Szórakozás

Kevin Spacey a lehető legrosszabbkor coming outolt

Kevin Spacey-t is szexuális zaklatással vádolják: egy 30 éves ügyet elevenített fel Anthony Rapp színész. Ennek kapcsán Spacey bevallotta, hogy egyébként meleg. De miért csinálta és miért pont most?

Kevin Spacey: Meleg vagyok
Elég furcsa esemény sarkallta az előbújásra.

Rapp vallomása szerint Kevin Spacey több mint 30 évvel ezelőtt a házába invitálta az akkor 14 éves színészt, részegen az ágyába hurcolta, majd szexuális ajánlatot tett. Spacey bocsánatot kért Rapptől, és azt mondta, egyáltalán nem emlékszik az esetre, viszont azt sem tagadja, hogy megtörtént volna. Egyúttal leírta, hogy ennek kapcsán más vonatkozásban is elgondolkodott az életéről, és most már szeretné felvállalni, hogy meleg.

Amellett, hogy ez egy teljesen indokolatlan lépés, és nem hogy mentené magát, még rosszabbítja vele saját helyzetét, egyéb problémákat is felvet.

A baj ezzel a vallomással, hogy ismét sikerül összekapcsolni a homoszexualitást a pedofíliával, és erősíteni azt a tévhitet, hogy minden meleg férfi pedofil is egyben.

Pedig éppen az ellenkezőjére kellene törekedni, és eloszlatni az ilyen tévképzeteket.

Rengeteg megfelelő alkalom kínálkozott Spacey élete során, amikor bátran kiállhatott volna és elmondhatta volna, hogy meleg. Nincs ebben semmi különleges, nem ő lenne az első ember a Földön, és messze nem az első amerikai sztár. Mégsem tette, amiért persze nem lehet hibáztatni, hiszen senki sem kényszeríthető a nyilvános coming outra, senkitől nem lehet elvárni.

Még nyáron, a Tony Awards gálán Whoopi Goldberggel poénkodtak ezen a kérdésen, Spacey megkérdezte Goldbergtől, hogy mióta “él a szekrényben”, mire a színésznő azt válaszolta, attól függ, kit kérdezel. Ez például tökéletes pillanat lett volna számára is, Spacey mégsem tette, hanem egy hatalmas poént kerekített köré.

A viccnek sok helyen van értelme, de ebben a kontextusban talán helyesebb lett volna példát mutatni a fiataloknak, akik rejtőzködve élnek, és bátorítani őket arra, hogy ne bujkáljanak tovább. Persze a világon azt a három szót a legnehezebb kimondani, hogy “igen, meleg vagyok”, de mégsem lehetetlen. Sokan úgy gondolják, hogy senkinek semmi köze a hálószobatitkaihoz. Azt kimondani, hogy “meleg vagyok”, és itt lezárni a témát, kit enged bepillantani a hálószobába? Senkit. A cél természetesen elérni azt, hogy egyáltalán ne legyen téma, ki melyik nemhez vonzódik, vagy milyen neműnek érzi magát. De sajnos egyelőre téma, így foglalkozni is kell vele.

És minél több (híres) ember áll a nyilvánosság elé, és mondja ki ezt a három varázsszót, annál közelebb jutunk ahhoz, hogy ne kelljen a témáról ennyit beszélni, ne kelljen titkolózni, és a szexuális irányultságnak maximum annyi jelentősége legyen, mint annak, hogy milyen színű a hajunk.

Azoknak is igazuk van, akik szerint minden, ami a szexualitással kapcsolatos, szigorúan magányügy, és valaki irányultsága teljesen irreleváns információ. Ennek ellenére rengeteg meleg férfi és nő szenved attól, hogy rejtegetnie kell magánéletét mások elől. A híres emberek pedig sokat tudnak tenni azért, hogy megkönnyítsék a dolgukat. Persze nekik sem lehet könnyű, de annyit mindenesetre megtehetnének, hogy átgondoltabban viszik véghez a coming outot, ha már úgyis megteszik.

A celebvilág sem fogadta túl nagy lelkesedéssel Spacey bocsánatkérését, a legtöbben felháborodtak azon, hogy pusztán alkoholos befolyásoltságra fogja a viselkedését.

Nincs azonban olyan mennyiségű alkohol, vagy olyan mértékű szexuális elfojtás, ami indokolná egy 14 éves fiú bántalmazását.

A Twitteren sokan hozzászóltak a témához, a Weinstein-ügyben korábban felszólaló Rose McGowan is figyelmet kért a médiától az áldozatnak.

Az LMBTQ közösségek is kiakadtak, hogy Spacey a „nyakukra hozza a bajt” teljesen időszerűtlen kijelentésével, és pedofíliával rágalmazhatják a melegeket. Egy Twitter-felhasználó ezt írta:

Spacey, volt 30 éved, hogy előgyere ezzel, de sikerült egy szexuális zaklatás gyanújára reagálnod azzal, hogy coming outolsz. Zseniális ötlet.

Billy Eichner szerint Spacey új fogalmat hozott létre, a rosszul időzített coming outot, mások viccelődtek tettén. Az alábbi tweetben például azt írják:

Anthony Rapp: Kevin Spacey meg akart erőszakolni.

Média: Kevin, hogy reagálsz erre?

Kevin Spacey: Húú.. hé, mindenki, meleg vagyok!

Spacey irányultságáról évek óta cikkeznek, többen várták, hogy végre felvállalja, meleg. ‘97-ben az Esquire magazin “Kevin Spacey-nek van egy titka” címmel jelentetett meg egy cikket, melyre Spacey sajtósa akcióba lendült, és hárította a gyanúsítást. 2010-ben a Dailybeast kérdezte Spacey-t az öngyilkosságba kergetett meleg gyerekekről, akkor az alábbiakat nyilatkozta:

Ez egy olyan határvonal, amit sosem lépnék át és nem is fogok.

Rapp egyébként korábban többször elmesélte az esetet, de sosem kapott elég nagy nyilvánosságot. Még 2000-ben is azt tanácsolta neki egy ügyvéd, hogy ezzel nem érdemes bíróságra mennie. A Weinstein-lavina kellett hozzá, hogy megváltozzon a szexuális zaklatás fogadtatása, és érdemben elkezdjenek foglalkozni az üggyel.

Mindenesetre, az internet jobban pörög a Spacey-ügyön, mint a Harwey Weinstein-botrányon, pedig Weinstein eddig bejelentkezett áldozatainak száma már 80 fölött jár. Úgy tűnik, mindenki átsiklik afölött, hogy Kevin Spacey meleg, sokkal érdekesebb, hogy zaklatott egy 14 éves gyereket. Végső soron mégiscsak közelebb kerültünk ahhoz, hogy a szexuális orientáció ne legyen téma.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik