Szórakozás
CHENGDU RESEARCH BASE OF GIANT PANDA BREEDING, CHENGDU, SICHUAN PROVINCE, CHINA - 2015/09/21: A young Panda hugs a log railing, musing on the wooden terrace.  Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, founded in 1987, is a non-profit research and breeding facility for giant pandas and the worlds only museum that focuses entirely on the endangered giant panda.  According to the census of 2014, there are only 1,864 giant pandas alive in the wild. (Photo by Zhang Peng/LightRocket via Getty Images)

Csak angolul értenek a Kínába delegált pandaikrek

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 14:53

Korábban a témában:

Feltehetőleg az útikönyvekben leírt kulturális sokkot éli át Meilun és Meihuan, akik két hete élnek új otthonukban, a kínai Szecsuán tartományban található chengdui pandatenyésztő- és kutatóközpontban, adja hírül a thehindu.com.

A hároméves óriáspanda ikrek egy tenyésztési programnak köszönhetően váltottak lakhelyet, ám nem könnyű a beilleszkedés: nyelvi nehézségeik vannak és a koszt sem ízlik nekik.

A pandák Amerikában születtek, és november 5-ig az atlantai állatkertben nevelkedtek. Anyjuk, Lun Lun szeptemberben már új bocsokat hozott világra. A pandák csak “kölcsönben” vannak az USA-ban, a két ország közötti megállapodás értelmében

a kellő érettség elérése után minden felnőtt utódot áttelepítenek Kínába.

Társaság és keksz

A beszámoló szerint Meilun nagyon eleven, ugrál a tetőn és tornázik a korláton. Nővére, Meihuan azonban sokkal nyugodtabb: egyelőre jobban szeret ücsörögni, és megfigyelni új környezetét egy bambuszhajtást rágcsálva.

“A pandák félénkek az idegenekkel, és szükségük van társaságra” – magyarázza Luo Yunhong, az állatok gondozója. Yunhong amiatt aggódik, hogy olyannyira hozzászoktak és megszerették az amerikai kekszet, hogy bármilyen ételt adnak nekik – legyen az bambusz, alma, vagy éppen víz- csak keksszel együtt hajlandóak megenni. Az új étrendhez úgy kezdik hozzászoktatni őket, hogy szép lassan kínai kenyérrel váltják ki a nyugati nasit.

CHENGDU RESEARCH BASE OF GIANT PANDA BREEDING, CHENGDU, SICHUAN PROVINCE, CHINA - 2015/09/21: Two young Pandas play on the wooden terrace.  Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, founded in 1987, is a non-profit research and breeding facility for giant pandas and the worlds only museum that focuses entirely on the endangered giant panda.  According to the census of 2014, there are only 1,864 giant pandas alive in the wild. (Photo by Zhang Peng/LightRocket via Getty Images)
Két panda chengdui pandatenyésztő- és kutatóközpontban
Fotó: Getty Images/Zhang Peng

Nyelvi nehézségek

A másik probléma, hogy Meilun és Meihuan nem érti a szecsuáni dialektust, csak a nevükre figyelnek éppen annyira, hogy felemeljék a fejüket. Angol kifejezésekre, mint például “Come here” (gyere ide), azonban kitűnően reagálnak.

Az új lakók szigorú megfigyelés alatt állnak, mindennap megmérik a testhőmérsékletüket és székletmintát is vesznek tőlük. Arról azonban nincs szó, vajon nyelvtanárt is fogadnak-e a bocsok mellé.

Szecsuán tartományban jelenleg 1300 panda él vadon, tizenöt százalékkal több, mint tíz éve. A fogságban élő macik száma több, mint 360, ami a fogságban tartott egyedek országos populációjának majdnem 90 százaléka.  A panda szabadban átlagosan huszonöt évig él, és öt-hét éves kora körül lesz ivarérett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.