Szórakozás

Kiáll a Miss Universe a négerező szépségkirálynő mellett

Nemcsak nekünk jutott ki idén a szépségkirálynős botrányból, de a Miss Teen USA döntőse sem örülhet felhőtlenül. Míg nálunk a Magyarország Szépe verseny különdíjasáról derült ki, hogy érintett lehet a prostiügyben, addig az Atlanti-óceán másik oldalán a diverzitás hiányán és egy múltbeli botláson kattognak.

Mit szóltok a következő képen látható lányhoz? Van egy rossz hírünk: ez igazából a TOP 5 szépségkirálynő-jelölt fotója, akik annyira hasonlítanak egymásra, hogy azt többen szóvá is tették. Például Chrissy Teigen is, aki Twitterén csak annyit írt: Azta, micsoda változatos csokorból választhatunk idén!

Ez még csak a kisebbik baj: nemcsak a verseny, de a texasi győztes, Karlie Hay is magyarázkodásra kényszerült. Ő pár évvel ezelőtt a néger szót használta szintén Twitteren, barátnőire és saját magára is – erről most így nyilatkozott.

Néhány éve elég súlyos problémáim voltak, és egy olyan helyzetben találtam magam, ami egyáltalán nem tükrözte azt, hogy én ki is vagyok. Elismerem, hogy olyan nyelvezetet használtam, amit nem lett volna szabad, és amire nincs bocsánat.

Egyébként nemcsak a 18 éves Hay múltjában fedezni fel rasszista mozzanatokat: a Miss Universe például 1923-ban megtiltotta, hogy színes bőrű nők induljanak  a versenyeken, és 1984-ig nem is koronáztak meg “nem fehér” versenyzőt. Azonban az akkori győztes, Vanessa Williams sem örülhetett sokáig: megfosztották a koronától és a címtől is, miután előkerültek a meztelen képei.

Mi a baj a négerezéssel?

Bár itthon sem illik használni, Amerikában sokkal nagyobb súlya van a “nigger” kifejezésnek – annyira, hogy a legtöbbször (többek között az általunk szemlézett két cikkben) le sem írják, csak N-Wordként (N-betűs szóként) hivatkoznak rá.

A TheFrisky felveti: azzal, hogy a Miss Universe a győztes lány mögé állt, csak azt a már kialakult képet erősíti, hogy a Miss Teen USA verseny pont annyira előítéletes, mint amilyennek gondolják.

A nyelvezet, amit Karlie Hay használt, abszolút megengedhetetlen, és nem is tükrözi a Miss Universe, mint szervezet értékeit. Ahogy Karlie is leírta, más életszakaszban volt akkor, nagy hibát követett el, amit azóta megbánt, és őszintén sajnál. Megtanulta a leckét

– írták nyilatkozatukban.

Hay egyébként egy tízezer fős városban járt középiskolába, pomponlány is volt, ezenkívül ő szerkesztette az évkönyveket és fotósként is tevékenykedett. Egy texasi egyetemre szeretne bekerülni, és üzletasszonyként képzeli el a jövőjét. A verseny amúgy korábban sem volt botrányoktól mentes, így talán érthető a 2010-es győztes, Kamie Crawford tweetje. Mint írja, azt tanácsolja minden győztes lánynak, hogy kezdje az új életét azzal, hogy minden közösségimédia-posztját törli.

Forrás: TheFrisky és NY Times, címlapképünk pedig a győztes lány Instagramjáról származik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik