Élet-Stílus

Olyan mínuszok jönnek, hogy Kulcsár Edina még a szülinapi buliját is újragondolja

Extrém időjárásjelentésünk következik! Előrejelzést kértünk az Időképtől, majd úgy döntöttünk, véleményeztetjük egy közkedvelt emberrel. Mert az időjárásról mindenkinek van véleménye. A választásunk Kulcsár Edinára esett, akiről kiderült, hogy viharfóbiája van. Már ha létezik egyáltalán ilyen.

Hazánk időjárását jelenleg magas nyomású légköri képződmény, egy anticiklon határozza meg, ami csendes, hideg téli időt okoz. Csütörtökön a mainál szakadozottabb lesz a felhőzet, a keleti-északkeleti területeken eleinte némi hószállingózás előfordulhat, majd ugyancsak északkelet felől hidegebb, szárazabb levegő kúszik fölénk, ami újabb változást hoz  – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

kulacska

Őszintén szólva, a tél nem éppen a kedvenc évszakom, bár mindenképpen megnyugtató azt olvasni, hogy ‘csendes téli idő’! Ezt azért mondom, mert nagyon nem szeretem a vihart! Nem tudom létezik- e olyan, hogy viharfóbia, de ha van, biztosan abban szenvedek! A hószállingózással nincsen bajom, az nagyon meghitt tud lenni!

Pénteken és szombaton országszerte sokat süt majd a nap, cserébe viszont nagyon hideg lesz: a szélvédett zugokban hajnalra -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is legfeljebb -1 és +3 fokot mérhetünk.

Vasárnap a talajon megrekedt hideg légréteg fölé meleg levegő érkezik, napközben is fagypont körüli értékeket mérhetünk, könnyen megrekedhet a köd, hideg, párás lehet az idő: szomorkás és unalmas, igazi téli befordulós.

 

kulacska

A hétvégét illetően biztos meg kell gondolni, hogy mit csinálok ilyen időjárás mellett, ugyanis most akartam megünnepelni a barátaimmal a szülinapom, ami 23-án lesz! Ha -10 fok lesz éjjel, akkor lehet, hogy újragondolom ezt az esti bulizást! Nagyon nem szeretnék megfázni az ünnepekre! Bár a vasárnapi komor idő, pont ideális egy előző buli ágyban való kipihenésére! Ilyenkor egyébként is az a legjobb, ha a szeretteinkkel, otthon meghitten teázunk és akár filmezünk!

Hidegpárna és ipari hó

Ez a Kárpát-medencében télidőn gyakori időjárási jelenség, az úgynevezett hidegpára. A felszín közelében érzékelhető köd fokozatosan megvastagszik, megemelkedik és rétegfelhőzetté alakul át. A “felhőpárna alatt” egyhangú, hideg, párás, szürke idő alakul ki, ám a hegycsúcsokon a “párna felett” lentinél melegebb van, és ragyog a Nap.

Érdemes vasárnap egy kirándulást szervezni hazánk valamely csúcsára, nagyon szép a látvány:

Fotó: Időkép.hu
Fotó: Időkép.hu

A meteorológus szerint ipari körzetek néhány négyzetkilométeres körzetén belül előfordulhat ipari havazás is. Ha az alacsony rétegfelhőzet megmarad, a gyárkéményekből kiszálló pára megreked alatta és hó formájában a földre hullik – de ez csak esetleges, a jelenséget nagyon nehéz előre jelezni.

kulacska

Az ipari havazás fogalmát még nem hallottam, mindenesetre nem bánnám, ha fehér karácsonyunk lenne!

Nem tervezek az ünnepekre nagy mászkálást, szóval a lakásból nézve, imádom a havat, és remélem sok pici gyerek is megtapasztalhatja a szánkózás örömeit.

Hétfőtől aztán nagyon bizonytalan a helyzet, a modellek szerint szinte bármi jöhet.

Hidegbetörés, hó, eső, tényleg bármi, a jövő hét elejéről ezért inkább nem mondunk semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik