Szórakozás

„Második feleség vagyok, a férjem túl sokat költ az első gyerekére”

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 05. 17. 12:27

Meddig szólhat bele az új feleség abba, mit és mennyit áldoz anyagilag a férje az előző házasságából született gyerekére? Hogyan lehet kezelni egy ennyire nehéz helyzetet? A 24.hu párkapcsolatokkal foglalkozó blogjában olvasói kérdésre adunk választ. Amennyiben te is hasonló helyzetben vagy, vagy esetleg a volt feleség megkeseríti a mindennapjaid, vagy képtelen vagy szeretni a férjed/feleséged előző házasságából született gyerekét, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Második feleség vagyok, és közös kasszán vagyunk a férjemmel, így van rálátásom arra, mennyit költünk. A férjemnek az előző házasságából született egy fia, a gyerektartást rendesen fizetjük, és amikor kéthetente hétvégén velünk van a gyereke, igyekszem neki is mindent finomságot megadni, amire vágyik (sütivel, üdítővel várom, satöbbi). A férjem azonban időnként kitalál valamit, mivel lepné meg a fiát, ami miatt többször volt köztünk konfliktus. A legutóbb negyvenezres sportcipőre költött, most pedig laptopot szeretne vásárolni a fiának. Értem, hogy mindent meg akar neki adni, csakhogy nekünk két közös gyerekünk is van, egyiküket sem kényeztetjük el, és elegem van abból, hogy rendszeresen oda hordja a pénzét, minket pedig egyáltalán nem vesz figyelembe. Meddig van beleszólásom abba, hogy ő mennyi pénzt ad az előző házasságába? Vagy egyáltalán nincs? Közös kasszán vagyunk, így úgy érzem, jogom van szólni, ha azt látom, félévente kétszázezer forint plusz landol az első gyerekénél a gyerektartáson felül. Mit tehetek?

Az olvasói levelet Márti küldte nekünk, a mozaikcsaládok egyik fő problémáját, az anyagiakat érinti a problémája, ami párkapcsolatok egyik legfontosabb területe is.

Mit lehet tenni?

A pénz a párkapcsolatok négy alappillérének egyike, és ha ezen a területen gond van, akkor az a párkapcsolat egyéb területeire is hatással lesz. Dominó-elv szerűen rombolhat, hiszen felbomolhat az egyensúly a két ember közt, és egyáltalán nem biztos, hogy mindkét fél helyén tudja kezelni az anyagi gondokat. Az egzisztenciális válság például olyan mértékű is lehet, hogy akár válással végződhet: megtörténhet, hogy a nőnek kell eltartania a családját, amíg a férfi helyreáll anyagilag.

Amiről olvasónk ír, bonyolult ügy, ami igen sok családot érinthet ma is: az elváltak újraházasodnak, új családot alapítanak, aminek tulajdonképpen a hozott gyerekekkel kapcsolatos konfliktusok csúnyán véget is vethetnek. Van jó, van rossz példa is, olvasónk esetében a pénz a probléma, illetve a fő kérdés az, meddig szólhat bele a második feleség abba, mennyi időt és pénzt áldoz a hozott gyerekére a férj. A válasz az, hogy semennyire, hiszen ebben a felállásban a második feleség nem pótanya, hanem egyfajta felnőtt barát, akinek tulajdonképpen nincs beleszólása abba, hogy a férj és az első feleség milyen értékrendre neveli a közös gyereküket. A válással nem szűnt meg kettejük felelőssége a nevelésben, így ha ők azt az utat járják, hogy elkényeztetik a gyereket és igyekeznek neki mindent megadni, akkor az az ő saját közös döntésük.

A legtöbb elvált szülő gondolkodás nélkül, a válást kompenzálva, a törődést bizonyítva igyekszik erején felül megadni mindent az első házasságában született gyerekének, gyerekeinek.

Ez szerencsés, ha jómódban élhet mindkét család, de kellemetlen, ha a pénzt fogni kellene. Hülye helyzet, ha az előző házasságban született gyerek külföldi táborokba járhat és a legújabb sportcipő van rajta, a közös gyerekeknek pedig be kell érniük jóval kevesebbel. Ők azt látják, hogy apu mindent megad a féltesónak, ők pedig hoppon maradnak.

A megfelelő kommunikáció és az őszinteség segíthet megoldani az anyagiakkal kapcsolatos gondokat: az előző házasságban született gyerek érdekeit szem előtt tartva bátran egyeztessenek arról, melyik gyerekre mennyit költenek és mi az, ami mehet a közös pénzből. Ilyen helyzetben célszerű végiggondolni a közös pénzt, talán jobb lenne, ha a férj külön kasszát tartana az előző házassága miatt, és a maradékot osztanák be közösen. Ez csak egy a lehetőségek közül, közösen jó meghozni a döntést, és ahhoz alkalmazkodni.

A mozaik családban ugyan az anyagiak is nagy próbatétel elé állítanak mindenkit, azonban a legnagyobb hibákat azzal követhetjük el, ha át akarjuk venni az anya vagy apa szerepét, vagy ha rá akarjuk kényszeríteni az új társra a szülő szerepét az előző házasságból született gyereknél. A felnőtt baráti szerep a járható út, és ha mellette a közösen döntött nevelési elveket betartjuk. Persze jó adag rugalmasság és türelem is szükséges, hiszen a mozaikcsaládoknál minden állandóan változik, az ünnepek körül különösen sokszor fordulhat elő, hogy alkalmazkodnunk kell az exekhez.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.