Szórakozás

Ő Csabi, aki megnyerte a rangos magyar sminkversenyt

Karin Dragos után idén Mészáros Csaba nyerte a NXY sminkmárka Face Awards néven futó versenyét. Az utolsó, negyedik körbe már csak öt pályázó jutott, a legjobb művet pedig a közönség és a zsűri együtt választotta ki. Mészáros nemsokára Los Angelesbe utazik a nemzetközi döntőre, mi pedig elcsíptük egy rövid interjúra.

Honnan értesültél a hírről, hogy te lettél a nyertes?

A NYX koktélpartiján hirdették ki az eredményt, amin én is részt vettem.

Mióta foglalkozol sminkeléssel?

Gyerekkorom óta vonz, de ezen kívül még a fodrászat is, sőt: tizenkét évesen már műkörmöket készítettem baráti körben. Kimondottan a sminkelést tinédzserként kezdtem, de akkor még inkább másokat sminkeltem, és nem saját magam.

Később, amikor gimnazista lettem, néha, például bulikban magamra is tettem alapozót vagy éppen szemöldökceruzát.

Aztán ahogy teltek az évek, leérettségiztem és egy fodrásziskolában tanultam, ahol egyre több mindent használtam magamon a hétköznapokban is.

Mennyiben másabb egy férfit sminkelni, mint egy nőt?

Férfiakat nem nagyon szoktam sminkelni, ugyanis a környezetemben nincs olyan, aki sminkelné magát. Arra már volt példa, hogy egy barátnőm megkért, hogy esküvőre “rakjam rendbe” a pasija arcát, de itt inkább a fotózás és a piros foltok vagy éppen a bőrhibák eltüntetése miatt volt rá szükség. Olyan is előfordult már, hogy egy videóklip-szereplés miatt kellett kisminkelnem egy férfit.

Egyébként úgy gondolom, egy női smink teljesen más: míg a sminkelő férfiak legtöbbször egy alapfedést vagy korrekciót használnak, addig a nők sokkal több fajta terméket és díszítést.

Mit szól a környezeted ahhoz, hogy sminkeled magad, illetve sminkeléssel foglalkozol?

Nem végeztem sminkiskolát és -tanfolyamot sem, teljesen autodidakta módon sajátítom el a technikákat, figyelem a trendeket, emiatt “hivatalosan” nem is sminkelek annyit. Sokan megkeresnek viszont, hogy szeretnék, ha én készíteném el az esküvői, ballagási vagy éppen alkalmi sminkjüket. Egyébként pont ezért választottam a fodrász szakmát is, mert imádok emberek között lenni, foglalkozni velük és hozzájárulni szépségükhöz.

Sok olyan eset volt, hogy beszóltak vagy furcsán néztek a buszon, amikor munkába mentem, mert éppen szőke volt a hajam, és ki voltam sminkelve. Félreértés ne essék: nem báli sminkben mászkálok az utcákon!

Ennek ellenére mégis megnéznek, ami valószínűleg azért van, mert itthon nem hétköznapi dolog, ha egy férfi sminkben járkál. Ezek a beszólogatások, gúnyolódások inkább az iskolában jellemzőek, az utcán nekem annyira már nem. Siófokon, ahol lakom, már elég sokan megismertek, és tudják, milyen személyiség vagyok, így azt furcsállják, ha nincs rajtam smink.

A közvetlen környezetem, tehát a családom, a barátaim, munkatársaim, illetve a vendégeim már megszokták ezt, sőt, sokszor meg is dicsérik a szemöldököm vagy az alapozásom. Biztosan akad olyan, akinek nem tetszik vagy éppen nem érdekli, de azzal nem tudok mit csinálni, mindenki legyen olyan, amilyen lenni szeretne, viselje azt, amiben jól érzi magát és fesse magát úgy, ahogy ő szereti – hiszen ettől vagyunk különlegesek.

Mit adott neked a verseny?

Sokat tanultam szakmailag és emberileg is: a videókkal például ki tudtam magam fejezni. A sminkelés szerintem nem arról szól, hogy megbélyegezzük a nemeket. Merjünk önmagunk lenni!

Tudom jól, hogy sokan vannak úgy, mint én: akik nem mertek kirakni fiúként sminkes képet vagy egy alapozót felrakni és úgy elmenni valahová.

De rájöttem, hogy magamat emésztem fel azzal, ha nem tehetem azt, ami igazán fontos számomra. Ez a verseny pedig adott egy pluszt, hogy igenis lehetsz az, aki akarsz, hiszen nekem is sikerült megnyernem az Év Beauty Vloggere díjat úgy, hogy közben végig önmagam adtam.

Mik a terveid a jövőben: szeretnél teljes állásban ezzel foglalkozni?

Nem kimondottan egy dolgot szeretnék, hiszen nagyon szeretek fodrászkodni, sminkelni és dekorálni is, így egy komplex dolgot szeretnék összehozni az életem során, mellette pedig sok dolgot megtanulni – mint például most a videózás. Szeretnék fejlődni sminkelés terén is, kreatív dolgokat készíteni, hiszen azok az igazi kihívások. Több videót szeretnék a csatornámra, folytatnám a fodrász munkám is és csak remélem, hogy jó úton tudok majd haladni az életben, hogy elérjem, amire vágyom, és hogy még több embernek tudjak segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik