Szórakozás
Des lecteurs découvrent dans une librairie bordelaise le 29 novembre 2000, le quatričme tome des aventures écrites par la Britannique J.K Rowling, "Harry Potter et la coupe de feu", tiré ŕ 450 000 exemplaires par les éditions Gallimard.
AFP PHOTO PATRICK BERNARD / AFP PHOTO / PATRICK BERNARD

A Harry Potter felfoghatatlan összegeket hozott az elmúlt 20 évben

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 06. 26. 16:41

Korábban a témában:

A Harry Potter éppen ma, azaz június 26-án lett 20 éves. J.K. Rowling ekkor adta ki 500 példányban a sorozat első részét, a Harry Potter és a bölcsek kövét. Azóta Potter a britek első számú importcikkévé nőtte ki magát.

Világszerte akkora a kereslet a könyvekre, illetve akkora sikere volt a hét könyv nyolcrészes filmadaptációjának, hogy érdemes végigfutni a Harry Potter számain. 

Kezdve J. K. Rowling már agyonismételt történetével, hogyan lett a semmiből milliomos. Vagy inkább milliárdos, elvégre tavaly 211 milliárd forintra becsülték a vagyonát.

J.K Rowling
Fotó: AFP / Adrian Dennis

Az írónő már fél éve nekilátott a Harry Potternek, mikor 1991-ben meghalt az édesanyja. Élete legnehezebb pillanataként emlékszik vissza a napra, és J. K. Rowling egy korábbi interjúban említette, hogy ezért is építette a sztorit a halál gondolata köré.

Abszolút megértem, hogy Voldemort miért akarta legyőzni a halált. Mind félünk tőle.

Anyja halála után Angliából Portugáliába költözött, ahol megismerkedett első férjével. Jorge Arantesszel nem tartott sokáig a házasságuk, közös lányuk, Jessica 1993 júliusában született meg. A válás után Rowling egyedül nevelte a lányát gyakorlatilag a nullából. Visszatértek Skóciába, és Edinburgh-ben folytatta a Harry Potter negyedik fejezetét. Mikor az írónő 1995-ben befejezte a kéziratot, sorra visszautasították, és csak 1997-ben sikerült kiadnia a könyvét.

Pontosan 20 éve, 1997. 06. 26-án 500 példányban. 

Ráadásul mindjárt itt van Harry Potter születésnapja is, ami egy napra esik J.K. Rowlingéval.

A félezer kemény borítású Bölcsek kövéből 300 ment a könyvtárakba, és a fene se gondolta volna, hogy az első kiadás milyen sokat fog érni évekkel később. A Guardian szerint akár 30 ezer font (~10 és félmillió forint) is lehet egy korai könyv ára.

Azóta persze megsokszorozódott a példányszám, több mint 450 millió kelt el a Harry Potter könyvekből világszerte, és összesen 67 nyelvre fordították a hét kötetet. A sorozatból film is készült, összesen nyolc, mivel a Halál ereklyéit két részre bontották a mozikban.

Mintegy 7,7 milliárd dollárt hoztak a filmek, azaz közel 2129 milliárd forintot kerestek az alkotók a nyolc résszel. 

Összehasonlításképpen a Gyűrűk Ura trilógiája 2,91 milliárd dollárnyi (804,5 milliárd forint) bevételt termelt, bár Tolkien regényeiből kevesebb film készült. A Harry Potter filmek iránti kereslet folyamatosan nőtt, az utolsó rész 1,3 milliárd dollárt hozott. A legkevesebben pedig a harmadikat, az Azkabani foglyot nézték meg.

Fotó: Warner Bros. / 1492 Pictures

A Harry Potter-sorozat főszereplői szintén lépcsőzetesen, a sikerrel egyenes arányosságban kaptak egyre több és több fizetést. Daniel Radcliffe 11 éves korában lett Harry Potter, és a Bölcsek kövével nem egész 41 millió forintot keresett. A Titkok kamrájával ez az összeg 830 millió forintra nőtt. Jelenleg a 27 éves Radcliffe vagyonát 110 millió dollárra, azaz közel 30 és félmilliárd forintra becslik.

Hermione Granger, vagyis Emma Watson vagyona valamivel kisebb, nagyjából 70 millió dollárra (~19 milliárd forint) tehető. Évekkel ezelőtt a Hollywood Reporternek azt mondta, hogy

a pénz a harmadik vagy negyedik filmtől lett komoly.

És bár ez nem szám, de tudja, hogy mi az a K betű Rowling nevében?

A kiadó javaslatára az írónő csak a keresztneve (Joanne Rowling) monogramját használta, illetve megtoldotta egy K betűvel, ami apai nagyanyjára, Kathleenre utal. Rowling megfogadta a kiadó tanácsát, miszerint a fiatal fiúk kevésbé veszik a női írók regényeit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.