkedés megmutatja, ki az önzőbb fél a kapcsolatban, olvasónk esete arra is rávilágít, mikor van az, hogy mihamarabb lépni kell, ha látjuk az intő jeleket. Ha van véleményed a párkapcsolatban az anyagiakról, ha kiírnád magadból, hogy átvertek anyagilag, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Úgy kezdődött az egész, hogy összeköltöztünk, ő albérletben lakott, akkor még csak beszálltam a rezsibe. Később külföldre mentünk dolgozni, ott viszont elszaladt vele a ló. Megérezte a pénz szagát, mindenkinek dicsekedett, hogy mennyit keresünk. Vettünk közösen autót, én alig költöttem magamra, nincs káros szenvedélyem, de ő vette a drága vodkát, röviditalokat magának, cigizett is elég szépen.

Egyszer, amikor hazajöttünk, elment a horgászboltba és elköltött több mint 70 ezer forintot csak úgy. Büszkélkedett a hülye horgászbotjával mindenkinek. Ezzel együtt a saját bankkártyámat nem adta ide, hogy nálam legyen, mondván, ki tudja, mennyit költök. Megalázva éreztem magam a barátja és a családom előtt. A környezetünkből többen is figyelmeztettek, hogy kihasznál engem, persze későn vettem észre, hogy igazuk van. Végül elhagytam emiatt is, a közös kassza mellett párszor úgy beszélt velem, mint a kutyával. A szakítás után még egyszer vitáztunk a pénzen, kértem, hogy valamennyit fizessen nekem vissza az autó árából, ami nála maradt, illetve a laptoppal sem számoltunk el. Erre megfenyegetett, hogy úgy beperel, hogy a gatyám is rámegy. Tanultam az esetből, eléggé megjártam vele, kár, hogy későn vettem észre, mi folyik velem. Köszönöm, hogy leírhattam.

Olvasónk Klára küldte nekünk a történetét, a korábban megjelent Senkivel nem leszek többet közös kasszn cmű cikkre reagálva.

Senkivel nem leszek többet közös kasszán
Külön kassza? Közös kassza? Közös pénz és saját pénz? Melyik a jobb?

Honnan lehet észrevenni, ha anyagilag kihasználnak a párkapcsolatban?

A párkapcsolat a következő szakaszokból áll:

  1. vonzalom,
  2. építkezés,
  3. folytatódás,
  4. hanyatlás és
  5. befejezés,

így bármilyen nehéz is elhinni, de a szakítás és a válás több esetben természetszerű folyamata a kapcsolatoknak. Az intim kapcsolatainkban a kötődés miatt nehéz elválnunk egymástól, még akkor is, ha már a barátok, családtagok régóta lengetik a vörös zászlót: hiába minden, ha nem látjuk reálisan az érzelmeinktől, mi történik velünk.

A válásra, szakításra nagyobb esély van, ha változás áll be az életmódban, például új iskola, új munkahely, megváltozott környezet, külföldi utazás. Olvasónk esetében utóbbi változtatta meg jelentősen a kapcsolatot, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy előrébb hozta a párkapcsolati gondokat, amiket lehet, hogy évekkel később élt volna át. A megváltozott anyagi helyzet, az élet minőségének pozitív változása a párkapcsolatukra rossz hatással volt, kiderült, hogy a férfi egészen másként látja és éli meg a közös kassza fogalmát.

Az anyagiak kezelése egyértelműen megmutatja, hogyan tud két ember együttműködni a kapcsolatban, és ha egyikük birtokló, önző módon áll a pénz kezeléséhez, feltehetően a kapcsolat más területeinél is megmutatkozik a személyisége.

Például ha a szexben rendszeresen arra figyel csak, hogy neki jó legyen, hogy elvegye, amit szeretne, és veri az asztalt a szexért, ami neki szerinte jár, érdemes elgondolkodni a közös jövőn. Abból is észre lehet venni, ha nem figyel a partnerére, azaz rendszeresen elfelejti, amire megkérik, esze ágában sincs randizni vagy meglepni valamivel a partnerét. Olvasónk esetében a legintőbb jel arra, hogy érdemes átgondolni a továbbiakat az a mondata, amikor leírja, hogy a barátok és családtagok előtt megalázta őt a volt pasija. Ha valaki valakiről neheztelő megjegyzéseket tesz mások előtt, ítélkezik és megalázza, érdemes elgondolkodni azon, meddig tűrjük a viselkedését.

A szakítás után sem lett vége az anyagiakkal való gondoknak, hiszen olvasónk nem érezte fairnek a vagyon megosztást, szerette volna a saját érdekeit érvényesíteni, de fenyegetéssel találta magát szembe. Egyértelmű, hogy azok az emberek, akik fenyegetéssel, a másik megalázásával, anyagi kihasználásával szeretnék a saját önbizalmukat, egzisztenciájukat megerősíteni, képtelenek lesznek az együttműködésre. Ez a viselkedés sajnos súrolja a lelki terror határát, mindez nem a kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolat fő ismérve.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik