Szórakozás
Image: 73485230, Faludy György (Budapest, 1910. szeptember 22. – Budapest, 2006. szeptember 1.) Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, író. /dia - scan/, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Özvegye elárverezi Faludy György hagyatékát

24.hu
24.hu

2015. 10. 12. 07:34

Faludy György özvegye, Fanny árverésre bocsájtja a költő értékes hagyatékát, köztük személyes tárgyait, kitüntetéseit, kiadatlan kéziratait, és még dedikált férfimagazinját is. A kiárusítást kényszer szülte: Fanni nem tudta létrehozni a férje emlékszobáját, így helyhiány miatt kell az értékes hagyatékon túladnia.

“Különösen szomorú döntés kellett hoznom Gyurka halála után tíz évvel. A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Sok értékes darabot, személyes tárgyait azonban rám hagyta. A Pintér Galériában kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak egy aprócska ‘darabot belőle’. (…) Gyurka sok személyes tárgya, többek között a bögréje, a bőr nyaklánca ötezer forintos kikiáltási árról indul. Bútorok, festmények, különleges, ki nem adott kéziratok, Faludy ruhái, a nagy botrányt kavaró meztelen fotós dedikált férfimagazin mellett a költő Kossuth-díja és a többi kitüntetése is kalapács alá kerül, igaz, ezek kikiáltási ára is borsosabb már: egy- és másfél millió forintról indul értük a licit” – mondta a Blikknek Faludy Fanny.

Szégyen, ami Faludy hagyatékával történik

Ahogyan korábban megírtuk, a költő özvegye Faludy emlékmúzeumot szeretett volna létrehozni, ám a hely sosem nyithatott meg. A felbecsülhetetlen hagyatékot rejtő ferencvárosi romos ingatlan felújítására 12 milliót költött a Faludy Alapítvány. A havi bérleti díjból és a rezsiköltségből 9,5 millió forint adóssága halmozódott fel, az özvegy tönkrement anyagilag. Bár korábban azt ígérték, az önkormányzat elengedi a tartozást, májusban megkapta a felszólítást, hogy hagyja el a helyiséget. Fanny akkor szégyennek nevezte, ami a Faludy hagyatékával történik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.