Szórakozás

Két hónapos Tinder-randira teherbe esni

A tinderezés jó ötlet szakítás után, de mi van, ha váratlanul becsúszik a baba? Olvasónkkal ez történt, megírta nekünk is, hogyan került hirtelen a családalapítás kellős közepébe egy kvázi idegennel. Levelét pedig a most indult, Így jártam névre hallgató blogunkban közöljük, ahova várjuk a te párkapcsolati sztoridat is, szakértőnk pedig tanácsokkal lát el téged, és válaszol a kérdéseidre.

Három hónapja vagyunk együtt a pasimmal, és megkérte a kezem. Nem leányálom a sztorink, és nem is óriási, első látásra szerelem történt, hanem pusztán csak annyi, hogy a két hónapos Tinder-randira teherbeestem. Volt egy komoly párkapcsolatom, négy évig éltünk együtt, vele szerettünk volna babát, de nem jött össze. Nyáron szakítottunk, elköltöztem tőle”

– kezdte ezzel levelét olvasónk, Zita, aki az igyjartam@24.hu email címre küldte el, milyen élethelyzetbe került számára is igen váratlan módon. Ha hasonló helyzetet éltél át, vagy szeretnél hozzászólni a történethez, várjuk a leveled ugyanide.

A Zita természetesen álnév, a története valószínűleg nem egyedi eset, a drasztikus változást az életükben sokan átélik akkor, amikor az internetes társkeresést választják. Azt hinnénk, hogy ez egyszerű és kényelmes módja az ismerkedésnek, de vannak buktatói. Ilyen az is, ha becsúszik a baba, bár ugye ez akár egy munkahelyi szeretői státusznál is megeshet. Olvasónk a családja és a barátai véleménye ellenére kitart az elhatározása mellett, ami dicséretre méltó.

„A szakítást nehezen éltem meg, végül Dóri barátnőm azt javasolta, kezdjek el tinderezni, az majd átlendít a fájdalmon. A terv sikerült, méghozzá úgy, hogy hirtelen azon kapom magam, ahogy egy szinte vadidegen pasival családot alapítok. A barátaim próbálnak lebeszélni a házasságról, mindenkinek van egy kicsit sem kedves megjegyzése. A családomban sem mindenki fogadja el a helyzetet, a pasimat kedvelik ugyan, de mindenhonnan megkapom a megjegyzéseket: Ez nem túl korai? Ilyen hamar? Eldöntöttem, hogy vállalom az egészet, és végigcsinálom. Végülis, még akár jól is elsülhet az egész.”

Mit lehet tenni, ha a környezet ellenzi a döntésünket?

A párkapcsolatok egyfajta csere alapon működnek, mindenki ad és mindenki kap valamilyen értéket, többletet a másiktól, ami egyensúlyban tartja a kapcsolatot. Azt, hogy ez pontosan micsoda, mik azok az értékek a partnerben, ami miatt nap mint nap szívesen vagyunk vele, csak az tudhatja, aki benne él a kapcsolatban. A barátok, családtagok régóta végigkövetik az életünket, és akkor is képesek bántani, ha jót akarnak nekünk. A döntést el kell fogadniuk, és az a feladatuk az életünkben, hogy ott legyenek melletünk az ilyen nehéz élethelyzetekben. Nem kell egyetérteniük, ennek pedig nem muszáj hangot is adniuk, de el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a döntést.

Megtörténhet (és történik is) hogy valaki egyéjszakás kaland közben esik teherbe. Miért ne történhetne meg az is, hogy az internetes társkeresőn megismert partnerrel “csúszik be” a gyerek?

A helyzetet optimistán érdemes nézni: egyrészt nem szabad ítélkezni senki felett, hogy Tinderen keres társat. Hallani rémhíreket pasikról, akik gyakorlatilag Don Juant megszégyenítő gyorsasággal és aktivitással falják a nőket az alkalmazáson keresztül keresztül. Olvasónk tisztességes és rendes pasiba botlott, akivel egy hullámhosszon vannak, a fiú pedig a terhességre úgy reagált, hogy akkor megkéri a lány kezét. A döntést nyilvánvalóan mérlegelte.

Nem túl szerencsés a párkapcsolat első három évében gyereket vállalni, az első egy évben pedig pláne nem az. Olvasónk és pasija kvázi ismeretlenként ugranak fejest a családalapításba, emiatt nehéz helyzetük lesz, a férfi-nő kapcsolatot pár hónap után felváltja az anya-apa élethelyzet, és mint minden élethelyzet változás, ez sem lesz könnyű menet. A jó a helyzetben az, hogy korán kiderül majd, miben tudnak jól együttműködni, és mik azok a pontok, amiken össze kell csiszolódniuk. Sokkal hamarabb, mintha egy évig csak randizgatnának, és utána költöznének össze.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik