Szórakozás

Lejárt a hatalommal bíró férfiak ideje

Január 7-én tartották a 75. Golden Globe-díjátadót, ami az első nagyobb filmes esemény volt a Weinstein-botrány kirobbanása óta. A szexuális zaklatások témája szinte végig jelen volt a gálán, gyakorlatilag mindenki, aki részt vett az eseményen és volt lehetősége felszólalni, valamilyen formában beleszőtte beszédébe az elmúlt időszak eseményeit.

Kemény nők taroltak az idei Golden Globe-on
Éjszaka kiosztották a díjakat, de az idei gála a zaklatások elleni kiállásról szólt.

Az est házigazdája, Seth Mayers például már nyitóbeszédében humorosan jelezte: a szexuális zaklatás ma már nem legális, de Natalie Portman is beszólt a női rendezők mellőzése miatt. A gála legkatartikusabb gondolatait mégis Oprah Winfrey szolgáltatta, aki megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat. A filantróp nézeteiről híres műsorvezető köszönőbeszéde egyértelműen a #metoo mozgalom jelenlegi csúcsa, amelyben először mondták ki nyilvánosan:

a hatalommal bíró férfiak ideje lejárt.

Amit biztosan tudok: kimondani az igazságot a legerősebb eszközünk, amink van. Különösen büszke vagyok azokra a nőkre, akik elég bátornak és erősnek érezték magukat ahhoz, hogy  felszólaljanak és elmeséljék történetüket

– hangzik el Winfrey beszédében, aki szerint ezek a nők nem csak a szórakoztatóiparban dolgozó társaikra voltak hatással, hiszen azáltal, hogy felszólaltak, olyan nőket is inspiráltak, akik eddig félelmeik miatt nem mertek kiállni magukért.

Köszönőbeszédében arra biztatta a díjátadó nézőit, hogy álljanak ki igazukért és hallassák hangjukat.

Azt szeretném, hogy minden lány, aki ezt a műsort nézi, tudja: új nap jelent meg a horizonton. És amikor ez a nap felkel, azt nagyon sok csodálatos nőnek, és néhány kivételes férfinak köszönhetjük

– hangzik a beszéd legvégén, amit valamennyi jelenlévő állva tapsolt meg.

A jéghegy csúcsa

Ugyan Winfrey volt az első, aki először beszélt nyíltan a szexuális zaklatások valóságáról, és a diverzitás fontosságáról, de a vihar előszelét már évekkel ezelőtt is lehetett érezni. Pár hónappal Dondald Trump megválasztása után Meryl Streepnek ítélték oda a Cecil B. DeMille-életműdíjat, aki köszönőbeszédében – utalva ezzel a megválasztott elnök ideáira – leginkább mások elfogadásáról és a különbözőségek fontosságáról beszélt. Beszédében több hollywoodi híresség származásáról is szót ejtett, alátámasztva ezzel mondanivalójának lényegét, hogy mind különböző háttérrel rendelkezünk, de ettől még nem kell másképp tekintenünk egymásra.

Mikor valaki a közszereplők közül így viselkedik, valaki, aki erős […] az befolyásolja mindenki életét, mivel felhatalmazást ad arra, hogy más emberek is így viselkedjenek. A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak pedig erőszakot. Amikor erős emberek arra használják az erejüket, hogy másokat bántsanak, mi mind veszítettünk

– hangzik el Streep beszédében. A többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas színésznőt – csak úgy mint az idei év díjazottját, Winfrey-t – állva tapsolta meg a közönség. A jelenleg regnáló amerikai elnök tetszését azonban nem nyerték el a hozzá idézett szavak, sőt: a beszédet követően egyik Twitter-bejegyzésében csak úgy utalt Streepre, mint a világ legtúlértékeltebb színésznőjére.

Vajna Tímea a Golden Globe hírességein gúnyolódik
Két színésznőbe is beleállt.

Patricia Arquette 2015-ben nyerte el a legjobb mellékszereplő színésznőnek járó Oscar-díjat a Fiúkor című filmben nyújtott alakításáért. Köszönőbeszédében a női egyenjogúság fontosságáról beszélt.

Köszönöm minden nőnek, aki szült, minden adófizetőnek és állampolgárnak. Harcoltunk mindenki más egyenjogúságáért. Itt a mi időnk, hogy egyenlő fizetésünk legyen és egyenlő joga legyen minden nőnek az Amerikai Egyesült Államokban

– hangzott el Arquette beszédében, amely aznap este már a második ilyen témájú felszólalás volt, miután Reese Witherspoon egyik Instagram-bejegyzésénél először használta az #AskHerMore – szabad fordításban #KérdezzTőleTöbbet – hashtaget, utalva ezzel arra, hogy a színésznők többek attól, mint amit a vörös szőnyegen viselnek.

Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) által megosztott bejegyzés, Febr 22., 2015, időpont: 11:05 (PST időzóna szerint)

Mi a legnagyobb kockázat, amit valaha bevállaltál és utólag úgy érezted, hogy megérte? Melyik tudásodra vagy a legbüszkébb? Ha akármilyen szerepet eljátszhatnál, mi lenne az?

– olvasható a bejegyzésben, amely célja, hogy felhívja az újságírók figyelmét arra, hogy színésznőktől lehet többet is kérdezni, mint hogy éppen melyik tervező ruháját viselik.

A Harvey Weinstein-botrány októberi kirobbanása óta határozottan elindult valami változás. Azt talán még így, három hónappal később korai lenne kijelenteni, hogy merre haladunk a szexuális zaklatások visszaszorításában, de egy biztos: sok minden megváltozik a következő időkben. Egyre több nő hallatja a hangját és mer felszólalni olyan ügyekkel szemben, amelyek elnyomják őt, és ismerve a kauzalitás törvényeit, ha egy társadalmi kisebbség megtalálja a hangját, számíthatunk másokra is.

Kiemelt kép: Getty Images/Paul Drinkwater

Ajánlott videó

Olvasói sztorik