Szórakozás

Nádai Anikó: Megkaptam, hogy nem a tehetségem, hanem a volt párom miatt tartok itt

Nádai Anikó még 2010-ben tűnt fel a képernyőn, amikor jelentkezett a Való Világ ötödik szériájába. Akkor 20 éves volt, nem tudta, mire vállalkozik. Hét évvel később sem felejtettük el a nevét, azon kevés reality-szereplők egyike, aki a haknik után is képes volt a tévénél, műsorvezetésnél maradni. Az Éjjel-nappal Budapest után vezette a Farmot, és a legutóbbi Való Világot, de most szintet lépett, önálló műsort kapott. Felújítja a Mónika Show-t. Interjú.

Hogyan jött a felkérés az Anikó #show-ra?

Nem azt mondták, hogy automatikusan enyém a műsor, el kellett mennem castingra, ahol be kellett bizonyítanom, hogy nekem való ez a feladat. Próbáltam felkészülni rá, nagyon izgultam. Visszanéztem más talkshow-kat is, hogy lássam, egyáltalán hogy épül fel egy ilyen műsor. És volt egy nagy segítségem, aki segített abban, hogy igazából mit érdemes figyelni, hogy érdemes kérdezni. Olyan dolgokra hívta fel a figyelmem, ami lehet, hogy nekem nem jutott volna eszembe.

Például?

Ha bejön hozzám egy ember a stúdióba, megnézem a kezét, és ha látom, hogy van rajta gyűrű, akkor egyből tudok kérdezni. Tudom kérdezni a családjáról. Persze ez nem egészen így van, nagyjából a háttértörténetekkel képben vagyok. Ez csak egy olyan példa volt, ami nem biztos, hogy nekem eszembe jutott volna.

Akkor az Anikó #show-ra abszolút máshogy kellett felkészülni, mint mondjuk a Való Világ powered by Big Brother8 vezetésére? Elvégre ott is az emberi kapcsolatokon volt a hangsúly. 

Ez teljesen más. Ide azért jönnek az emberek, hogy beszéljenek a magánéletükről. Nem tudhatom, hogy fog alakulni, teljesen improvizatív az egész. Bele kell helyezkednem ezekbe a történetekbe, bele kell képzelnem magam.

És ez kényelmes szituáció? Hogy ennyire spontán a műsor. 

Igen, én ezt nagyon elvezem. Főleg azért, mert úgy érzem, hogy most igazán magamat adhatom. Én úgy reagálok, ahogy egy helyzetben reagálnék. Hogy ha sírnak az emberek, velük sírok. Mert én ilyen típusú ember vagyok. Ha vicces valami, akkor nevetek, nem fogom vissza magam. Nem fogom magam megjátszani. Hagyják, hogy úgy csináljam a dolgokat, ahogy érzem.

Nem is olyan régen olvastam egy cikket, hogy úgy érzi, révbe ért. Ez az a műsor, amire vágyott?

Ez az a műfaj.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Az eddigi műsoraival, a Való Világgal, a Farmmal akkor mi a helyzet? 

A Farm volt az első igazi kihívás az életemben. Azt túlparáztam. Nem tudtam, hogy hogy kellene jól csinálni. Sokszor betanultam a szöveget, például a konfokat. Nagyon izgultam minden egyes olyan alkalommal, amikor feladatok voltak, beszélgetnem kellett a játékosokkal. Nem tudtam, hogy mit fognak majd válaszolni.

Nem éreztem azt, hogy fel tudok készülni minden egyes helyzetre.

Volt tükör előtti próba is?

Tükör előtti nem, de például volt olyan, hogy felvettem, és visszanéztem magam. Azért olvastam elég sok kommentet is, amit tudom, hogy nagyon nem szabad. Elkezdtem akaratlanul is figyelni olyan dolgokra, amiket mondjuk a különböző oldalakon civil emberek írtak. Ez nem biztos, hogy feltétlenül jó, de például volt olyan, hogy túl sokat pislogok. Akkor elkezdtem figyelni, hogy ne pislogjak olyan sokat.

Adott a kommentelők véleményére? 

Igen, azért is, mert annyira a pályám elején voltam. Annyira szerettem volna jól csinálni, és szerettem volna, ha szeretnek az emberek, szerettem volna, ha elismernek. Pont emiatt feszültem talán rá ennyire az első ilyen nagy feladatra, a Farmra.

Aztán ugye jött a Való Világ powered by Big Brother, ahol még szintén bennem volt ez a feszültség. Főleg abból kifolyólag, hogy ez egy élő műsor volt. Ott rajtad van a teher, hogy élőben az van, amit kimondasz, azt gondolom, hogy ez igazán mélyvíz volt számomra.

Rosszul élte meg azt az időszakot?

Nem azt mondanám, hogy rosszul éltem meg, hanem hogy úgy éreztem, nem vagyok elég jó.

Merthogy abban a helyzetben annyira úrrá lett rajtam az izgalom, a félelem, az adrenalin, hogy nem feltétlenül tudtam azt nyújtani, amit szerettem volna.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Megviselték a visszajelzések?

Igen, megviseltek.

Volt olyan komment, megjegyzés, ami a padlóra küldte?

Pozitív, negatív véleményeket is kaptam akkoriban. Akár a barátaimtól, akár a családomtól, akár a kommentelőktől. Próbáltam odafigyelni, és megfogadni ezeket a dolgokat. Hogy ‘hogy áll a lábam? Miért görbe?’

A külsejére vonatkozó hozzászólásokat is ennyire komolyan vette?

Persze. Általában maximalista vagyok, és itt is arra próbáltam törekedni, de nem voltam 100 százalékos, és ez bántott. Nagyon bántott. Azt gondolom, a végére kezdtem belejönni, de úgy érzem, hogy még bőségesen van mit tanulnom.

Úgy érzem, hogy ez az a műsor (az Anikó #show – a szerk.), ami talán bármire fel tud készíteni. Most, hogy ha megnézel egy Balázst (Sebestyén Balázs – a szerk.) vagy egy Mónikát (Erdélyi Mónika – a szerk.), ők profi műsorvezetők lettek.

Náluk az az érdekes, hogy a talkshow-juk hozta meg az igazi sikert, akkor derült ki, hogy mire képesek. A Balázs show előtt Sebestyén Balázs sem volt országszerte ismert. Önnél ez pont fordítva történt, tudják, ki az a Nádai Anikó. Ez jelent bármiféle plusz nyomást?

Jó műsorvezetővé ez a műsor fog tenni. Hogy ha valahol megtanulok jó riporternek lenni, akkor az ez a műsor. Hogy ne legyen az, hogy kukán állok, és nézek magam elé. Én nem akarok hasonlítani senkire, nem akarok Balázs lenni, nem akarok Mónika lenni.

Igen, sokan hasonlítottak hozzá is. Persze, ez egy hasonló típusú műsor lesz, de én nem leszek Mónika. Ez a lényeg, amit már mondtam: itt érzem először azt, hogy önmagam lehetek. Azt láthatják az emberek, aki én valójában vagyok. Ha később esetleg egy nagyszabású műsort rám mernek, rám szeretnének bízni, az azért lesz, mert annyi tapasztalatot szerzek, hogy már nem fogok zavarba jönni attól, hogy élő a műsor.

Ahogy elmondta, sokszor nagyon megviselte a tévézés, a kommentek. Soha nem jutott olyan pontra, hogy akkor ez a világ lehet, hogy nem önnek való?

Az életem során nagyon sokszor voltak önértékelési problémáim, és igen, megfordult a fejemben, hogy lehet, hogy mégsem erre a pályára születtem.

Mikor történt ez?

A Való Világ powered by Big Brother élő műsorai alatt. Voltak olyan szituációk, amiket lehet, hogy nem a legjobban oldottam meg.

Régen nagyon rágörcsöltem, és egy kicsit belehaltam.

Fotó: 24.hu / Bielik István

És akkor hogy mászott ki a gödörből, mi lendítette tovább, hogy maradjon a tévénél?

Az, hogy azok az emberek, akik számítanak ebben a szakmában – akár Herman Péter (az RTL Magyarország kreatív vezetője – a szerk.)-, ők hisznek bennem, és azt mondják, hogy tehetséges vagyok. Dicsérnek, és nagyon sokszor hoznak vissza.

Meg ugye azt is rengetegszer megkaptam, hogy nem azért vagyok itt, mert hogy hú, de nagy tehetségem van, hanem azért, hogy ki a volt párom. Szerettem volna bebizonyítani, hogy ez nem így van,

hogy az RTL-nek nem érdeke, hogy főműsoridőben betegyenek egy tehetségtelen embert, mert valakinek a valakije. Ezt mantráztam. Ezek miatt is izgultam, hogy ezt is bebizonyítsam.

Meg hogy sokan tanulják a szakmát, és elveszem másoktól a munkát – ilyeneket is mondtak sokszor. Eleve azt gondolom, hogy nagyon sok olyan helyzet van, amit nem is tanítanak meg a szakmával kapcsolatban, sokszor akkor tanulsz és tapasztalsz, ha bedobnak a mélyvízbe, és ott vagy a tévé képernyőjén.

Tavaly Sebestyén Balázst szedte ízekre Ördög Nórát, a tehetségét és a munkásságát kommentálta. Nem tart hasonló visszajelzéstől? Hogy mégse tudja megmutatni, milyen igazából? Talán másképp jön le a személyisége a tévén keresztül. 

Szerintem én amúgy nagyon vicces lány vagyok. Ha van egy társaság, akkor én ott meg tudok nevettetni embereket, ezt eddig nem tudtam megmutatni. Viszont azt gondolom, hogy most például, ahogy hirtelen reagálok helyzetekre, itt meg tudom mutatni, hogy humorom is van. Nem egy befeszült lány vagyok, aki csak úgy áll, mint egy ázott veréb.

A karriere a Való Világgal indult. Ott megmutathatta, hogy milyen. Az nem egy valós kép, vagy már rég volt ahhoz, hogy eldöntsük, milyen is Nádai Anikó igazából?

Az egy teljesen más helyzet volt. Egy hét évvel ezelőtti történetről beszélünk, 20 éves voltam. Azt se tudtam, mire jelentkezek. Pont hét év telt el az én szériám, és az előtte lévő széria között. 13 éves voltam, amikor lement az utolsó Való Világ, nem is nagyon láttam, nem is nagyon nézhettem.

Tudtam, hogy bezárnak embereket, de amikor bekerültem, akkor világosodtam meg, hogy ez miről is szól. Összezárva x emberrel, x négyzetméteren, kamerákkal. Magamat adtam, próbáltam. Meg én tényleg nagyon érzékeny vagyok.

ugye arról voltam híres, hogy bőgtem állandóan. És még a tujába is szerelmes voltam, mert én ilyen vagyok.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Akkor soha nem bánta meg, hogy bement?

Nem, azt soha nem fogom megbánni. Persze voltak rossz húzásaim, meg volt olyan, amire nem vagyok büszke, de soha az életben nem fogom megbánni, és bármikor újracsinálnám.

Igen?

Igen, bármikor. Persze így, hogy most van egy gyerekem, nem, de 20 éves fejjel bármikor újracsinálnám. Mert ez kellett ahhoz, hogy én most itt tartsak. Van egy műsor, ami az én nevem alatt fut. Ez elképesztően durva dolog számomra. Ha valaki ezt mondja nekem 7 évvel ezelőtt, azt kiröhögöm.

Ha már így szóba került a Való Világ, amikor pont arról olvasgattam, hogy mi történt önnel az elmúlt 7 évben, belefutottam a Való Világos adatlapjába. Megkérdezték, hogy mi a legőrültebb dolog, amit valaha tett, és ott egy mókusos sztorit mesélt el. Kíváncsi lennék, miért pont ez a szürreális eset jutott eszébe? 

Fotó: RTL Klub

Mert nekem általában állatokkal van szürreális történetem. Már mindenféle állatom volt, a póktól elkezdve a baglyon át minden, és pont ez a mókusos sztori jutott hirtelen eszembe. És általában minden állatos történetemnek ilyen a vége.

Ez olyan, mint amikor valaki a növényekkel áll hadilábon? 

Igen, én mindig úgy gondolom, hogy megmentem őket, aztán valahogy nem sikerül. Bát ugye most van két kutyám, ők már 4 éve húzzák nálam, megtört az átok.

Az adatlap hogy változna? A kedvenc zenéhez például azt írta, minden, ami Sub Bass Monster. 

Én szerettem. A mai napig szeretem Sub Bass Monstert, sőt, jóban is vagyunk. Ez annyira durva nekem, hogy rajongóból lettem az ismerőse. Sose gondoltam volna, hogy mi beszélgetni fogunk egymással, hogy barátok leszünk, hogy szóba áll velem. Sokszor van ilyen.

Erdélyi Mónika is nyilatkozott önről és a műsoráról. Felmerül azonnal a kérdés, hogy mennyire lesz más az Anikó #show, mint a Mónika show?

Ugyanaz a műfaj, ugyanúgy emberi történeteket dolgozunk fel, hétköznapi problémákkal találkozhatnak a nézők, párkapcsolati problémákkal, konfliktushelyzetekkel. De közben teljesen más lesz, hiszen én vagyok benne.

Ad akár Erdélyi Mónika, akár Sebestyén Balázs véleményére – mondjuk ő még nem szólalt meg a műsorral kapcsolatban? Elvégre ők voltak a műfaj királyai. 

Nem szégyen kikérni más véleményét, vagy ha van egy véleménye, azt megfontolni, megfogadni.

Sőt, ha Balázs mondana bármit, nagyon boldog lennék és hálás.

Fotó: 24.hu / Bielik István

És mi lesz, ha úgy mémesedik az Anikó #show, ahogy régen a Mónika show?

Persze, lesznek olyan emberek, akiket sosem fogunk elfelejteni. Tudnék mondani egy párat, akiken a mai napig nevetünk, Vámpír Ági, meg Erzsike a Balázs show-ból. Nem tudom, hogy milyen színes a felhozatal, sose lehet tudni, hogy mikor kerül egy olyan ember a stúdióba, aki majd vicces dolgokat mond.

Nem fog rosszul esni, hogy ha ugyanúgy ítélik majd meg a műsort, mint ahogy a Mónika show-t ítélték?

Nem, már most is ugyanúgy ítélik meg. Azt mondják, hogy ugyanolyan lesz, nagyjából ugyanazt a megítélést kapja úgy, hogy még el sem kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik