Szórakozás

Attraction: Nem haknizni megyünk Las Vegasba

attraction (attraction)
attraction (attraction)

Szűcs Zoltán, a Britain’s Got Talent című brit tehetségkutatót 2013-ban megnyerő Attraction vezetője őszintén beszélt múltról, jelenről, jövőről.

Valamit nagyon jól csináltok. Csak pozitív kicsengésű híreket hallani rólatok, a bulvársajtó címlapjain sem szerepeltek. Mi a titok?

Talán azért, mert nem törekedtünk arra, hogy bulvárhíreket generáljunk. Az első mindig a munka volt és lesz is. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt időszakban. Általában, ha valaki megnyer egy tehetségkutató versenyt, nagy felhajtás övezi, majd eltűnik a süllyesztőben. Az Attraction nem ezért jött létre, mindig komoly céljaink voltak.

Mint például most is?

Igen. Az életben kitűzünk magunknak bizonyos célokat. A Britain’s Got Talenttel meghódítottuk az első hegycsúcsot, megtettük az első lépcsőt, s innen megnyílt egy lehetőség egy másik hegycsúcs megmászására. Amikor megnyertük a versenyt, azt mondtam, a munka csak most kezdődik. Olyan területre értünk, ahol megnyílt előttünk a világ. Rengeteg felkérésünk van, amiknek eleget is tettünk az elmúlt másfél évben. Ez nagyon klassz, de a saját önálló műsor fogja ténylegesen meghozni az Attraction hírnevét világszerte. Olyan műsort készítünk, ami méltán képviseli majd Magyarországot és az Attractiontól megszokott magas színvonalat hozza majd.

 Fotó: Attraction

Kitől kaptok ehhez segítséget?

A világ legnagyobb ügynöksége dolgozik velünk. Phil Griffin világhírű rendező Britney Spearstől kezdve a legnagyobb sztárokkal működött már együtt, és teljes mellszélességgel mellettünk áll. Ő már Budapesten tartózkodik és bekapcsolódott a munkába.

Milyen érzés egy ilyen elismert szakemberrel együttműködni?

Először is, hatalmas megtiszteltetés, hogy Madonna, Rihanna, Britney Spears és Bon Jovi után társulatunknak is bizalmat szavazott. Phil valóban a legnagyobb sztárokkal dolgozott együtt, roppant sikeres és keresett szakember, aki tapasztalatával sokat segít nekünk is. Amióta Budapesten tartózkodik, több világsztár kereste, de mindenkinek mondta, hogy neki most az Attraction a legfontosabb, mert nagyon hisz bennünk és a közös produkciónkban, ami társulatunk első egész estés színházi produkciója is egyben.

Hogyan sikerült feldolgozni az elképesztő sikert?

Ezt már ott, a nagy diadal után, a Briatin’s Got Talent öltözőjében átbeszéltük a társulati tagokkal, hogy attól a ponttól még nagyobb odafigyeléssel és precizitással kell dolgoznunk, hiszen a győzelem óriási felelősséggel jár. Felfogtuk, hogy kizárólag akkor van esélyünk a világot meghódítani, ha még jobbak leszünk. A tehetségkutató győzelme kinyitotta a nagyvilág kapuját, de ott már nekünk kellett bizonyítanunk. Mesés másfél év van mögöttünk, számos csoda történt velünk az elmúlt hónapokban, amiért keményen meg is dolgoztunk. Kérdésedre válaszolva: higgadtan és méltósággal kezeltük és kezeljük a mai napig a siket. Roppant tudatosan haladva az úton.

A tiétek volt az első olyan produkció, amelyik külföldiként diadalmaskodott Angliában.

Mindezt a show hetedik évadjában értük el. Ez olyan, mint a Holdra szállás: mindegy ki következik, az emberek mindenből az elsőt jegyzik meg. Erre nagyon büszkék vagyunk. Egy létező műfajban értünk el olyan sikert, ami megérintette az embereket. Nagy tett, hogy arcot tudunk adni az árnyékoknak. Szubjektív: valakinek tetszik, vagy nem tetszik. De a szubjektivitásnak is van egy pontja, amikor már objektivitásba lép át. Talán egyik legjobb bizonyíték erre, hogy a YouTube-on található produkcióinkat – az összes feltöltést beleértve – több mint 250 millióan nézték meg szerte a nagyvilágban.

Szerencsére nem így történt, de mi lett volna, ha a tehetségkutató végén nem ti ünnepeltek?

Ugyanez. A legfontosabb a hitvallás. Annak idején is úgy éltem az életemet, hogy a lehető legjobbat akartam kihozni magamból. Ha az ember valamit kitartóan csinál, eléri a céljait. A tehetségkutatóval az volt a célunk, hogy megmutassuk magunkat. Egy ilyen verseny nagy reklámot biztosít egy csapat számára.

Kinek a gratulációja esett a legjobban?

Nagyon nehéz kérdés. Ez egy elégtétel volt, hogy ennyi munka végre meghozta a gyümölcsét. Számos fantasztikus élményben volt részünk. Kínában például odajött hozzánk Jackie Chan, aki névjegykártyát kért és gratulált. De a közönségtől érkezett kommentek is nagyon jól estek.

Azt pletykálják, formabontó produkcióval készültök.

Egy 75 perces műsoron dolgozunk, amit Las Vegasban és a világmindenpontján előadunk majd.

Nagy fába vágtátok a fejszét.

A mi Las Vegas-i fellépésünk nem egy hakni. Nem három perces betétműsor, mert azt két éve is megcsinálhattuk volna. Egész estét betöltő nagyszínházi show műsoron dolgozunk, amit a világ számos helyén kell bemutatnunk. Nem csak Las Vegasban, hanem Kínában is, ami jóval nagyobb piac, mint Vegas. Persze egyszerre nem tudunk ott lenni mindkét helyen, de óriási dolog, hogy Kínában az Attractionnel akarják reklámozni, pontosabban megmutatni annak a hatalmas országnak a látványásságait. Mindkét felkérés nagyon fontos, s mindkettőnek eleget is fogunk tenni. A cél az, hogy az év valamennyi napján legyenek Attraction fellépések világszerte. Ehhez azonban még több társulati tagra van szükségünk, ezért keresünk ismét új embereket.

 Fotó: Attraction

Mennyi felkészülést igényel egy ilyen nagyszabású előadás?

Amikor a kínai újévet megnyitottuk, közel két hónapot dolgoztunk a háromperces előadással. Ahhoz, hogy ezt a műsort befejezzük, 6-8 hónapos folyamatra van szükség, melynek során csak ezzel foglalkozunk. Most elértünk arra a pontra, hogy a folyamatos felkéréseket eltegyük az útból, és a műsorunkra koncentráljunk. Ettől lesz az Attraction világszínvonalú, olyan név leszünk, mint például a Cirque du Soleil.

Gondolom, ehhez létszámban bővíteni kell a társulatot.

– Szeretnénk, ha magyar táncosokkal jutnánk el Las Vegasba és Kínába. Olyan lehetőségeink vannak, amelyről fiatalkoromban én még csak nem is álmodhattam. Jóval könnyebb lett volna az életem, ha annak idején felajánlanak nekem egy hasonló lehetőséget, mint most mi a hozzánk jelentkezőknek. Mi most azt ajánljuk az új generációnak, hogy a kitaposott utat már nem kell újból végigjárniuk, nekik egy feladatuk van, hogy szakmailag a legjobbak legyenek.

Mik a kritériumok a felvételkor?

Olyan előadókat keresünk, akikben megvan a megfelelő alázat és a munkabírás. Professzionális balett-, kortárs- és néptáncosokat keresünk. Nagyon összetett és nagyon bonyolult műfaj a miénk. Egy átlagos tánccsoportban nem tűnik fel annyira, ha valaki ront, de itt minden apró mozdulat számít. Bármennyire is csapatban dolgozunk, itt mindenki főszereplő. Nálunk egy táncos karrierje nem ér véget a harmincas éveiben, hanem azután is lesznek perspektívák. Megvan az ötéves tervünk.10-12 fős az alaptársulatunk, amit legalább 40-50 fősre bővítünk, mert akkora az érdeklődés irányunkba, hogy amint említettem szimultán kellene Kínát és Las Vegast meghódítanunk. Vidéki és határon túli magyarokat is keresünk, mert hiszem, hogy a magyarok tehetségesek. Nagyon fontos, hogy egy táncos azzal tudjon foglalkozni, amit szeret.

Ráadásul profiktól tanulhatnak, és napkeltétől napnyugtáig csak a próbákkal kell törődniük.

Az elmúlt években mi úgy dolgoztunk, hogy mindenkinek volt rendes civil foglalkozása ezt pedig hobbiszinten este hattól tízig űztük. A Britain’s Got Talent megnyerésével valósult meg, hogy már fő munkaidőben tudjuk ezt csinálni. Nagy áttörés volt, kinyílt számunkra a világ.

Zárásként felteszem a kérdést: alvásra jut időtök?

Persze, de kikapcsolódni nagyon ritkán tudunk. Nincs olyan pillanat, amikor ne a műsor felépítésén agyalnánk. De ez így van jól, ez a dolgunk. Azzal foglalkozunk, amit szeretünk.

Csatlakozz az Attraction Performances társulatához!

Képzett táncosokat keresünk!

Magyarországon a legmagasabb project–díjakkal, akár hosszú távú magyarországi és külföldi szerződésekkel várjuk leendő tagjainkat.

Feltételek: Balett, néptánc előélet, kortárs táncos képzés.

Jelentkezési korhatár: betöltött 20. életév.

Jelentkezési határidő: 2015. február 28.

Írj az attractioncasting@gmail.com email címre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik