Szórakozás

A Trónok harca forgatási helyszíneit élőben is látni kell

A Trónok harca utolsó, azaz nyolcadik évadára még nagyjából egy évet kell várnunk, de addig sem telhetnek el a hetek Westeros nélkül. Évadról évadra lenyűgözi a nézőket Deres vidéke vagy éppen Királyvár. Komoly turizmus épült a sorozat mögé, szabályosan megrohamozzák az érdeklődők a Trónok harca forgatási helyszíneit. Izlandon például többek között az HBO-s produkciónak tudják be, hogy a 2011-ben összesített 566 ezres látogatószám 2015-re már átlépte az évi egymillió turistát. A legtöbb helyszínt Észak-Írországnak, Horvátországnak és Izlandnak köszönhetjük, de a forgatókönyv mediterrán éghajlatú városai miatt a stáb többek között Spanyolországig utazott el. Összeszedtük a legfontosabb forgatási helyszíneket, amiket egy igazi Trónok harca-rajongónak muszáj felkeresnie.

Észak-Írország

A tűz és jég dala szerzőjét, George R. R. Martint Hadrianus fala inspirálta, mikor elképzelte a Hét Királyság és a vadakat elválasztó határvonalat. Az HBO pedig nem ment messze az eredeti koncepciótól, hiszen Észak-Írországot választották Westeros északi felvételeihez.

Nagyon gazdag, természetes és vad rengeteg geológiai formával és sokszínű élővilággal.

– mondta a helyszínekért felelős stábtag, Robbie Boake.

Castle Black and the lift on the Wall… from a relatively far distance.

A post shared by Kirsty Bates (@cursedteacakes) on Jun 13, 2014 at 2:03pm PDT

Belfast és Észak-Írország fontos helyszíneket ad a sorozatnak: Magheramorne elhagyatott környéke például a Trónok harcában Fekete várrá és a Fallá változott át jó sok CGI segítségével (a fenti képen láthatja), csatajelenetekhez és a vadak lakta faluhoz szintén Magheramorne-ban forgattak. Az adaptáció eredeti írója, George R. R. Martin úgy foglalta össze a tájat, hogy egyszerre lenyűgöző és lehangoló, a színészeket pedig könnyen inspirálja a világ végén lévő település hideg és zord hangulata.

Horvátország

A horvát turizmus szintén megérezte a Trónok harca sikereit, Dubrovnik utcái ugyanis Westeros fővárosának, Királyvárnak felelnek meg. Cersei Lannister itt kényszerült meztelenül végigvonulni a nép között, de Dubrovnik legmagasabb pontja, a Minčeta torony belső tere is szerepet kapott a második évadban, mikor Daenerys Targaryen menekült a Halhatatlanok Házából a sárkányai segítségével

Ezen kívül Split óvárosából és Diocletianus palotájából lett Meereen, Sibenik és a tőle keletre fekvő Kaštel Gomilica pedig Bravoosszá alakult a Trónok harcában.

Fotó: Wikimedia Commons

Izland

A szigetország adottságai következtében az északi, a Falon túli jelenetekhez biztosított lenyűgöző hátteret. A Reykjavíktól keletre húzódó Vatnajökull Európa egyik legnagyobb gleccsere, Izland nyolc százalékát borítja, így pont tökéletes volt a Mások seregének.

A post shared by Vyctoria Marillac (@lizzycosmo) on Apr 21, 2017 at 1:23pm PDT

A legtöbbet emlegetett helyszín azonban Mývatn tava, ami még 2300 évvel ezelőtt egy lávakitörés után jött létre. Az a pláne benne, hogy Havas Jon és a vad Ygritte a barlangban estek egymásnak.

Spanyolország

Végül, de nem utolsó sorban Spanyolország is többször szerepelt a forgatási helyszínek között, itt a legdélibb területek jeleneteit vették fel. Zumaia partjainál és Gaztelugatxe lehetetlen kő szerpentinjeinél találjuk Sárkánykőt.

Dorne palotáját szintén érdemes közelebbről megnézni, hiszen egy igazi spanyol látványosságról van szó, amit a stábnak egy időre sikerült megszereznie. Az egzotikus dorne-iak Sevilla Királyi palotájában ültek.

Fotó: Wikimedia Commons

Szponzorált tartalom

A cikk a Live Nation Magyarország támogatásával készült.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik