Szórakozás

A világ 10 legjobbja között egy magyar fotós

Hlinka Zsolt többek között épületek fotózásával is foglalkozik, a Sony World Photography Awardson pedig Városi szimmetria (Urban Symmetry) című sorozatát a tíz legjobb közé választotta a zsűri a Professzionális Építészet kategóriában.
Kapcsolódó cikkek

A verseny nagyságát jól jelzi, hogy 183 országból több mint 227 000 pályázat érkezett, és bár négy másik magyar fotós munkáját is kiemelték, egyedül Hlinka került be a legjobbak közé.

Miről szól a sorozat?

A képek a Duna partján elhelyezkedő épületeket mutatják be. A természetes környezetükből kiragadta az épületeket a művész, és azokat olyan tónusokkal helyezte semleges háttérre, amellyel az egymástól független építmények egyedi karaktereit hangsúlyozza. Közelebbről nézve felfedezhetjük, hogy a képek nem a valóság pontos másolatai, inkább az épületek tükröződései, ezáltal tökéletes szimmetriát alakítanak ki a fotón.

A sorozat teljesen lenyűgözte a zsűrit azzal, hogy az építész fotográfia jellegzetes motívumait különleges interpretációban ábrázolja.

A fotós is reagált a hírre:

Hatalmas meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy egy ilyen nagy jelentőségű versenyen értem el előkelő helyezést. Nagyon boldog vagyok, mivel most nyújtottam be először pályázatot, ráadásul a díjnyertes képsorozat a kedvenc munkám. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a képeim ekkora sikert arattak olyan sok másik fotográfus munkái között.

További elismerések

A zsűri négy, a Nyílt kategóriában pályázó magyar fotós munkáját is elismerte, akiknek munkáit a világ legjobb 50 alkotása közé sorolták:

  • Ilyés Zalán (Székelyudvarhely), Portré kategória
  • Csoboth Dina (Budapest, Londonban él), Digitális Manipulált Fotók és Portré kategória
  • Csákvári Péter (Oroszlány, Budapesten él), Csendélet kategória
  • Kercz Tibor (Érd), Mozgás és Vadvilág kategória

Most pedig nézzük Hlinka Zsolt díjnyertes fotói közül néhányat – a teljes sorozat a honlapján található.

Fotó: Hlinka Photo
Fotó: Hlinka Photo
Fotó: Hlinka Photo
Fotó: Hlinka Photo
Fotó: Hlinka Photo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik