Szórakozás

„Féltem bemutatni a párom a szüleimnek – nekik lett igazuk”

Újabb olvasónk válaszolt egy korábbi olvasói levélre, ő is hasonlót élt át a szüleivel, tiltották, majd megszökött a szerelmével. Az ő történetében egy tragédia kellett ahhoz, hogy ismét a szülei segítségét kérje, tanulságos a szituáció, ami megmutatja, hogy a tiltással csak olajat öntünk a tűzre. Ha te is jártál így, vagy van véleményed erről, írd meg az igyjartam@24.hu email címre.

Az én történetem nagyon zűrös volt. 19 éves voltam, mikor megismerkedtem egy sráccal egy chatoldalon. Jókat beszélgettünk, leveleztünk, majd számot cseréltünk, és egy idő után találkoztunk. Mindkettőnk részéről szerelem volt első látásra. A szüleimnek féltem bemutatni a párom, mert tudtam, hogy ők hatalmas mércét állítottak fel, amit senki nem fog megugrani. Az első találkozó után édesanyám csak annyit mondott, nincs véleménye. Tudtam, ha ezt mondja, akkor ennek a kapcsolatnak is annyi, mint az összesnek!

Ezekkel a sorokkal kezdte olvasónk, Elvira a saját történetét, amit az igyjartam@24.hu email címre küldött el nekünk. Ő egy olyan levélre reagált, amiben egy másik olvasónk azt írta meg, hogyan szökött meg a szülői házból, mivel a szülők tiltották őt a fiújától.

„Tiltottak, majd elzártak tőle, most pedig esküvőnk lesz”
19 évesen beleszeretett a nagybetűs igaziba, 6 éve vannak együtt.

„Később a szüleim eltiltottak tőle, nem beszélhettem vele, állandóan ellenőriztek. Egy nap besokkaltam, összeszedtem a csomagjaimat, pénzt vettem magamhoz, és megszöktem. A telefonomat kikapcsoltam és senkivel nem voltam hajlandó beszélni! Három nappal később meg is találtak Isaszegen. Belátták a szüleim, ha azt szeretnék, hogy a közelükben legyek, kénytelenek lesznek elfogadni a párom. Így mellénk álltak és mindenben segítettek.

A párommal ezek után összeházasodtunk, de az esküvőre senki nem jött el, csak a két tanú. Az esküvő után egy évvel terhes lettem a lányommal, és mikor ezt elmondtam édesanyámnak, hónapokig nem beszéltünk. 8 hónapos terhes voltam a lányommal, mikor édesanyámat sírva hívtam fel, hogy a férjem megvert. Azonnal a kórházba jöttek, megtettük a feljelentést, és a szülés után beadtam a válópert. Végül igazat adtam a szüleimnek, és bocsánatot kértem tőlük azért, amit akkor velük tettem! Megtanultam, hogy a szülő csak jót akar a gyerekének, és nem az ellenségének kell tekinteni! Hát ez az én történetem”

– zárta ezzel sorait Elvira, aki bizony egy bántalmazásról számolt be, ráadásul úgy, hogy várandós volt, amikor a férje kezelt emelt rá. A fizikai bántalmazás végül a bírósághoz került, és nem félt meglépni, mint ahogyan sok más feleség teszi.

Mit lehet tenni?

A jó szülő jót akar a gyerekének, de a tiltással biztosan csak az ellenkezőjét érik el a kamaszkorú lányoknál, fiúknál. Sajnos a tiltás még inkább a nem kívánt partner mellé állítja a gyereket, akinek a szerelem jelenti a világmindenséget, és a kiválasztottal éli meg a számára legfontosabb érzelmi köteléket. Ezt szülőként nagyon nehéz végignézni, ha egyértelműen olyasvalakit visz haza a gyerek bemutatni a szülőknek, akitől minden normális anyát vagy apát a hideg ráz.

Az olvasónk levele családon belüli bántalmazásról számol be, mégpedig pozitív végkimenetellel.

A partner, házastárs vagy expartner által ránk erőltetett kényszer, uralkodás, ami lehet fizikai bántalmazás, agresszív megnyilvánulás, lelki terror, érzelmi zsarolások és gazdasági visszaélés is, családon belüli erőszaknak minősülnek.

Ezt a törvény bünteti, nem magánügy, amiről hallgatni kell a családtagok, rokonok és barátok előtt. Segítséget kell kérni, olvasónk okosan döntött, amikor a szüleit hívta fel, és beszámolt nekik arról, mi történik vele.

Sajnos amiből sokkal több van, az a hárítás, a tagadás és a kifogások keresése, emellett jellemző viselkedés az áldozathibáztatás, ezek együtt, de külön is megakadályozzák, hogy előrelépés legyen, és a tarthatatlan állapotban tartják a feleségeket, barátnőket. A bántalmazásnak számos formája van, ha valaki azt érzi, vagy tudja is, hogy a partnere állandóan ellenőrzi, folyton kontroll alatt, sanszos, hogy bántalmazó féllel találkozott. Ha jellemző a vitákra, veszekedésekre, hogy lekicsinylő megjegyzéseket tesz, hogy mélyen bántó ítéleteket hoz, hogy megaláz, hogy csak ő nyerhet, ez szintén jele a bántalmazásnak. A konfliktusokban jellemzően alulmarad a bántalmazott fél, fizikai, szexuális erőszak is bekövetkezhet, amik miatt állandó félelemben él.

Mindezt a környezet is észreveheti, a véraláfutások, hegek, foltok például a nyári 40 fokban hosszú ujjú felsővel és farmernadrággal tüntethetők el igazán. A bántalmazott azt hiszi, ő tett valamit, amivel kiváltotta a másik viselkedését, szégyenben él, állandó bűntudatban. Súlyos betegségek alakulhatnak ki, a depresszió tünetei, az evészavar, alvászavar mondhatni általános tünetei a rendszeresen fennálló családon belüli bántalmazásnak.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik