Szórakozás

Magyar tag a világ legnagyobb zenekarában

Kátai Artúr bekerült a világhírű ezertagú bandába, a Rockin’1000-be. És ezt így hogy? És mit fog csinálni? És főleg: hogy próbál egy ekkora zenekar? Megkérdeztük.

Őrületes szenzáció: a világ legnagyobb zenekarának lesz egy magyar tagja. Mit lesz: már van!

Kátai Artúr jelentkezett az általunk is többször magasztalt Rockin’1000 zenekarba; tudják, ez az az olasz (illetve ma már nemzetközi) banda, amely azért állt össze, hogy a Foo Fighters lépjen fel a városukban, Cesenában. „Színpadra” állt ezer ember, rengeteg gitáros, dobos, basszeros és énekes, és együtt zenéltek a közös cél érdekében.

(Az ötlet bevált, a koncert létrejött).

Artúr is látta 2015-ben a fenti videót, amit azóta több mint 37 milliószor néztek meg. Az első gondolata ez volt:

Úristen, mekkora élmény lehet egy ilyenben részt venni”.

Aztán tavaly nyáron jelentkezett a zenekarba, amelybe a világ legkülönbözőbb pontjáról ezrek próbálnak meg bekerülni; majd indított egy oldalt, amely lehetett volna a világ legrövidebb blogja is (ez a címe az első bejegyzésnek), hiszen ha nem vették volna be, nem tudott volna miről írni. Ám a napokban kiderült: elfogadták a jelentkezését. Zenekartag lett. Gitáros.

Rengeteg kérdés merült fel bennünk. Hogy lehet jelentkezni a zenekarba? Honnan tudják, hogy pont ezren vannak? És legfőképp: hogyan próbálnak? Szerencsére maga az érintett minden kérdésünket megválaszolta.

Majd értesítjük

A sztori úgy kezdődött, hogy 2016 nyarán Artúr rábökött a Rockin’1000 zenekar weboldalán a „Csatlakozz a zenekarhoz” menüpontra, megadta személyes adatait, és feltöltött egy videót, amelyen a Pearl Jam Alive című számának riffjeit játssza.

És várt.

Aztán jött egy e-mail, amelyben jelezték, hogy minden okés, mármint, hogy megkapták, jól volt kitöltve. És majd értesítik.

De addig sem teltek Rockin’1000-mentesen a napjai, mert Artúr – aki többek között újságíró is – megkereste az ötletgazdát, Fabio Zaffagninit, és készített vele egy interjút.

Fabio Zaffagnini ötletgazda a kezdetekről:

„Arra gondoltam, hogy valami nagy durranás kell, valami akkorát kell gurítani, olyan őrületes dolgot kell csinálni, amire esetleg felfigyelnek majd. Valami vírusként terjedő dolgot akartam elindítani az interneten, ami elég erős ahhoz, hogy felkeltse a zenekar figyelmét. Ekkor ugrott be az ötlet, hogy mekkorát szólna, ha 1000 ember játszana egy Foo Fighters dalt. Az ezer fő a Rocksuli DVD extra mellékletéből jött, amiben Jack Black azt mondja: “Ha valamit akarsz, akkor térdelj le, könyörögj érte, de sokkal jobban működik a dolog, ha ezer ember sikítozik mögötted.” (Forrás: grungery.hu)

Nyilván neki is mondtam, hogy jelentkeztem, és ő is mondta, hogy hajrá-hajrá, de ettől még nem lett több esélyem a zenekarba kerüléshez”

– ezt már nekünk mesélte Artúr, aki a jelentkezése után érdeklődött a gitáros gurunál is a lehetőségekről. A guru előrevetítette, hogy ezzel a videóval van esély a bekerülésre.

(Zárójel: a Rockin 1000-ben a guruk azok a főnökök, akik az egyes hangszereseket összefogják. A gitáros guru konzultál a gitárosokkal, a dobos a dobosokkal – és így tovább. Hangszerenként 1-2 guru segíti a tagokat: oktatóvideókat küld nekik, megnézi a jelöltek / tagok által beküldött felvételeket.)

Egy az ezerből

És aztán néhány hete jött egy levél: Artúrt értesítették, hogy fel van véve. Az üzenetben jött egy jelszó is, amellyel feltölthette saját profilját a zenekar nem nyilvános felületére, itt zajlik a kommunikáció a Rockin’1000 tagjai, vezetői és a menedzsment között.

Chiara Arrigoni/Rockin’1000

Rákérdeztünk, hogy ez most örökös tagságot jelent-e, vagy egy adott koncerten vehet részt; Kátai elmondta, hogy innentől lehetősége van bejelentkezni egy-egy projektre. Már jelezte is, hogy részt venne a következő nagy eseményen, a Summer Campen (nyári tábor), ami nem más, mint egy hatalmas kétnapos buli július végén Val Venyben (Courmayeur település, Olaszország), a Mont Blanc lábánál. Sátorozós, lakókocsis, kicsit woodstockos hepaj.

Bazi nagy koncert lesz. Ott szerepelek majd először”

– mesélte a Rockin’1000 magyarja. Be kellett jelölnie a weboldalon, hogy ott lesz, ráér, vállalja – és ő rábökött. Ilyenkor mindegy, hogy kinek hányas a sorszáma (Artúré háromezer-hatszáz körüli), a lényeg, hogy az első ezer jelentkező mehet. És ő benne volt az ezerben.

Magányos próbák

Ezek után minden zenész megkapja az anyagot interneten keresztül. Megtudják, hogy milyen számok lesznek a koncerten, ezekre mindenki otthon, egyedül készül fel; persze van lehetőség konzultálni a gurukkal is, akik szükség esetén oktatóvideót küldenek, amelyben megmutatják, hogyan érdemes/ lehet/kell játszani egy-egy dal egy-egy részét. A projekt annyira demokratikus és befogadó, hogy azok a tagok sem maradnak ki, akik kevésbé ügyesek – ők a dalok egyszerűbb részeit játsszák.

Bepróbálkoztunk egy olyan kérdéssel, hogy vajon Skype-on próbálnak-e próbálni, de Artúr elmondta, hogy mivel mindenkinél más és más az internetkapcsolat, a net sebessége, így 1-1 másodpercet elcsúszhatna a hang – ami egy közös zenélésnél elég komoly problémát okozna.

De visszatérve a felkészülésre: amikor véget ér a próbafolyamat, és közeleg a nagy buli, a muzsikusok elmennek a helyszínre, és ott együtt próbálnak. Többször eljátsszák a teljes programot mind az ezren.

Az ezer egyébként nem mindig pont ezer: a tavalyi Cesenai koncerten például 1200 fellépő volt. Alapvetően a klasszikus rockzenei felállásra hajazva négy poszt van a zenekarban: gitárosok, basszerosok, dobosok és énekesek, de az említett bulin skótdudások és tangóharmonikások is felléptek. Azzal a különbséggel, hogy belőlük nem 250-300 volt, mint gitárosból vagy énekesből, hanem csak 20-30.

TobiaFaverio/Rockin’1000

A zenekar egyébként nagyrészt olaszokból áll, és az első nagy koncerten még csak hazai zenészek álltak a „színpadon”, de a tavaly nyári koncertre már – többek között – Dél-Afrikából, Mexikóból, Belgiumból, Ausztriából és más országokból is érkeztek fellépők.

Volt egy olyan sejtésünk, hogy nincsenek sztárgázsik egy ilyen zenekarban – és jól gondoltuk: Artúr elmondta, hogy ez abszolút önfinanszírozásos buli, minden zenész maga állja a felmerülő költségeket, nem ebből a projektből fognak megélni.

Amint újabb hír érkezik Artúrról és az óriászenekarról, azonnal jelentkezünk!

Kátai Artúr

Újságíró, 20 évig volt rádiós műsorvezető, most egy filmgyártó cége van. És két gyereke. Hosszútávfutó.
Tizenéves korában kapott először gitárt, a ’90-es évek második felében Gyulán volt egy zenekara, a Kend!, amellyel háromszor léptek fel a Sziget fesztiválon, és minden tehetségkutatót megnyertek, amin csak elindultak. Gyulán egy épületben próbáltak a Magna Cum Laudéval, amit akkor még úgy hívtak, hogy Mink.
Utána Kátai éveken keresztül reklámzenéket írt, de 2016 nyara óta ismét van zenekara, a Stifler mamája, amely Green day, Blink-182 és más pop-punk zenekaroktól játszik feldolgozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik