Szórakozás

Nyerhet a Beyoncét beperlő magyar énekesnő

Koczka Máté
Koczka Máté

újságíró. 2014. 12. 30. 15:40

Juhász Miczura Mónika szerint az amerikai világsztár jogtalanul használta fel a hangját egy slágeréhez.

Korábban a témában:

Juhász Miczura Mónika, művésznevén Mitsou magyar énekesnő polgári pert indított a fenékriszálást kimaxoló Beyoncé ellen, mert állítása szerint az amerikai sztár az engedélye nélkül használta fel a hangját a Drunk in Love című slágerében. A Manhattanben beadott periratban az áll, hogy Beyoncé jogtalanul használta fel a hangját a Mitsou által előadott Bajba bajba pelém című roma dalból, amely a North Pacific Records lemezkiadónál jelent meg 1997-ben. A kereset szerint a magyar énekesnő a számot még a nagymamájától tanulta és nem írt alá semmiféle dokumentumot arra vonatkozóan, hogy a hangját bárki is felhasználja, a sláger első 13 másodperce mégis Mitsou felvételének az eltorzított mása. Hangja pedig végig felfedezhető a szám alatt.

Rónai Péter New York-i sztárügyvéd szerint Miczura Mónika győzhet a Beyoncé elleni perben, de nem lesz könnyű dolga, nagyobb az esélye a peren kívüli egyezségre. Rónai Péter, aki részben ismeri a keresetet, szakértőként úgy látja, Miczurának egy zeneszakértővel kell bizonyítania, hogy a két hang, Miczuráé, valamint a torzított verzió hasonló. A sztárügyvéd szerint Beyoncé szakértője ennek épp az ellenkezőjét igyekszik majd bizonyítani, ezért Miczurának a nyilvánosság lehet a legnagyobb fegyvere, hallgatás helyett a legbölcsebb az lenne, ha Amerikában adna interjúkat az ügyében. A New York-i sztárügyvéd állítja, Miczura a nyilvánossággal komoly nyomást gyakorolhat Beyoncéra. Az amerikai társadalom nagyon érzékeny az ilyen esetekre, nem néznék jó szemmel, ha egy elismert, gazdag díva, egy szegény magyar énekesnőnek okozna károkat. Rónai Péter úgy látja, Miczura hatalmas összegben állapodhat meg a hallgatásáért peren kívül, ha megfelelő nyomás alá helyezi Beyoncét és férjét Jay Z-t.

Rónai elmondta, hogy mivel a Bajba bajba pelém egy tradicionális roma dal, ezért szerzői jogot nem sért, ha bárki felhasználja, viszont ha a magyar énekesnő igazolja, hogy az ő hangját használták fel, akkor előadói jogait megsértették.

Beyoncé Drunk in Love című slágere egy éve, 2013 decemberében jelent meg, a Youtube-on közel 250 millióan látták, és több komoly zenei díjra jelölték. A sláger esélyes a 2015-ös Grammy-díjra az R&B kategóriában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

US President Donald Trump speaks during a bilateral meeting with South Korean President Moon Jae-in in New York on September 24, 2018, a day before the start of the General Debate of the 73rd session of the General Assembly.   / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.