Szórakozás

Lila karfiol, füstölt répa: ezt eszik idén a gasztro-sznobok

Akarom mondani foodie-k. Vagy nevezzük bárhogyan azokat, akik képesek hisztériás rohamot kapni, ha nem jutnak be elsők között egy új étterembe. A kelkáposzta és a chia-mag már a múlté, Christine Couvelier, aki amellett, hogy séf, még food trendologist is – jelentsen ez bármit – összeszedte, mik azok a superfoodok, amiről idén írnak majd a gasztroblogok.

Couvelier szerint ezek a trendek többnyire úgy indulnak, hogy egy séf kitalál valami újdonságot, amit aztán felkapnak a foodie-k, innen meg – néhány Instagram-fotón keresztül – már egyenes az út a kertvárosi konyhákig. Az idei trendek között az egyik leghangsúlyosabbat leginkább a „zöldség-hentesség” névvel lehetne illetni. Értve ez alatt azt a gasztrotrendet, melyben úgy kezelik a különféle zöldségeket, mint egy tisztességesebb bélszínszeletet: a keményvonalas sznobok hamarosan úgy ügyelnek majd az elkészítési mód mellett egyes zöldségek beszerzési helyére, sőt idejére is, mint mondjuk a tengeri herkentyűk hajnali halpiacra járó rajongói.

Pirított retek

A húsvéti szezon kedvence, és jól bevált saláta-alapanyag – de egész más oldalát mutatja a növény, ha egyszerűen vajon megpirítjuk. Köretként is nagymenő lesz idén, de Couvelier szerint pépesítve, szószként is működhet.

Füstölt sárgarépa

Zöldség-hentesség tipikus esete, formás csülkök helyett sárgarépák lóghatnak a füstölőkben, ha hazánkba is betör ez a trend. Aztán ezt a füstölt répát már lehet grillezni, saláta-alapanyagként használni, ahogy tetszik. Tulajdonképpen egyáltalán nem hangzik rosszul.

Lila karfiol

Már eddig is fel-felbukkant a receptoldalakon, de idén, úggy hírlik, komolyan berobban majd a gasztro-köztudatba ez a muris küllemű növény. Pedig az égadta egy világon semmiben nem különbözik az íze a sima fehér verziótól – de LILA, és ez már önmagában is izgalmassá teszi, ne felejtsük el, hogy a szivárványszínű bagelekért máig sorok állnak boldogabb nagyvárosokban. Indokolatlanul színes dolgokat enni gyakorlatilag a „ne játssz az étellel” tiltás elleni legszórakoztatóbb lázadás, ráadásul ebbe a zöldségmániás trendbe is remekül illeszkedik.

Zöldség-hidegtálak

Ez így elsőre nem hangzik még annyira rosszul, ugye? A dolog azért sem kavar fel, mert a magyarban nincs kifejezett szó az angol charcuterie-re, a sonkákból, szalámikból és egyéb húskészítményekből készült hidegtálakra – ez a trend pedig arról szól, hogy növényeket tálalnak fel úgy, ahogy egy csinosabb sonkatálat egy jobb tapasbárban. Ilyen formán a vega charcuterie nagyjából úgy hangzik, mint a vega bacon: bicskanyitogatóan. Mindenesetre a dolog komoly felívelésre számíthat idén.

Hínár

Pár éve minden valamirevaló hipszter menüjének elengedhetetlen eleme a kelkáposzta. Nos, idén újabb elemmel bővül a paletta: a hínárral, egészen konkrétan a hínárchipsszel, ami bizarrul fest ugyan, de tele van vitaminokkal, és már csak mennyiségéből adódóan is erősen minimálkalóriás. Pontosan úgy érdemes használni, mint az egyéb zöldségchipszeket, salátákhoz, levesekhez kiegészítő-dekoráló elemként.

Seaweed wafer snacks on a wooden board closeup

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik