Szórakozás

Átverős lesz a karácsonyi időjárás

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 12. 22. 15:07

Egy álcázott hidegfront hoz komoly változást, de sok köszönet nem lesz benne.
Korábban a témában:

Magyarország jelenleg egy hidegpárna alatt fekszik már vasárnap óta, ez okozza az unalmas, szürke, szélcsendes és ködös időt. Gyakori időjárási jelenség ez a Kárpát-medencében: a talajon megrekedt hideg légréteg fölé meleg levegő érkezik, ami konzerválja a lenti körülményeket.

A felszín közelében érzékelhető köd fokozatosan megvastagszik, megemelkedik és rétegfelhőzetté alakul át. A “felhőpárna fölött” melegebb van, mint alatta, tiszta az ég, szépen süt a Nap. Az Északi-középhegység 800-900 méteres csúcsairól jelenleg is kiválóan meg lehet figyelni.

Hidegpárnából kiemelkedő Kékestető. Forrás: Időkép.hu/Szente-Varga Bálint-bociusz
Hidegpárnából kiemelkedő Kékestető. Forrás: Időkép.hu/Szente-Varga Bálint-bociusz

Szomorkás szenteste

A párna alatt viszont nem jó lenni, a szélcsend és az alacsony rétegfelhőzet miatt könnyen alakul ki szmog a nagyvárosokban, ipari körzetekben. Ettől viszont most nem kell félni, a hétvége jelentős változást hoz – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A szenteste napja, azaz a szombat még a maihoz hasonlóan szomorkás és szürkés lesz, az ország nagy részén fekete lesz a karácsony. Sőt, estefelé helyenként vegyes halmazállapotú csapadékra, ónos esőre is számíthatunk. De nem mindenhol.

Északkeleten minimális hószállingózás előfordulhat – az időkép térképén ezen a területen ma 40 százalék a fehér karácsony esélye. Ahol pedig a zúzmarától, a párakicsapódástól már valamelyest kifehéredett a táj, gyenge hólepel alakult ki, ott meg is marad. Vasárnapig még napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet.

Kisüt a Nap, de veszélyes lesz a vasárnap reggel

Karácsony napján viszont a fagyos hajnal után felszakadozik a felhőzet, egyre több helyen süt ki a Nap, a hőmérséklet 6-7 fok köré emelkedik. Nagyon vigyázzanak viszont, akik vasárnap reggel autóba ülnek, mert a több helyen valószínű ónos eső miatt az utak helyen csúszóssá, veszélyessé válnak.

Az ónos eső ugyan nem azt jelenti, hogy jég hullik az égből, de a végeredmény ugyanaz: a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez mindenen.

Nemcsak az utak válnak korcsolyapályává, a jégpáncél súly ágakat, vezetékeket szakíthat le. És még az is előfordulhat, hogy szerencsétlen madarak szó szerint ráfagynak a faágra.

Időkép/Kléri János-janyek
Időkép/Kléri János-janyek

Álcázza magát a front

December 25-én tehát megszabadulunk a ködös hidegpárnától, méghozzá egy álcázott hidegfrontnak köszönhetően. Érdekes fogalom, mert ez a hideg meleget hoz.

Arról van szó, hogy az a rendszer minden definíció szerint egy hidegfront, ám a gyakorlatban a meglévőnél melegebb levegőt szállít a Kárpát-medence fölé

– magyarázza a meteorológus.

Olyannyira, hogy hétfőn akár már 8-9 fokot is mérhetünk. Jellemző lesz a napsütés, és az északnyugati szél eltakarítja a fejünk fölül a hidegpárna maradékát is. Kedden aztán újabb hidegfront érkezik, de ez már igazi lesz. A hőmérséklet lecsökken, de gyenge fagyok csak éjszaka, hajnalban lesznek jellemzőek, kedd estére eső, havas eső bárhol előfordulhat.

Szerdán viszont országszerte lehűl annyira a levegő, hogy a csapadék hózápor formájában érje a földet.

(Kiemelt kép: Üvegerdő. Forrás: Időkép/Kléri János-janyek)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Female clothes on clothing rack. Pastel colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.