Szórakozás

Európa legnagyobb bulija itt van a szomszédban, és mi még csak nem is hallottunk róla

Idén már 25. alkalommal rendezték meg Bécsben Európa legnagyobb jótékonysági estjét, a Life Ballt, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy támogassa a HIV-fertőzött, valamint  az AIDS-es megbetegedéssel küzdő emberek életét. Az esemény alapítói Gerald „Gery” Keszler és Torgom Petrosian voltak, akik az évek során olyan világhírű divattervezőkkel dolgoztak együtt, mint például Jean-Paul Gaultier, Paco Rabanne, a Moschino divatház vagy Donatella Versace. De, hogy pontosan miért jött létre a Life Ball és milyen céljai vannak még? Ezt magyarázzuk most el.

„Fél Hollywood meleg, a filmekben meleg férfiak mégsem léteznek”
– mondta Ian McKellen, aki szerint az álomgyár még mindig nem képes kezelni a homoszexualitást.

A Life Ball története

A Life Ball egy divatbemutatóval egybekötött jótékonysági est, amit először 1993-ban rendezték meg Gery Keszlerék saját, egy évvel korábban megalapított non-profit szervezetük az AIDS LIFE segítségével, amelynek legfőbb célja – csak úgy, mint magának a bálnak – az AIDS ellen folyatott orvostudományi küzdelem megsegítése. Ha valakit érdekel, hogy mire utal az esemény divatbemutató jellege, az alábbi linkre kattintva megnézheti Jennie Livingstone 1990-ben bemutatott Paris is Burning című antropológiai dokumentumfilmjét, ami az 1980-as évek New Yorkjának meleg, biszexuális és transzszexuális fiataljainak életét mutatja be. A Life Ballt minden évben a bécsi városházán tartják meg, amit 25 évvel ezelőtt Keszler teljesen tudatosan választott, mivel úgy érezte, hogy az épület nagysága megfelelően reprezentálja a jótékonysági est fontosságát. Az első bálnak ugyan összesen csak két támogatója volt, a befolyt összeg így is majdnem 80 ezer euró lett, amely mai árfolyamon átszámolva több mint 25 millió forintnyi összeg.

Ezt összeget egy évvel később megduplázták, az évtized végére pedig már 726 ezer euró – 233 millió forint – fölé emelkedett olyan támogatók segítségével, mint Elton John vagy az MTV csatorna.

A 2018-as Life Ball nyitóünnepségére érkezők (Fotó: Thomas Niedermueller/Life Ball 2018/Getty Images)

2006-ban már olyan szervezetek voltak az esemény támogatói között, mint például a világ legnagyobb AIDS-kutató alapítványa, az American Foundation for AIDS Research, aminek alapítója Elisabeth Taylor volt, mai elnöke pedig Sharon Stone, de a támogatók névsorát erősíti még Liza Minnelli, Naomi Campbell, Heidi Klum és a Kardashian-Jenner nővérek apja, a 2015-től nőként élő Caitlyn Jenner is.

Időpont és szlogenek

Bár éveken keresztül májusban rendezték meg, a Life Ball szervezői az utóbbi két évben áttértek a júniusra, aminek legfőbb oka talán az lehet, hogy az év hatodik hónapja a LMBTQAI+ közösség büszkeség hónapja az 1969 júniusi Stonwall-i lázadás óta.

A világ legtöbb országában ebben a hónapban tartják a büszkeség menetét, amelynek célja a szexuális kisebbségeket érinti negatív diszkrimináció mértékének csökkentése, valamint a közösség tagjainak jogi lehetőségeinek kiterjesztése.

Bár a Life Ball időpontja nem egyezik meg a bécsi büszkeségnapi felvonulással, tökéletes felvezetője annak. A bál amúgy 2002-től minden évben különböző szlogenekkel adja meg az este témáját, amelyek közül az elmúlt 26 évben a legnépszerűbbek között ott volt a

  • a 2002-es „Egy évtized az életért, egy évtized az AIDS ellen”;
  • a 2006-os „ A szeretet kórusa az ignorancia serege ellen”;
  • valamint 2008-as „A szerelem végtelem. Az élet univerzális” jelmondat is.

A 2018-as Life Ball

Kelly Osbourne és Kyle Farmery a 2018-as Life Ball vörös szőnyegén (Fotó: Andreas Rentz/Life Ball 2018/Getty Images)

2018-ban az esemény „A zene hangja” szlogent viselte, ami a bécsi városháza és a Life Ball az érzelmeket megvilágító és zenéhez szorosan kapcsolódó, színekben pompázó kaleidoszkóppá való átalakulására utál – írták az esemény főszervezői a hivatalos honlapon. A június 2-i 25. jubileumi estén Gery Keszlerék újra megerősítették elkötelezettségüket a HIV-fertőzöttség és az AIDS elleni harc ellen. Az eseményen olyan hírességek vettek részt, mint például Kelly Osborn, Gus Kenworthy, Gigi Gorgeous, vagy Conchita Wurst.

Az eseményről remek vörös szőnyeges galériát készítettünk, itt megleshető.

Pucér fenekek és Mozart fejével díszített mellek a Life Ballon
Az ott tényleg Michael Jackson lányának bimbója?

(Kiemelt kép: Thomas Niedermueller/Life Ball 2018/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik