Szórakozás

Egyre több a szőrös nő, még ha ez indulatokat is vált ki egyeskből

Az adidas legújabb kampányának egyik modellje szőrös lábán viselte a márka cipőjét, nem sokkal korábban pedig egy olyan fitneszblogger képei járták be a netet, aki másfél éve nem látott borotvát. De már a celebek közt is egyre több az olyan, aki büszkén lép a vörös szőnyegre szőrös hónaljjal, vagy gyantázatlan lábbal. Mi ez az új trend – ha egyáltalán új –, mi köze van a feminizmushoz, és miért vált ki félelmetes reakciókat sokakból?

Mindenki kiakadt azon, hogy az Adidas egy szőrös lábú lányon mutatta be a legújabb cipőjét – FOTÓ
Kicsit felháborodott az internet, pedig igazából semmi extra nem történt.

Arvida Byström, egy svéd művész lett az adidas egyik ikonikus cipőjének reklámarca a sportmárka legújabb kampányában, ahol a lány szőrös lábaival pózolt. A modell szándékosan nem szőrtelenít már évek óta, hogy ezzel is a sztereotípiák ellen szóljon, hisz a nőktől a társadalom azt várja el, hogy a testük nagy részén csupaszok legyenek. Az adidas fotói és videója nem várt indulatokat váltott ki, az emberek Arvidát lemajmozták, undorítónak nevezték, ami pedig a legijesztőbb, hogy volt olyan, aki szerint a lány szőrös lába miatt megérdemelné, hogy megerőszakolják.

Ennyire kemény kommenteket még Morgan Mikenas sem kapott, pedig a népszerű fitneszbloggernek még Arvidánál is szőrösebb a lába, amióta úgy döntött, nem enged a társadalmi nyomásnak. Ő a következővel indokolta a borotva eldobását:

Azért hagytam fel a borotválkozással, mert kényelmetlen volt, és teljesen értelmetlen. Az egész nem több, mint behódolás annak a férfiak dominálta kultúrának, amelyikben élünk.

Morgan Mikenas ezzel pedig meg is magyarázta, miért érzik úgy sokan a magukat feministának mondó nők közül, hogy természetes valójában mutassák meg testüket. Hasonló okokból láthattunk az elmúlt években is több szőrös hónaljú celebnőt, például Madonnát (kiemelt képünkön) vagy Miley Cyrust.

Pedig csak alig száz éve lett divat a szőrtelenítés, legalábbis a hónalj borotválása. A totális csupaszság mindössze két-három évtizede lett némileg elvárás a nőkkel szemben, a 80-as és 90-es években még bőven készültek olyan pornófilmek, amiben a nők még csak nem is hallottak a fazongyantáról.

A szőrtelenítésre egy teljes iparág épült, megszámlálhatatlanul sok borotva, epilátor, hideggyanta, meleggyanta, lézerek és különböző vegyszerek állnak rendelkezésre, hogy a nők minél több helyen és több ideig legyenek totálisan szőrmentesek. Nyilván ezt mindenki, így a halandó emberek is megszokták, így bármikor, ha egy celebnő szőrösen lép a nyilvánosság elé, az újságok azonnal megírják, az emberek egy része undorodik és keresztet vet, egy része pedig hihetetlen bátorságnak tartja a hónaljból kikandikló szőrszálakkal való vörös szőnyegen végigvonulást.

Mint ahogy sokan bátornak tekintették Amber Rose-t is, aki pár hónapja totálisan meztelenül, hatalmas fanszőrét megvillantva pózolt Instagramján, amíg a fotót el nem távolították onnan.

A legelső, nagyobb megrökönyödést kiváltó, direkt szőrös hónaljat – talán lázadásból, vagy mindössze lustaságból, ezt soha nem tudjuk meg – Julia Roberts mutatta meg 1999-ben, a Sztárom a párom című filmje londoni premierjén.

Fotó: Getty Images/Fred Duval

De volt egy hasonlóan szőrös pillanata Drew Barrymore-nak is 2005-ben, egy New York-i divatbemutatón.

Fotó: Getty Images/Dimitrios Kambouris

Az elmúlt években pedig egyre gyakoribb, hogy a híresebb, és kevésbé híres nők szőrös hónaljukat fotózzák le és posztolják ki az Instagramra, ezzel is azt mutatva, hogy ők olyan nők, akik azt tesznek a testükkel, amit csak akarnak.

Hogy miért? Mert a saját testével tényleg mindenki azt tesz, amit csak akar.

Kiemelt kép: Instagram/Madonna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik