Szórakozás

Fantomok és klónok a kasszapult mögött

Online pénztárgépek buktattak le feketén dolgoztató vállalkozókat.

Online kasszák buktattak le feketén dolgoztató dél-alföldi vállalkozókat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi revizorai a napokban olyan üzleteket ellenőriztek, ahol több pénztárgép üzemelt, mint ahány alkalmazottat bejelentettek.

Az online pénztárgépek által küldött adatok jól tükrözik egy vállalkozás nyugtaadási gyakorlatát, amelyet összevetve a vállalkozásról rendelkezésre álló egyéb adatokkal, rögtön feltűnnek azok az eltérések, amelyek megalapozhatnak egy ellenőrzést. Így választották ki a revizorok a közelmúltban azokat az adózókat is, akiknél több olyan pénztárgép is üzemel, amely rendszeresen küldi a forgalmi adatokat a NAV szerverére,ugyanakkor a vállalkozásokat egyetlen személy működteti bejelentett alkalmazott nélkül – ismertette az akciót Jegyinák Attila, a NAV regionális főigazgatóságának szóvivője.

A próbavásárlások során kiderült, hogy több esetben a helyszínen tartózkodó alkalmazott bejelentése elmaradt, de nehéz volt magyarázatot találni arra az esetre is, amikor a részmunkaidős alkalmazott által üzemeltetett pénztárgép teljes munkaidőben működött. Egy cégtulajdonos először azzal védekezett, hogy az összes – egymáshoz egyébként közel található – üzletében saját maga üti be a forgalmat a pénztárgépbe. Hihető magyarázattal viszont nem tudott szolgálni arról, hogyan volt képes egyszerre több helyen tartózkodni. A gépeket ugyanis egyazon időpontokban is működtették – hozott fel néhány esetet példaként a sajtóreferens, hozzátéve a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását az adóhivatal kiemelten bünteti.

Mint elmondta, a mulasztási bírság alkalmazottanként akár 1 millió forint is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik