Szórakozás

A Harry Potter felfoghatatlan összegeket hozott az elmúlt 20 évben

A Harry Potter éppen ma, azaz június 26-án lett 20 éves. J.K. Rowling ekkor adta ki 500 példányban a sorozat első részét, a Harry Potter és a bölcsek kövét. Azóta Potter a britek első számú importcikkévé nőtte ki magát.

Világszerte akkora a kereslet a könyvekre, illetve akkora sikere volt a hét könyv nyolcrészes filmadaptációjának, hogy érdemes végigfutni a Harry Potter számain. 

Kezdve J. K. Rowling már agyonismételt történetével, hogyan lett a semmiből milliomos. Vagy inkább milliárdos, elvégre tavaly 211 milliárd forintra becsülték a vagyonát.

J.K Rowling
Fotó: AFP / Adrian Dennis

Az írónő már fél éve nekilátott a Harry Potternek, mikor 1991-ben meghalt az édesanyja. Élete legnehezebb pillanataként emlékszik vissza a napra, és J. K. Rowling egy korábbi interjúban említette, hogy ezért is építette a sztorit a halál gondolata köré.

Abszolút megértem, hogy Voldemort miért akarta legyőzni a halált. Mind félünk tőle.

Anyja halála után Angliából Portugáliába költözött, ahol megismerkedett első férjével. Jorge Arantesszel nem tartott sokáig a házasságuk, közös lányuk, Jessica 1993 júliusában született meg. A válás után Rowling egyedül nevelte a lányát gyakorlatilag a nullából. Visszatértek Skóciába, és Edinburgh-ben folytatta a Harry Potter negyedik fejezetét. Mikor az írónő 1995-ben befejezte a kéziratot, sorra visszautasították, és csak 1997-ben sikerült kiadnia a könyvét.

Pontosan 20 éve, 1997. 06. 26-án 500 példányban. 

Ráadásul mindjárt itt van Harry Potter születésnapja is, ami egy napra esik J.K. Rowlingéval.

A félezer kemény borítású Bölcsek kövéből 300 ment a könyvtárakba, és a fene se gondolta volna, hogy az első kiadás milyen sokat fog érni évekkel később. A Guardian szerint akár 30 ezer font (~10 és félmillió forint) is lehet egy korai könyv ára.

Azóta persze megsokszorozódott a példányszám, több mint 450 millió kelt el a Harry Potter könyvekből világszerte, és összesen 67 nyelvre fordították a hét kötetet. A sorozatból film is készült, összesen nyolc, mivel a Halál ereklyéit két részre bontották a mozikban.

Mintegy 7,7 milliárd dollárt hoztak a filmek, azaz közel 2129 milliárd forintot kerestek az alkotók a nyolc résszel. 

Összehasonlításképpen a Gyűrűk Ura trilógiája 2,91 milliárd dollárnyi (804,5 milliárd forint) bevételt termelt, bár Tolkien regényeiből kevesebb film készült. A Harry Potter filmek iránti kereslet folyamatosan nőtt, az utolsó rész 1,3 milliárd dollárt hozott. A legkevesebben pedig a harmadikat, az Azkabani foglyot nézték meg.

Fotó: Warner Bros. / 1492 Pictures

A Harry Potter-sorozat főszereplői szintén lépcsőzetesen, a sikerrel egyenes arányosságban kaptak egyre több és több fizetést. Daniel Radcliffe 11 éves korában lett Harry Potter, és a Bölcsek kövével nem egész 41 millió forintot keresett. A Titkok kamrájával ez az összeg 830 millió forintra nőtt. Jelenleg a 27 éves Radcliffe vagyonát 110 millió dollárra, azaz közel 30 és félmilliárd forintra becslik.

Hermione Granger, vagyis Emma Watson vagyona valamivel kisebb, nagyjából 70 millió dollárra (~19 milliárd forint) tehető. Évekkel ezelőtt a Hollywood Reporternek azt mondta, hogy

a pénz a harmadik vagy negyedik filmtől lett komoly.

És bár ez nem szám, de tudja, hogy mi az a K betű Rowling nevében?

A kiadó javaslatára az írónő csak a keresztneve (Joanne Rowling) monogramját használta, illetve megtoldotta egy K betűvel, ami apai nagyanyjára, Kathleenre utal. Rowling megfogadta a kiadó tanácsát, miszerint a fiatal fiúk kevésbé veszik a női írók regényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik