Szórakozás

Büntetőeljárás indult diósjenői tavak miatt, Oszter Sándor szerint nem érintett

Vízügyi hatósági eljárást és büntetőeljárást is kezdeményezett a Diósjenőn engedély nélkül létesített mesterséges tórendszer ügyében a Nógrád Megyei Főügyészség – közölte a megyei főügyész kedden az MTI-vel. Környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt nyomoznak.

Oszter Sándor is hasonló tórendszert építtetett Diósjenőn. A Blikk elérte a színészt, hogy vajon az ügyészségi közleményben álló, a diósjenői tavakkal kapcsolatos büntetőeljárásnak ehhez köze van-e, de a színész azt mondta:

“Mi erről semmit sem hallottunk, szerintem nem mi vagyunk az érintettek.”

Tovább építi a tavát Oszter Sándor
"Irigység, rosszindulat és hozzá nem értés, az van itt kérem" - állítja Oszter.

Mint ismeretes, ez év júliusában több civil szervezet és magánszemély is a Nógrád Megyei Főügyészséghez fordult egy Diósjenő belterületére tervezett vízi létesítmény – egy mesterséges tórendszer – megvalósítása miatt.

A főügyészség megállapítása szerint 2014 augusztusában az akkori Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság vízjogi létesítési engedélyt adott a Jenői-patakot érintő vizes élőhely (4 tó és 4 gát) kialakítására. Az ingatlan egy budapesti székhelyű betéti társaság tulajdonában, de egy közhasznú alapítvány használatában állt. Az alapítvány kérelmére utóbb a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (az említett vízügyi hatóság jogutódja) meghosszabbította az engedély érvényességi idejét.

Az alapítvány 2017 augusztusában – anélkül, hogy a tényleges munkálatokhoz hozzákezdett volna – elállt a beruházás megvalósításától. A beruházást azonban az ingatlantulajdonos bt. már 2017 júliusában megkezdte úgy, hogy erre jogerős vízügyi létesítési engedélye nem volt, az engedély ugyanis kizárólag az alapítvány nevére szólt. A főügyész hozzátette: a bt. ráadásul el is tért az engedélytől, mert a többi között áthelyezett egy patakmedret, illetve betemetett egy mellékágat.

Az ügyészségi vizsgálat szerint a bt. azért végezhetett engedély nélkül vízügyi munkálatokat, mert a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárása során több, mulasztásban megnyilvánuló jogszabálysértést követett el.

Oszter Sándor állítja, nem csapolja a horgásztavat, a rendőrség nyomoz
Egyre nagyobb a balhé a színész diósjenői tervei miatt.

A főügyészség ezért vízügyi hatósági eljárást kezdeményezett, egyebek mellett azt indítványozva, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az engedély nélkül megépített vízi létesítmény miatt kötelezze a bt.-t fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására, vonja vissza a közhasznú alapítvány kérelmére kiadott vízjogi létesítési engedélyt, valamint az annak érvényességi idejét meghosszabbító határozatot.

Indítványozta továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság soron kívüli helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja meg az engedély nélkül létrehozott létesítményt, és fontolja meg vízgazdálkodási bírság kiszabását is.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik