Szórakozás

Senkivel nem leszek többet közös kasszán

Az anyagiak tükrözik azt, hogy a párkapcsolatok milyen bizalommal és egyetértéssel működnek, a pénzkezelés azt is megmutatja, ha az egyik fél uralkodni próbál a másikon. Tanulságos olvasói levelet kaptunk a témában, és várjuk bárki más véleményét az igyjartam@24.hu email címre, hogyan okos kezelni a pénzt a párkapcsolatban, ki, mit vár el a társától az anyagiakban.

Olvastam az előző heti, kapcsolaton belüli pénzügyi témát, és szeretném én is megosztani a tapasztalatomat. 23 éves lány vagyok, fiatal, de túl pár kapcsolaton. Három évig együtt éltem a volt pasimmal, aki akkor 28 éves volt, én pedig 19. Ő külföldön élt, én pedig itthon, és megbeszéltük, hogy összeköltüzünk három hónappal azután, hogy járni kezdtünk. Akkor még tanultam, nem volt spórolt pénzem, ő tartott el. Ahogy elkezdtem dolgozni, egyből visszaadtam neki mindent, és onnantól közös kasszán voltunk. Életem legrosszabb döntése volt.

Klára nevű olvasónktól kaptuk a levelet, a pénzkérdésben, ami igen fontos a párkapcsolatban. Az anyagiak egyfajta tükörként működnek a kapcsolatokat nézve, sokat elárul két ember kommunikációjáról, őszinteségéről és közös döntéseikről, hogyan kezelik a pénzt.

„Szóvá teszi, hogy kevesebbet teszek bele a közösbe”
A pénz eléggé meg tudja keseríteni a párkapcsolatokat, és könnyű az anyagi gondokra vetíteni az érzelmi problémákat.

„A három év alatt keresett pénzem úgy ahogyan volt, elment, magamra nem költöttem semmit, folyamatosan az ő érdekeit kellett néznem. Csak drága kocsijai voltak, amiknek a fenntartása nem olcsó, egyedül nem tudta finanszírozni, rendszeresen tőlem kért rá. A hobbija is drága hobbi, azt is az én fizetésem bánta. Megfordult a fejemben, hogy nemet mondok, de ha meg is tettem, jött a lelki terror, hogy ő annak idején mennyit segített nekem, és hogy mi egy család vagyunk. Egyik nap kijelentette, hogy hazautazik Magyarországra, én is szerettem volna, akkor már egy éve nem voltam otthon. Megsértődött rám, hogy akkor menjek egyedül, ő nem megy, mert kettőnknek milyen sokba kerül. Szakítottam, elegem lett. Azóta eltelt egy év, és rendszeresen tőlem kér kölcsön pár ezer forintokat, mert nincs mit ennie. A tapasztalatom szerint soha nem vállalnék többé közös kasszát, mindenki fizesse a felét mindennek, és az már a másik ember jellemvonása, ha ő jobban keres és nagylelkűen bánik a pénzzel, mennyire segíti a másikat. Ha viszont mindenki a maga érdekeit nézik, ne lepődjünk meg, ha a kapcsolat egyoldalú lesz.”

Mit lehet tenni?

A pénzkérdés tulajdonképpen a bizalomról árulkodik a párkapcsolatban, ha két ember, akik együtt élnek és szeretik egymást, képesek megállapodni arról, hogyan bánjanak a pénzzel, biztos, hogy képesek az életük más területén is egyezségre jutni. A jó párkapcsolatban az intimitás, az elköteleződés és a kölcsönösség harmóniáját élvezi mindkét fél, azonban ha ez valahol megreccsen valamiért, akkor az az anyagiakban is megmutatkozik. Ha az egyik fél többet keres a másiknál, és önzetlenül segíti a társát, akkor bizalommal élhetik együtt az életüket.

Ha azonban az egyik fél egyfajta hatalomként tekint a saját pénzére, amit csak feltételekkel oszt meg a másikkal, akkor feltételezhető, hogy a párkapcsolat egyéb területein is jelen van a hozzáállása. 

Elképzelhető, hogy az önzetlen fél úgy érzi, nem elégedett mindazzal, ami történik, és kihasználva érzi magát. Erről mindenképpen beszélnie kell a partnerével, lehet, hogy félreértésen alapul, de az is lehet, hogy a partnernek még nem volt tapasztalata a közös kassza terén, így több türelemre lehet szükség.

A párkapcsolatok kezdetén a partnerek külön kasszán vannak, lehetséges, hogy már az elejétől fogva felezik a randivacsorák árát, de lehet, hogy egyikük gavallér és mindent fizet. Ahogyan egy szerelem alakul, és szóba kerül az összeköltözés, a bizalom úgy erősödik a két ember között, és ez az anyagiakban is tükröződik. Azoknál a pároknál, ahol közös a kassza és minden pénzüket beleteszik, nagyfokú bizalom van jelen. Azoknál a pároknál, ahol közös pénz is van és mindenkinek van saját pénze is, lehetséges, hogy egyikükben ott lapul az érzés, ennek bármikor vége lehet. Mégis, ez egy jó megoldás, ha gondok akadnak, és az egyik fél úgy érzi, semmije sincs, és elnyomva érzi magát anyagilag a kapcsolatban. Ez egyfajta áthidaló megoldás, és később ahogyan a bizalom és a kapcsolat megerősödik, ez megváltozik.

Olvasónk azt írja, ő végleg letett arról, hogy valaha közös kasszán legyen valakivel, megvan a maga rossz tapasztalata, amit a közelgő szerelmei is érezni fognak. A külön kassza is lehet állandó megoldás, azonban a folyamatos nyilvántartással járó gondok, az utolsó darab kifliről szóló viták is megnehezíthetik a kapcsolatot. A felezés csak úgy működhet, ha pontosan ugyanannyit keresnek, és ha egyikük sem fogyaszt többet például a kávéból vagy tejből.

Az anyagiak tehát igencsak megnehezíthetik a mindennapokat, számtalan vitára adhatnak okot, pedig ebben is, mint a párkapcsolat egyéb területein, az alkalmazkodás, az egymás felé megértéssel fordulás, az együttműködés és a közös célok elérése az igazán fontosak.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik