Szórakozás

Kijevbe költözik az Eurovízió jövőre

Jamala révén Ukrajna nyerte az idei Eurovíziót egy ellentmondásos dalban. Egy ideig lógott a levegőben, hogy a győztes ukránok meg tudják-e rendezni a dalversenyt.

Késlekedések láncolata után végre hivatalosan is bejelentették, hogy Kijev lesz az Eurovíziós Dalverseny 2017-es házigazdája. Eredetileg augusztus 26-án lett volna a sajtótájékoztató, ahol ezt beharangozzák, de azt az utolsó pillanatban lefújták. Voltak pletykák is, amik szerint anyagi okokból Ukrajna eláll a rendezéstől – írja a BBC News.

Az Eurovízió szervezői szerint értékes vendéglátókhoz került a jövő májusi dalverseny, és nagyon várják a közös munkát az ukránokkal. A rendezés márpedig nem olcsó mulatság, Svédország idén 4,37 milliárd forintnyi koronát költött rá, és ezzel az utóbbi évek legolcsóbb mulatságát rendezte. Az azeri Baku 2012-ben négyszer, a dániai Koppenhága 2014-ben háromszor, az ausztriai Bécs tavaly kétszer ennyit költött a rendezvényre, már jelentős turisztikai bevételek is befolytak.

Az Eurovíziós Dalfesztivál fináléját mindig az előző évi nyertes dalt adó ország rendezheti. Idén az ukrán énekesnő, Jamala nyert Stockholmban az 1944 című dalával. Sok kritika érte a dalt, ami a krími tatárok sztálini kitelepítéséről szólt, márpedig a politikai üzeneteket a szabályok szerint mellőzni kéne. Végül 534 pontot gyűjtött a dal, zömmel a telefonos szavazatok miatt.

Az elődöntőket május 9-én, kedden és 11-én, csütörtökön tartják majd, a döntőt pedig 13-án, szombaton. A helyszín a kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ lesz, ami 11 ezer nézőt képes befogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik