Szórakozás

Mire jó egy gyerekszépségverseny?

Koczka Máté
Koczka Máté

UTAZÓ CELEBSZAKÉRTŐ. 2015. 09. 04. 19:33

Néhány évvel ezelőtt még alig lehetett hallani magyar gyermekszépségversenyekről, főleg a tengeren túlról jutottak el hozzánk hírek kislányokról és kisfiúkról, akik a nagyokhoz hasonlóan kifutón, zsűri előtt mutatják meg szépségüket és tehetségüket. Mára azonban Magyarországon is nagyon elterjedté váltak az ilyen versenyek: bárki számára elérhetővé váltak a helyi és országos szintű rendezvények, valamint nemzetközi szinten is ismertté, kedveltté váltak a magyar gyerekek. Sorra hozzuk a hangzatos eredményeket: Oroszországban például már a 9 éves Tamás az egyik legnagyobb favorit. A díjakról beszámoló cikkek vegyes érzelmeket váltanak ki az emberekből. Sokan támadják azokat a szülőket, akik ilyenekre nevezik be a gyermekeiket, ők azonban a szervezők szerint valószínűleg nincsenek tisztában az ilyen rendezvények menetével és pozitív hatásaival. A pszichológus szerint viszont nagyon is tisztában vannak vele.

A gyerekek könnyen műfelnőttekké válhatnak

“A szülő vágya, hogy ami neki fontos, azt megtestesítse a gyereke. Véleményem szerint ahhoz, hogy egy gyermek azonosulhasson egy szépségversennyel, szükséges a szülő is, hiszen ő mutatja meg neki azokat a normákat, amelyek szerint él. Ha egy ötéves gyerek számára valami fontos, az azért fontos, mert a szülők azt mutatják neki, hogy az. Az ilyen versenyek nem a kicsik terepe. Hatásukra a gyerekek könnyen műfelnőttekké válhatnak: külsőleg érett nőnek és férfinak tűnhetnek, amíg a személyiségük le van maradva. A gyerekek meg akarnak felelni az elvárásoknak, azonosulnak a nekik szánt szereppel, ami szorongáshoz is vezethet. Azt javaslom, hogy az érintett szülők beszélgessenek sokat a gyermekeikkel, és véletlenül se erősítsék őket abban, hogy teljesíteniük kell. Minél többet beszélgetnek erről otthon őszintén, annál jobban megismerhetik a kicsikben lévő esetleges negatív érzéseket, és megfelelően cselekedhetnek” – mondta a 24.hu-nak Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki szerint akkor is óhatatlanul ráerőltethetünk dolgokat a gyermekeinkre, ha nem tesszük kötelezővé azokat számukra.

“Nagyobb lesz az önbizalmuk, sokkal jobban tudnak beilleszkedni közösségekbe”

A gyermekeknek szóló szépség és modell versenyeket szervező Kids Model Management Agency Hungary vezetője, Kovácsné Lili szerint azért kapnak ennyi kritikát, mert a véleményformálók valószínűleg nincsenek tisztában az ilyen rendezvények menetével és állítólagos pozitív hatásaival.

“Ne féljenek a gyerekszépségversenyektől! Aki eljön egy versenyünkre, megtapasztalhatja, hogy ezek nem vérre menő küzdelemről és kényszerítésről szólnak. A gyerekek szabad akaratukból jönnek, és nem előre sarkosan betanított lépéseket mutatnak be, hanem szabadon mozoghatnak, életkoruknak megfelelően azt csinálhatják, amihez kedvük van. Ha valaki nem szeretne feljönni a színpadra vagy csak a kifutó feléig szeretne elsétálni, abból nincs semmi gond. A verseny alatt viszont lehetőségük van megismerkedni a színpaddal, a kamerával és a szerepléssel, így nagyobb lesz az önbizalmuk, sokkal jobban tudnak beilleszkedni közösségekbe, nem lesznek gátlásaik az iskolai szereplésekkor. Játékos módon tanulhatnak úgy, hogy semmiben sincsenek megerőltetve” – mondta Lili, aki külön büszke arra, hogy a versenyeiről minden gyermek nyertesen térhet haza, mivel a kategória és totális győztesek mellett mindent díjaznak a legszebb mosolytól a legcsinosabb ruháig.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.