Szórakozás

Sztankay még ma is élhetne

A múlt héten elhunyt színészt a munka éltette, ám színházi szerepet már négy éve nem kapott. Ez viselte meg a legjobban.

Újabb nagy színészt veszített el a magyar közönség, habár a 2012-ben a Nemzet Színészének választott Sztankay Istvánt az elmúlt években elkerülték a szerepek. Utoljára négy éve állt színpadon és két évvel ezelőtt egy tévéfilmre se őt választották ki, pedig nagyon szeretett volna dolgozni.

A 78 évesen elhunyt színészt nem a díjak és az elismerések hajtották, hanem a munka, a közönség szeretete. Ezt állítja Esztergályos Cecília is, aki szerint barátja még mindig élne, ha nem fordulnak el tőle.

“Neki elsősorban a játék, a közönség volt a fontos. Istvánt a munka éltette. Állítom, még mindig élne, ha dolgozhatott volna. Büszke vagyok rá, hogy bennem megbízott, hozzám sokszor még az öltözőbe is bejött, legbelsőbb gondolatait, félelmeit is megosztotta velem. Ő az a típusú művészember volt, aki olyan, mint egy nagy gyerek. Ki kellett találni, mit szeretne, és fogni kellett a kezét. Szerencsére a családja mindent megtett érte. Bonyolult lelkivilágú, érzékeny művészt veszítettünk el, több odafigyelés, megbecsülés járt volna neki. Nem ilyenkor, utólag kellene észrevenni ezt… nem így kellett volna elmennie” – mesélte a művésznő a Blikknek.

Fotó: MTI/Beliczay László

Sztankay 2006-ban

Nemes Gyula Egyetleneim című filmje volt a művész egyik utolsó filmje, amelyben egy taxisofőrt alakított. A film vonatkozó jelenete itt tekinthető meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik