Belföld

Szégyen, ami Faludy hagyatékával történik

Faludy György (Array)
Faludy György (Array)

Tönkrement özvegye úgy látja, utcára teszik a kilenc éve elhunyt legendás költő emlékét.

Faludy Fanny szégyennek nevezi, hogy az állam helyett neki kellett a Faludy emlékmúzeumot létrehoznia. Még nagyobb szégyen, hogy még meg sem nyithatott. A Blikknek azt mondja, világszerte megdöbbenést kelt, hogy – míg Kanadában teret neveztek el Faludyról – itt egyszerűen az utcára teszik még az emlékét is. Az özvegy amit tudott, 40 négyzetméteres panellakásába menekített, de sok relikviának nincs helye.

Az asszony a költőgéniusz utolsó kéziratait, személyes tárgyait, az államra hagyott vagyont érő könyvtárából megmaradt köteteit, különleges emlékeit, bútorait akarta közkinccsé tenni egy kulturális galériában.

A felbecsülhetetlen hagyatékot eddig egy ferencvárosi romos helyiségben tárolta, amelynek felújítására 12 milliót költött a Faludy Alapítvány. A havi bérleti díjból és a rezsiköltségből 9,5 millió forint adóssága halmozódott fel, az özvegy tönkrement anyagilag. Bár korábban azt ígérték, az önkormányzat elengedi a tartozást, most megkapta a felszólítást, hogy hagyja el a helyiséget.

Hiába küzdött, arra sem voltak hajlandóak, hogy beszámítsák az ingatlanra költött 12 milliót a bérleti díjtartozásba. Faludy Fanni most abban bízik, hogy jelentkezik egy irodalmat kedvelő ember, aki felajánl Budapesten egy helyiséget, ahol a Villon-lovagnak nevezett költő múzeumát berendezheti, és megnyithatja a nagyközönség előtt.

 

Emlékeztetőül, Faludy György az alábbi kitüntetéseket kapta meg:

A Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje (1991)
A Soros Alapítvány Életműdíja (1993)
Nagy Imre-emlékplakett (1993)
Kossuth-díj (1994)
Budapest díszpolgára (1996)
A MÚOSZ örökös tagja (1997)
Joseph Pulitzer-emlékdíj (1998)
Aranytoll (2000)
Don Quijote-díj (2001)
Obersovszky-emlékplakett (2002)
Gundel művészeti díj (2002)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2002)
A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (2006)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik