Szórakozás
mikrofon(1)(960x640).jpg (mikrofon, )

Rejtély, miből lesz sláger

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 16. 09:48

A siker titkát kutatták a Kaliforniai Egyetemen. Gyakorlatilag hiába.

A slágerlistákon éllovas dalokat főleg a vidámság, boldogság és az jellemzi, hogy lehet rájuk bulizni, ami ellentmond az általános zenei trendeknek – írták a Royal Society Open Science című szaklapban.    A Natalia Komarova matematikus vezette csoport több mint 500 ezer olyan dalt elemzett, amelyet 1985 és 2015 között adtak ki Nagy-Britanniában.

Nemcsak a dalok slágerlistán elért helyezését vették figyelembe, hanem olyan ingyenes zenei adatbankokat (Musicbrainz, Acousticbrainz) is, amelyek akusztikai információkat gyűjtenek a dalokról. Ilyen információ a dal hangszíne, hangneme, táncolhatósága, hangulata, valamint az énekes neme. Ehhez jöttek a komplexebb szempontok, a műfaji és hangulati besorolások.

Nők kontra rock

Ezen adatok alapján a matematikusok megvizsgálták, mely dalok sikeresek – a sikert a listás helyezés alapján definiálták -, majd zenei trendeket vezettek le az adatokból.

Megállapították, hogy az elmúlt 30 évben többé-kevésbé szomorú dalok jelentek meg, miközben a vidám, boldog dalok veszítettek népszerűségükből.

Ez az eredmény megegyezik kanadai és német kutatók korábbi tapasztalataival, akik már 2012-ben megállapították, hogy a lassú, mollban íródott dalok száma nőtt az amerikai slágerlistákon.

A női hangok – a rockzenét kivéve – előretörtek. Ez elsősorban a sikeres, slágerlistás dalokra érvényes.

A kutatók szerint a slágerlistákon sikeres dalok nem felelnek meg az általános zenei tendenciáknak. A slágerlistákon szereplő dalok így vidámabbak, jókedélyűbb a hangzásuk, táncolhatóbbak, és bulizásra alkalmasabbak, mint az összes vizsgált dal átlaga.

Ehhez illeszkedik a zenei műfajok értékelése is: a klasszikus zene és a dzsessz nehezen válhat slágerré. A pop és a dance a legnépszerűbb műfajokhoz tartozik, de a rock a 2000-es évek eleje óta visszaszorul.

Nincs is recept

Az általános zenei trendek és a slágerlistás dalok közti ellentmondás alapján jutottak a tanulmány készítői arra, hogy a dalok

sikere nehezen definiálható és általánosítható.

Ezért nem lenne helyes azt a következtetést levonni az elemzésből, hogy egy

vidám, bulizáshoz alkalmas, kevésbé nyugalmas és női énekes által előadott dal

automatikusan slágerré válhat. Csak a szupersztárstátusz, az előadó már meglévő népszerűsége tett lehetővé pontosabb előrejelzést. Ekkor a kutatók becslésének pontossága megközelítette a 85 százalékot. Az akusztikai információk magukban ehhez nem elegendőek, mert a zenei preferenciák az elmúlt években egyre gyorsabban változtak. (mti)

The Bangles, Susanna Hoffs, Vicki Peterson, Debbi Peterson, Michael Steele, Diamond Awards Festival, Antwerpen, Belgium, 19/11/1988. (Photo by Gie Knaeps/Getty Images)
Régen még a feldolgozások is jobbak voltak
Véletlenül lett sláger a nyolcvanas évek egyik sikerdala: harminc éve adta ki a Pet Shop Boys az Always On My Mindot. Plusz még 11 nagy slágerré lett feldolgozás a korszakból.

Illusztráció: Northfoto

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.